Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro. 

Doe mee


 Inleiding

Voedingsmiddelen zijn alles wat je eet en drinkt. Voedingsmiddelen bestaan uit plantaardige- en dierlijke voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen bestaan weer uit voedingsstoffen; de bruikbare bestanddelen van voedingsmidden. Je hebt 4 soorten voedingsstoffen.

- Bouwstoffen: die worden gebruikt bij het aanmaken van cellen.

- Reservestoffen: die worden opgeslagen in bepaalde delen van het lichaam.

- Brandstoffen: leveren energie voor het op peil houden van je lichaamtemperatuur, beweging, herstel en ontwikkeling.- Beschermende stoffen: die zorgen ervoor dat je gezond blijft.

In veel voedingsmiddelen zit de stoffen glucose en zetmeel. Glucose is suiker en zetmeel zijn koolhydraten die in planten gemaakt wordt.

Je kunt glucose en zetmeel aantonen. Voor het aantonen van zetmeel gebruik je jodium water/oplossing. Dit kleurt blauw/zwart als er in het voedingsmiddel zetmeel zit. Voor glucose aan te tonen gebruik je Fehling A+B. Dit kleurt bruin/oranje/geel op als er glucose in het voedingsmiddel zit. Fehling A+B en jodium water/oplossing worden ook wel indicatoren genoemd, omdat ze stoffen zijn die iets aantonen. Onderzoeksvraag

Zit er in onze vier meegenomen voedingsmiddelen glucose en zetmeel? Hypothese

Wij denken dat er in het drinken veel glucose zit en juist geen zetmeel. Maar in de andere meegenomen voedingsmiddelen juist veel zetmeel zit en juist geen glucose. Materiaal & Methode

- 8 reageerbuisjes

- 1 reageerbuisrekje

- Jodium water/oplossing

- Fehling A+B

- Reageerbuisverwarmer

- Multivitamine (drinken)

- Ice Tea (drinken)- Chips

- Maïzena meel

Je doet een beetje ice tea of een beetje multivitamine in een reageerbuisje. Als het nodig is kun je het nog wat verdunnen met water. Met ice tea of multivitamine gaan we proberen glucose aan te tonen. We doen bij de ice tea of bij de multivitamine een beetje Fehling A+B. Daarna gaan we dat dan verwarmen in een reageerbuisverwarmer.

Voordat je in de chips en maïzena meel zetmeel gaat aantonen, moet je het eerst in kleine stukjes snijden en dan die kleine stukjes in een reageerbuisje doen. Om hier zetmeel bij aan te tonen moet er een beetje jodium water/oplossing bij. Dit mag je niet verwarmen, want dan verdamt het jodium water/oplossing en die damp is slecht voor je gezondheid.Daarna doe je het nogmaals andersom. Dan ga je in ice tea en in multivitamine proberen zetmeel aan te tonen en daarna nogmaals bij maïzena meel en bij chips glucose proberen aan te tonen. Resultaten Conclusie

Onze meegenomen voedingsmiddelen waren ice tea, multivitamine, chips en maïzena meel. In ice tea en in multivitamine hebben we glucose aangetoond. In de chips en in maïzena meel zat daar in tegen erg veel zetmeel in. Bespreking

In de hypothese hadden we al gezegd dat er in ice tea en in multivitamine glucose zit en geen zetmeel. En dat er juist in chips en in maïzena meel weer veel zetmeel zit en juist weer geen glucose. We hebben glucose aangetoond door middel van Fehling A+B. Daarna hebben we het verwarmd en bij ice tea en bij multivitamine werd de vloeistof erg oranje.Door middel van jodium water/oplossing hebben we zetmeel aangetoond en bij maïzena meel en bij de chips werd het de goede kleur, namelijk zwart.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

bedankt ik heb er veel aan gehad verslag binnen uurtje klaar komt ler van bio het moet geschreven worden SUCKS

8 jaar geleden

E.

E.

hallo hahahahahahahahahah je verslag was goed

6 jaar geleden

H.

H.

Goed heb er veel aan! Ik moet namelijk ook een verslag schrijven over hetzelfde onderwerp

5 jaar geleden

Q.

Q.

handig!

5 jaar geleden

I.

I.

Wil alleen nog even opmerken dat, wanneer je Fehling A en B toevoegt aan een oplossing, het eerst blauw kleurt als er glucose in zit. Wanneer je de oplossing vervolgens gaat verwarmen, kleurt de oplossing pas oranje/bruin. Dit komt door het koper wat er in zit en dan pas gaat reageren.

5 jaar geleden