Zetmeel

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas vwo | 452 woorden
  • 21 april 2004
  • 216 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
216 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. Inleiding:

Ik ga onderzoeken in welke voedingsmiddelen zetmeel zit en in welke niet. Ik neem een aantal voedingsmiddelen en met hulp van ‘Joodoplossing’ (KI3) ga ik kijken of er zetmeel in zit.

2. Materiaal en methode:

Wat ik sowieso nodig heb zijn natuurlijk wat voedingsmiddelen. Ik neem 9 verschillende voedingsmiddelen.

- rijst - macaroni - aardappel - appel - bruine boon - melk - suiker water - stokbrood - worst

Ook heb ik een reageerbuizenrekje met 2 reageerbuisjes nodig. In het ene reageerbuisje doe ik een beetje suiker water en in het andere een beetje melk. Ook heb ik een petrischaal nodig waar ik de voedingsmiddelen op leg. Natuurlijk heb ik het middel nodig waarmee ik het kan onderzoeken. Dat heet KI3 (kan ook Joodoplossing worden genoemd). Ik laat wat druppeltjes KI3 op de verschillende voedingsmiddelen vallen en kijk of de kleur blauw/zwart wordt. Zo ja, dan zit er zetmeel in dat voedingsmiddel.

3. Resultaten

voedingsmiddel? kleur na toevoeging van KI3? zetmeel? rijst zwart ja
macaroni zwart ja
aardappel zwart ja
appel geel nee
bruine boon zwart ja
melk geel nee
suiker water geel nee
stokbrood zwart ja

4. Discussie/Conclusie

Zetmeel is een waardevolle grondstof voor vele industrieën. Zetmeel en hiervan andere afgeleide producten worden onder andere toegepast in voedingsmiddelen. Zetmeel zit onder andere in aardappelen en witbrood. Het blijkt niet in alle voedingsmiddelen te zitten. Met behulp van mijn proef, heb ik proberen vast te stellen in welke producten zetmeel onder andere aanwezig is.

Door een druppel KI3 (joodoplossing) toe te voegen aan het voedingsmiddel kan je onderzoeken of er zetmeel in zit. Als er dan een blauw/zwarte kleur ontstaat bevat het voedingsmiddel zetmeel. Joodoplossing en zetmeel geven dus samen een blauw/zwarte kleur. Omdat er zetmeel in tarwe zit, zit het dus ook in witbrood. In de groenten die ik heb onderzocht zit ook zetmeel. Ook in maïs zit zetmeel. Uit mijn proef bleek dat ook in aardappelen en bonen zetmeel zit. Er zit ook zetmeel in bladgroenten zoals Sla. Ik denk dat in een vloeistof geen zetmeel voor kan komen. Dat ik dat denk komt door de proef. In de proef heb ik namelijk joodoplossing aan melk en suiker water toegevoegd en bij geen van beide stoffen ontstond er een blauw/zwarte kleur. Dat betekent dus dat er in geen van beide stoffen zetmeel zit. In appel zit geen zetmeel, dat bleek ook uit mijn proef. Ik veronderstel dat er in geen een fruitsoort zetmeel zit. In een vervolgonderzoek zou ik dat proberen te kunnen ontdekken. Zoals ik al eerder vermelde is het zo dat in tarwe zetmeel zit. In macaroni zit dus inderdaad ook zetmeel wat al uit de proef bleek.

Niet in alle voedingsmiddelen zit dus zetmeel.

REACTIES

K.

K.

eej Stannio ik heb super veel aan je opstel gehad (ik was iets te laat met het mijne)het was naameluk precies wat ik moest hebben dus tnxs :D
xissies karlijntju

18 jaar geleden

O.

O.

Er zit geen Bronvermelding bij het verslag

12 jaar geleden

A.

A.

kut verslag 666 666 666

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.