Stadhuis Praag

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 848 woorden
  • 3 februari 2004
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
17 keer beoordeeld

Culturele activiteit 10: Staromestska Radnice In mijn tiende en laatste culturele activiteit ga ik het stadhuis van Praag beschrijven. Hier ben ik met excursie geweest en het leek me een goede aanleiding tot het maken van enkele CKV verslagen. Als eerste zal ik het stuk laten zien dat er in het Praagboek is geschreven en daarna zal ik het stadhuis, en dan met name de klok, zelf nog eens beschrijven voor zover dat nodig is. Op het eind zal ik mijn mening geven over het werk van de klokkenmaker. Stadhuis Het stadhuis behoort tot een van de meest opmerkelijkste gebouwen van Praag. Het is gebouwd in 1338. Het is een bonte verzameling van allerlei gotische en renaissance gevels geworden door de voortdurende uitbreidingen. Het gebouw is in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt. Maar is inmiddels voor het grootste deel gerestaureerd. Vanaf de bovenomloop van de toren heb je een mooi beeld over de stad. Verder heeft het stadhuis een astronomische klok. Ieder uur zijn de 12 apostelen te zien. Volgens een legende werd de klokkenmaker Hanus door de raadsleden blind gemaakt toen hij de klok af had om zo te voorkomen dat hij ergens anders een mooiere klok kon maken. De klok is gemaakt in 1490. In de ogen van de klokkenmaker was de aarde het middelpunt van het heelal en draaide de zon en de maan er omheen. Verder staan er nog twee beelden links en rechts van de klok. Links de twee beelden van ijdelheid en hebzucht, rechts de dood en een hoofdschuddende Turk. Bron: Praagboek 2003: ‘Enkele bezienswaardigheden langs de koningsroute’ door David Beugelsdijk, Marloes Broekhof, Marjolein Korbee en Joost Broekhof
Beschrijving Staromestska Radnice 1. Keuze van het onderwerp Ik heb voor dit stadhuis gekozen omdat ik nog snel een laatste culturele activiteit moest hebben. Ik keek in het Praagboek en vond dat dit gebouw uit Praag mij op de excursie het meest had aangesproken. Vandaar dat ik mijn laatste culturele activiteit heb gemaakt over het stadhuis van Praag. 2. Het aanzicht Het stadhuis heeft deels een renaissance uiterlijk en deels een gotisch uiterlijk. De toren is 69 meter hoog en is later gebouwd dan de rest van het gebouw. De klok van het stadhuis valt direct op. Elk uur staat het hele plein vol met mensen om het spel te bezichtigen met de twaalf apostelen. Deze klok is hier op een mooie foto te zien. Je ziet dat de cijfers en sterrenbeelden in goud zijn afgewerkt en het plaatje op de klok is lichtblauw. De manier om te kijken hoe laat het is, is anders dan normaal. Onder deze klok hangt nog een andere plaat, met sterrenbeelden en andere plaatjes die met Praag te maken hebben. Ook deze plaat is weer versierd met goud en andere kleuren. De beelden die naast de klokken zijn afgebeeld zijn: ijdelheid en hebzucht (links) en de dood en een hoofdschuddende turk (rechts). 3. De locatie De locatie van het stadhuis is precies goed. Nu wordt het niet meer gebruikt als stadhuis maar vroeger had het echt een functionele plaats. Het ligt aan een groot plein met om het plein heen meerdere gebouwen die door veel burgers werden bezocht. Het lag dus echt centraal in de stad. Het was waarschijnlijk wel gepland dat het gebouw op zo’n centrale plek kwam want een stadhuis was in die tijd heel belangrijk voor de burgers. 4. De functie De functie van een stadhuis is natuurlijk om het aantal personen in de stad bij te houden en andere dingen te registeren die betrekking hebben op het bevolkingsregister. In de tijd dat het stadhuis is gebouwd was de functie van een stadhuis wel iets anders dan vandaag de dag. Maar door de centrale ligging kon de functie goed worden vervuld.
5. De schoonheid Het gebouw is door de jaren heen heel erg verouderd. Omdat het in de tweede wereldoorlog voor een heel groot deel is verwoest ziet het er niet meer zo mooi uit als de dag dat het gebouwd is. Maar nog steeds ziet het er prachtig uit. Ik ben vooral gefascineerd door de klok. Deze is heel mooi versierd, wat te zien is op de foto bij punt twee en ik kan me voorstellen dat dit een bezienswaardigheid is voor veel toeristen. Het maakt het gebouw heel speciaal. 6. Beoordeling Het is jammer dat het gebouw verwoest is geweest en niet zo heel goed onderhouden want daardoor is het wel een beetje vervallen. Maar toch zie je de verschillende bouwstijlen heel goed en de klok is nog heel erg mooi. Als ze het gebouw nog eens zullen opknappen zal het een hele verbetering zijn en er nog beter uit gaan zien. Je kan duidelijk zien dat sommige delen van het stadhuis later zijn gebouwd dan anderen maar dit is helemaal niet storend. Dat maakt het juist speciaal. Van alle gebouwen die ik in Praag heb gezien heeft deze mij het meest aangesproken en daarom heb ik deze laatste culturele activiteit ook over dit stadhuis gemaakt. Als ik ooit nog naar Praag ga, of iemand die ik ken, zal ik zeker een bezoek aan dit stadhuis aanraden. Het is echt de moeite waard.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.