Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Beschrijving St. Victor dom Xanten

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 381 woorden
  • 16 juli 2008
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
40 keer beoordeeld

Culturele activiteit 7
Beschrijving van een gebouw


De sint Victor dom in Xanten

In Xanten staat de st. Victor dom. Hij is daar gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw als eerbetoon aan de Romeinse legionair Victor. Hij stierf, met zijn bondgenoten, als martelaar. Het is niet duidelijk waar hij is gestorven. De één zegt dat hij in het amfitheater in Xanten is gestorven de ander zegt dat hij voor de Dom van Xanten is gestorven. Eeuwen nadat hij was gestorven kwamen mensen naar Xanten toe om hem te vereren. Men dacht op een bepaalde plek het graf van Victor te hebben gevonden. Daar werden meerdere kapellen gebouwd. Daar ontstond de grote st. Victor dom. In totaal duurde de bouw 350 jaar. De werkplaats die voor de bouw van de dom moest zorgen bestaat nog steeds. Dat komt doordat de dom regelmatig hersteld moet worden. De dom werd in de tweede wereldoorlog door bombardementen bijna volledig vernield. Professor Dr. Brader verwijderde het eerste puin en begon de dom weer langzaam op te bouwen.
Nu is de dom een museum, maar het wordt ook gebruikt voor diensten en voor concerten.


De dom is gebouwd met als doel om als bedevaartsplek te dienen voor bedevaarders. Nu wordt hij voor meerdere doeleinden gebruikt. De dom is gebouwd op een logische plek, namelijk midden in het dorp. Xanten is om de dom heen gebouwd.

Ik vind het een hele mooie kerk, vooral de binnenkant is mooi. Je kunt een trap af naar beneden, en dan zie je een paar stenen met allemaal namen erop. Dat zijn mensen die gestorven zijn.
Verder is het een typische kerk, met een heel groot orgel, en allemaal kerkbanken, en in het midden een kansel. Het leukste is dat het allemaal nog best wel oud is. Dat geeft het gebouw ook een eigen zicht. De buitenkant is ook heel mooi, want er zitten allemaal kleine nisjes in het gebouw. Ook zitten er heel veel kleine torentjes op het gebouw wat het ook weer extra mooi maakt. Het gebouw ziet er heel ingewikkeld uit en dat geeft het weer een meerwaarde.

Ik vind het een heel mooi gebouw. De sterke punten zijn natuurlijk de schoonheid en de kunst van het gebouw. Ik kan echt geen zwakke punten bedenken. Want het is een hele mooie kerk.

REACTIES

M.

M.

Ik vind dit heel goed ik kon het goed gebruiken

xxx
Myself

12 jaar geleden

A.

A.

Beetje zwak getypt voor een 4 vwo'er.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.