Virussen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 394 woorden
  • 2 november 2003
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
48 keer beoordeeld

In 1987 werd het eerste computervirus op de wereld losgelaten (nl. het brain-virus). De eerste virussen werden toen hoofdzakelijk verspreid via diskettes, er bestond toen immers nog geen internet. Moderne virussen verkiezen het internet als transportmedium, waardoor ze binnen een etmaal de hele planeet overspoelen.

Een virus is een programma dat wordt ontworpen om zich te reproduceren en te verspreiden. Het nestelt zich in bestanden en heeft de bedoeling om zoveel mogelijk bestanden te besmetten. Een virus kan zowel goed - als kwaadaardig zijn. Het kan gaan om een boodschap die op het scherm wordt getoond, maar ook om vernietigende handelingen als schijven formatteren, bestanden veranderen, toetsen herdefiniëren.


Een worm is een onafhankelijk programma dat zichzelf via een netwerk of het internet van de ene naar de andere computer kopieert. het doel is zo veel mogelijk computers te besmetten. de vervelendste eigenschap van een worm is de agressiviteit en snelheid van zijn verspreidingsgedrag.

Een Trojaans paard installeert zich op uw pc en luistert naar het netwerkverkeer op één van de systeempoorten. wanneer een programma op een ander systeem op het netwerk of het internet het Trojaans paard contacteert wordt dit actief en neemt het de controle over uw pc over. Anders dan virussen kunnen Trojaanse paarden zich niet zelf verspreiden.

Van de vorige eeuw is het aantal virussen en het aantal slachtoffers ervan enorm gestegen. De mogelijkheid tot het aanbieden van informatiebestanden, programma’s, afbeeldingen en muziek en met de groei van internet in de tweede helft van het laatste decennium ongevraagd toezenden van e-mail was voor kwaadwillende een ideale gelegenheid om hun praktijken uit te bereiden. Een gemakkelijkere verspreiding was haast niet denkbaar: je biedt op een internetsite iets ‘leuks’ gratis aan dat vrijwel iedereen wil hebben en het virus wordt als ‘extraatje’ verborgen meegestuurd.

Er zijn duizenden virussen in omloop, waarvan de meeste schade berokkenen. Een virusscanner is dus geen overbodige luxe. De meeste scanners werken op twee manieren. Enerzijds bevatten ze een database met handtekeningen van virussen. Daarnaast zoeken ze ook naar een verdachte code die kan wijzen op nieuwe virussen. Wanneer een nieuw virus wordt gedetecteerd, wordt die handtekening toegevoegd aan de database. Bij de volgende update is je pc meteen beveiligd. De bekendste antivirusprogramma’s zijn: Norton Antivirus, Mcafvirusscan, panda antivirus, Kaspersky antivirus en F-secure antivirus. De prijs van een antivirusprogramma ligt tussen de veertig en de tachtig euro.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.