Rammstein - Ich wil...

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1082 woorden
  • 12 juni 2002
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
44 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding

Voor deze eindopdracht was het de bedoeling een verslag te schrijven van ongeveer 250 woorden over een videoclip.
Ik heb gekozen voor de laatste nieuwe clip van Rammstein; namelijk Ich Will…
Rammstein is een Duitse rockgroep die al sinds 1992 bestaat. Hun eerste echte commerciële album Herzeleid was geen succes omdat ze nog vrijwel onbekend waren. Door bekendmakings-tours en het uitbrengen van vele videoclips op de Duitse muziekzenders zijn ze uiteindelijk na 7 jaar één van de bekendste Duitse rockgroepen.
Hun tweede cd Sehnsucht uit 1998 was een wereldsucces. Niet alleen omdat ze bekendheid verworven hadden maar vooral omdat het monsterhits waren. Zelfs niet-fans moesten toegeven dat deze groep muziek kon maken.
Vorig jaar september is hun laatste cd Mutter uitgekomen. Weer geweldige nummers en het animo was nog groter dan bij het vorige album. Rammstein’s Mutter brak alle verkooprecords in Duitsland.

Ik ben hun muziek gaan luisteren door een vriend van mij. Hij komt oorspronkelijk uit Duitsland en vond deze muziek echt geweldig. Voorheen vond ik rockmuziek toch net iets té.
Maar als je de teksten begrijpt (en waardeert) is dit echt geweldige muziek.

In dit verslag belicht ik hun laatst uitgebrachte nummer Ich Will…
Het gaat over een groep terroristen die een grote bank overvallen en deze bank later willen opblazen.
De duur van de videoclip is 5:08 minuten en ik heb hem opgenomen van muziekzender ‘The Box’. De songtekst (laatste pagina) heb ik van hun fanpage http://www,herzeleid.net
Daar staan alle teksten, videoclips, live performances, foto’s enz op een mooie, overzichtelijke webpage.

‘Ich Will…’

Een bus met gevangenen stopt voor de schouwburg. Christoph, Flake, Oliver, Paul, Richard en Till stappen uit en lopen naar binnen. In de schouwburg is het een drukte van jewelste; werelds grootste terroristen ooit komen een prijs in ontvangst nemen. Het is een initiatief van andere gevangenen en terroristen om te laten zien dat ze enorm onder de indruk waren van hun daad. Richard neemt de prijs in ontvangst en houdt hem omhoog voor de camera’s.
Flashback
Een groep van zes personen in nette kostuums lopen een bank in. Door een zoom-shot zie je dat twee personen een masker dragen. De aanwezige klanten schrikken zich rot en in een schrikbeweging laten ze van alles uit hun handen vallen. De terroristen lopen ongehinderd door en als een mannelijke klant hun voor de voeten loopt, krijgt hij een knal met de achterkant van een geweer en valt neer.
Bij de toonbank aangekomen bevelen ze de employeé het geld in de zakken en koffers te doen. Ondertussen is ook de bommendragende terrorist binnengekomen. De anderen tillen hem op en zetten hem op de toonbank. Dan probeert een andere medewerkster de alarmknop in te drukken, maar Richard ziet dit en schiet de vrouw van dichtbij in haar rug. Dan pakt hij haar vast in een danshouding en begint te dansen met het levenloze vrouwenlichaam.
De deur knalt open… Till, de leider met een ijzeren kunstbeen en een hanenkam komt de bank ingestrompeld. Richard laat de dode vrouw los en help zijn baas. De andere terroristen gaan onvermoeid door met hun bezigheden op de achtergrond.
Tijdssprong

Till zit in een fauteuil en zingt het refrein. Om hem heen liggen dode journalisten en fotografen. Er staat een grote camera opgesteld die hem en de lijken filmt. Dat wordt over de hele wereld uitgezonden terwijl hij zijn eisen inwilligt. Ondertussen heeft Oliver een vrouw gegijzeld en loopt ermee naar boven. Hij wil de laatste, nog ongeopende kluis gaan openen, maar deze wordt bewaakt door een agent. Daarom schiet hij de vrouw dood voor de ogen van die agent, die daardoor niks meer kan uitbrengen en zelf om zeep wordt geholpen.
Buiten de bank heeft zich ondertussen een gigantische menigte verzameld met cameraploegen. Ook de ME en de anti-terroristen eenheid zijn aanwezig. Dan gaat de deur open en één van de terroristen komt juichend naar buiten.
Dan komt Till weer in beeld met het refrein. Op het dak staat Richard ondertussen. Hij rukt zijn blouse open en showt een op zijn buik getekende schietschijf ten teken dat de scherpschutters hem neer mogen proberen te schieten.
Dan komen ze één voor één naar buiten, juichend en onder de indruk van hun prestatie. De ME stormt erop af en drukt ze hardhandig tegen de grond en neemt ze gevangen.
Maar…
Binnen zit nog één terrorist en wel die met de eigengemaakte bom op z’n lichaam. Hij kijkt onverschillig naar de klok op de bom; 3 seconden, 2 seconden, 1 seconde. Als een nationalist drukt hij de knop in…

Het enige element dat vaak herhaald wordt is de shot met Till in de fauteuil terwijl hij het refrein zingt. Verdere speciale effecten zijn de slow-motion. Iedere keer als er iemand werd neergeschoten of naar buiten liep ging het beeld slow-motioned. Ook de stormaanval van de ME ging in slow-motion.
Voor de verdere rest waren er geen speciale effecten. Er was bijvoorbeeld nooit bloed, Je zag geen schoten gelost worden enz.

Conclusie

Ich Will… is niet alleen een heel goed nummer maar heeft dus ook een hele goede clip. Magnifiek gemaakt en fabuleus in beeld gebracht.
Ten eerste vond ik het geweldig omdat het de eerste in zijn soort was, ten tweede omdat de clip gemaakt is óp de muziek. Bij iedere drumshot uit het nummer hoort een gebeurtenis in de clip. Ten derde vond ik het toepasselijk dat deze clip eind september uitgebracht werd, ten tijde van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.
Toppertje, ook als je niet van rockmuziek houdt.

Songtekst

Ich will

Ich will dass ihr mir vertraut
Ich will dass ihr mir glaubt
Ich will eure Blicke spüren
Ich will jeden Herzschlag kontrolieren

Ich will eure Stimmen hören
Ich will die Ruhe stören
Ich will dass ihr mich gut seht
Ich will dass ihr mich versteht

Ich will eure Phantasie
Ich will eure Energie
Ich will eure Hände sehen
Ich will in Beifall untergehen

Seht ihr mich?
Versteht ihr mich?
Fülht ihr mich?
Hört ihr mich?
Könnt ichr mich hören?
Wir hören dich
Könnt ihr mich sehen?
Wir sehen dich?
Könnt ihr mich fühlen?
Wir fühlen dich
Ich verstehe euch nicht!

Ich will

Wir wollen dass ihr uns vertraut
Wir wollen das ihr uns alles glaubt
Wir wollen eure Hände sehen
Wir wollen in Beifall untergehen
Ja

Könnt ihr mich (uns) hören?
Wir hören dich (euch)
Könnt ihr mich (uns) sehen?
Wir sehen dich? (euch)
Könnt ihr mich (uns) fühlen?
Wir fühlen dich (euch)
Ich verstehe euch nicht!

Eindopdracht Topniveau HAVO-4 Trimester 2

Beschrijving van een Videoclip

REACTIES

T.

T.

ik vind jouw werkstuk stom

20 jaar geleden

K.

K.

Hoi,
Ik las je verslag van de clip Ich will van Rammstein. Ik vind wel dat je grote fouten hebt gemaakt met noemen van de bandleden. Aan het begin is van de clip is Flake er niet omdat hij dood is, dat schilderij is een eerbetoon aan hem. Ten 2de, Schneider houdt die prijs omhoog, niet Richard. En 3de Richard heeft die vrouw niet doodgeschoten, ze viel al flauw. Ten 4de je had het over Richard die zijn blouse openscheurt...volgens mij was dat Olli. Er zaten nog meer fouten in. Sorry maar ik wou je er even op wijzen. Groetjes Kim

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.