1.Inleiding:
Syfilis werd eind vijftiende eeuw in Europa geïntroduceerd door soldaten en zeelieden en zorgde voor een epidemie waaraan duizenden mensen stierven. Syfilis werd "lues venera", of de gesel van Venus genoemd. Het had een noodlottige afloop tot men penicilline ontdekte.
Syfilis: Grieks: het zwijm beminnend
Latijn: besmettelijke ziekte
In de Westerse geïndustrialiseerde landen is het momenteel een eerder weinig voorkomende soa. In ontwikkelingslanden en Oost-Europa vormt syfilis opnieuw een bedreiging voor de volksgezondheid.
2.Wat is syfilis?
Syfilis is een chronische infectieziekte. Het is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Die bacterie nestelt zich in de schede, de penis of de anus en soms in de mond. Waar de infectie zit, hangt af van de manier waarop is gevrijd. Als behandeling uitblijft zal de bacterie zich later via het bloed door het hele lichaam verspreiden.
Syfilis verhoogt de kans op overdracht van het aids-virus. Iemand met HIV die bovendien syfilis heeft, geeft gemakkelijker het HIV door. Anderzijds is iemand met syfilis ontvankelijker voor een besmetting met HIV, omdat syfilis slijmvliesletsels veroorzaakt. Die slijmvliesletsels vormen een open toegangspoort voor het aids-virus.
3.Hoe wordt ze veroorzaakt?
Ze wordt veroorzaakt door een weefselparasiet die er microscopisch uitziet als een slangetje met acht windingen. De naam daarvan is bleke spirochaet of spirochaeta pallida. De laatste jaren wordt de parasiet veelal treponema pallidum genoemd.
De spirochaet werd in 1905 ontdekt door Schaudinn en Hoffmann.
Recent onderzoek wees uit dat het genoom bestaat uit 1,138,006 baseparen. De waarschijnlijke rol van ongeveer de helft is te achterhalen, 287 zijn totaal onbekend.
4. Hoe kom je eraan?
Soa zoals syfilis, worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, penis, de vagina en de mond. De parasiet treponema pallidum kan zich in de slijmvliezen verplaatsen.
De meeste soa worden opgelopen bij onveilig vrijen. Onveilig vrijen is:
· Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom;
· Anale geslachtsgemeenschap zonder extra sterk condoom;
· Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje.
Een aantal soa is ook overdraagbaar via bloed. Je kunt ze oplopen als gevolg van een onhygiënische tatoeage of piercing. Of als je bij drugsgebruik naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. HIV, hepatitis B en syfilis kunnen tijdens de zwangerschap worden overgedragen van moeder op kind. HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby.
Een soa krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
5. Symptomen
3 stadia:
A. Eerste Stadium
In een eerste stadium geeft syfilis na gemiddeld drie weken (10-90 dagen) een harde pijnloze zweer op de plaats van besmetting. Op de penis, rond de schede of rond de anus is dat een duidelijk herkenbaar symptoom. Inwendig, in de schede of in de darm, geeft die zweer geen last. Daardoor kan de diagnose worden gemist. Deze zweer verdwijnt altijd spontaan, maar de patiënt blijft besmettelijk. De zweer is:
1. hard van bodem en kan met duim en wijsvinger in de huid worden
opgelicht. (vandaar de naam uclus durum, dat is harde zweer)
2. Pijnloos
3. Helder rood of beslagen
4. In de regel enkelvoudig
5. Eén tot twee centimeter in diameter
B. Tweede Stadium
Het secundaire stadium dat na 4 tot 6 weken begint, kenmerkt zich door algemene symptomen zoals koorts, vermoeidheid en een veralgemeende lymfadenopathie en huidsymptomen. De zweer is spontaan genezen, maar daarmee is de infectie geenszins verdwenen. De spirochaet heeft zich vermenigvuldigd en het hele lichaam bezet. In deze fase ziet men ook een kenmerkende roze uitslag en erytrosquameuze letsels op handpalmen en voetzolen. Condylomata lata die er als rode platte papels te zien zijn ter hoogte van de slijmvliezen van de genitalia, in mond of bilplooi en anale streek, komen ook in deze fase voor. Deze letsels zijn erg besmettelijk. Soms is er ook sprake van gelokaliseerde haaruitval en van een discrete hepatitis. De huiduitslag ziet eruit als mazelen en laat ook littekens achter.
C. Derde Stadium
Na een latentietijd van 2 tot 30 (!) jaar treedt het derde stadium in. Hierbij kunnen zich ernstige letsels van vitale organen zoals hart en hersenen voordoen. De spirochaeten hebben zich dan in een orgaan genesteld, bijvoorbeeld lever, nieren, een gewricht, een bot. Dit heet de fase van de gelokaliseerde orgaanziekte. Soms wordt het hart of de grote lichaamsslagader getroffen. De patiënt kan dan in deze fase gemakkelijk sterven. Zo niet, het getroffen orgaan is toch ten dele vernietigd waardoor volledige genezing ook bij de beste behandeling niet mogelijk is. Behandeling kan het voortschrijden van de ziekte dan nog wel stoppen, maar de aangerichte schade is onomkeerbaar. Zonder behandeling is syfilis een dodelijke ziekte. De ziekte kan na verloop van tijd belanden in het metaluetisch stadium. Metalues betekent letterlijk: wat aan gene zijde van de lues ligt. De betiteling werd gekozen omdat men lange tijd iet zeker was of de afwijkingen wel met lues verband hielden. (Kan de spirochaet tijdens de fase van de geïsoleerde orgaanziekte in het getroffen weefsel microscopische gemakkelijk aangetoond worden, in de aandoeningen van de metalues is het uitermate moeilijk de spirochaet te ontdekken.)
Men onderscheidt twee metaluetische of metasyfilitische ziekten:
1. Tabes dorsalis of ruggenmergsverweking:
Tabes dorsalis, is een infectie die in het derde stadium volgt op syfilis. De zenuwen worden aangetast.Er vindt een progressieve degeneratie plaats van de zenuwcellen van het ruggenmerg. (wanneer we in de wervel een kleurstof aanbrengen, zoals op de foto, kleuren alle gedegenereerde cellen bruin.) Tabes dorsalis ontstaat vaak pas 10 of 20 jaren na de infectie en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Hoewel zij vroeger vaak voorkwam, is zij nu eerder uitzonderlijk vanwege de vroege diagnose van syfilis en de goede behandeling met penicilline. Het eerste en duidelijkste symptoom is een stekende pijn in de benen.
Als de ziekte ongestoord verder kan ontwikkelen, kunnen er loopstoornissen optreden, gevoelloosheid in de blaas, die uiteindelijk tot incontinentie zal leiden. In het laatste stadium kunnen er stekende pijnen in de buikstreek komen en braken.
Tabes dorsalis kan voorkomen worden door een vroege syfilisdiagnose. Eens tabes dorsalis zich ontwikkelt, is een langere antibioticakuur noodzakelijk. De schade toegebracht aan het zenuwstelsel kan definitief en onherstelbaar zijn.
Ook is er een symptomatische behandeling nodig voor de opgelopen schade aan het zenuwstelsel. Mensen, die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen door de verzwakking van de spieren, hebben hulp aan huis nodig.
Pijnstillers zijn vaak nodig om de pijn te controleren. Soms volstaat een aspirine maar vaak is dit niet voldoende. Ook anti-epileptica zoals carbamazepine kunnen de patiënt helpen. Ze verzachten de stekende pijnen.
2.Dementia paralytica of hersenverweking:
Ongeveer 20 jaar na de eerste syfilisinfectie, vooral als de persoon niet behandeld is geweest, treedt er bij een zeer klein percentage van deze patiënten een auto-immune afbraak van de zenuwstructuren in de hersenen op. Het zijn dus niet de bacteriën die de hersenen aantasten, maar de antilichamen. Op de een of andere manier moet het hersenweefsel dus chemische gelijkenissen vertonen met deze bacteriën.
De ziekte, die ook jarenlang evolueert, is gekenmerkt zowel door neurologische als door psychiatrische symptomen. Het meest opvallende neurologische symptoom is een afwijkende lichtreflex in de pupillen (reflex van Argyll-Robertson), d.w.z. dat de pupil wel vernauwt bij convergentie, maar niet bij belichting. Verder zijn er ook trillingen , vooral in de aangezichtsspieren, en cerebellaire (hersen-) verschijnselen, zoals spraakstoornissen. In sommige gevallen ziet men ook epileptische aanvallen. Ook gaat deze ziekte vaak gepaard met neurolues (=tabes dorsalis).
De psychiatrische symptomen zijn vooral een frontaal syndroom: decorumverlies, stoornissen van het oordeel en in sommige gevallen grootheidswaanzin en hypomanie. Uiteindelijk eindigt deze ziekte in een compleet dementieel syndroom.
A. De beginsymptomen: Deze kunnen nog eens onderverdeeld worden in typische en atypische.
* Atypische:
Moeheid, hoofdpijn, zich lichamelijk niet goed voelen.
* Typische beginsymptomen:
1. Een merkwaardige oordeelsstoornis: Op zichzelf is het oordeel dat de patiënt velt correct, maar het oordeel wordt niet in een juist verband geplaatst.
Voorbeeld: een handelaar koopt uitstekende goederen in, maar te duur om ze ooit te kunnen verkopen. Het tweede, meer omvattende, zag hij niet.
2. Decorumverlies: het verschijnsel dat personen een gedrag vertonen dat niet past in de omgeving waarin zij verkeren. Het komt voor bij sommige psychische aandoeningen o.a. bij dementie. Typische verschijnselen van decorumverlies zijn het in gezelschap maken van ongepaste grapjes, seksuele toespelingen, handtastelijkheden, kinderlijk gedrag, bijv. eten pakken van het bord van een andere personen. De oorzaak is gelegen in het wegvallen van normaal aanwezige remmingen op dit gebied. De patiënt is te joviaal, te gemakkelijk, hij is te gemeenzaam, tot onbehoorlijk.
B. Het volledig ontwikkeld ziektebeeld wordt gekenmerkt door deze symptomen:
1. Dementie: Dementie, "geestelijke aftakeling" staat in het woordenboek. Het neurologieboek heeft het over "een verworven stoornis van de intellectuele functie op basis van organisch cerebraal lijden" en een psychiatrieboek zegt dat dementie "een globale achteruitgang is van psychische functies, vooral van geheugen en algemene intelligentie maar ook van affectiviteit, emotioneel leven en karakter". Het wordt veroorzaakt door een versnelde afbraak van cellen in de hersenen. Onder de 65 jaar is het gelukkig nog een zeldzame aandoening.
Symptomen
In het begin komen er geheugenproblemen voor die vaak nog voor ouderdomsvergeetachtigheid doorgaan. Vooral de inprenting en het korte termijngeheugen gaan achteruit. Later gaat het opvallen omdat bijv. allerlei gewone alledaagse zaken steeds slechter worden uitgevoerd. Er komen problemen op het werk of het wordt moeilijk om het huishouden nog te doen. Sommige patiënten hebben zelf door dat er dingen misgaan, waardoor ze flink gefrustreerd kunnen worden. Nog wat later raakt de patiënt steeds vaker de weg kwijt, heeft hij moeite om zich sociaal staande te houden en moeten mensen om de patiënt heen - vaak de familie - toezicht gaan houden. Taalproblemen zijn ook een bekend probleem, soms is het begin van de dementie. Het wordt moeilijk de juiste woorden te vinden. De interesse in de omgeving neemt af en de patiënt onderneemt steeds minder vanuit zichzelf. Uiteindelijk takelt men meer en meer af en gaat ook de persoonlijkheid veranderen. De patiënt heeft geen boodschap meer aan sociale regels, wordt bedlegerig, incontinent en heeft forse geheugen problemen. De eigen kinderen kunnen bijv. niet meer worden herkend.
2. Paralyse: In het begin komen kleine verlammingen voor, die aanleiding geven tot schrijf- en spraakstoornissen. Als men de patiënt moeilijke woorden, zoals “derde rijdende artilleriebrigade”, laat zeggen, blijkt dat hij er niet uitkomt (lallende spraak). Ook kunnen stoornissen in de aangezichtsspieren optreden, waardoor de levendige mimiek voor een groot deel verdwijnt. De patiënt heeft een verstreken gezicht. Later ontstaan grovere verlammingen. Kenmerkend zijn de ongelijke nauwe pupillen, die niet op licht, wel op convergentie reageren. (symptoom van Argyll-Robertson).
De symptomen dementie en paralyse gaven aanleiding tot de naam dementia paralytica.
3. Grootheidswaan: De patiënt gelooft dat hij iemand anders is. In dit geval gelooft hij dat hij en alles groter, meer en beter is dan in werkelijkheid. Bijzonder bij deze vorm is dat de waan groter wordt als er meer op ingegaan wordt. Op de vraag hoeveel vrouwen hij wel heeft antwoord de patiënt: drie. Informeert men verder, dan blijkt hij spoedig met tien, honderd, honderdduizend vrouwen getrouwd te zijn. Merkwaardig en onbegrijpelijk is, dat de grootheidswaan de laatste tientallen jaren uit het beeld van de dementia paralytica is gaan verdwijnen. (ook dementia paralytica zelf is, op even onverklaarbare wijze, minder frequent geworden.)
Indien de zieke deze afwijkingen vertoont, moet hij in een psychiatrische inrichting worden opgenomen. Alleen daar kan hij goed behandeld worden. Zonder behandeling sterft de patiënt binnen enkele jaren.
De behandeling bestaat in het kunstmatig aanbrengen van periodieke koorts (malaria). Na de koortskuur krijgt de patiënt een penicillinekuur. Sommigen achten de penicillinekuur voldoende.
C. Vormen van dementia paralytica:
1. Klassieke, expansieve of manische vorm. Grootheidswaan staat op de voorgrond. De stemming die hiermee overeenkomt is euforie.
2. Depressieve vorm. De stemming is somber. Neurastheen beeld.
Hypochondrische klachten.
3. Demente vorm. Verstandelijke aftakeling beheerst het beeld.
4. Geagiteerde vorm. Delirant beeld dat na enkele dagen of weken met de dood eindigt. Zeldzaam!
Zoals al eerder vermeld kan syfilis zonder behandeling erg ver strekkende gevolgen hebben. Deze tabel toont wanneer men in welke fase kan terechtkomen.
6. Opsporen
Syfilis kan makkelijk worden opgespoord. Dat gebeurt door antistoffen tegen de bacterie in het bloed aan te tonen. Die bloedtest wordt positief 3 weken tot 3 maanden na de infectie. Syfilis is eenvoudig te behandelen met een antibioticum. Het is belangrijk dat de ziekte tijdig wordt herkend en behandeld. Hiervoor kan men bij de huisarts terecht.
Zelden worden syfilis antistoffen in het bloed gevonden, zonder dat er een syfilis besmetting is. Dat verschijnsel heet "vals positieve" of "fout positieve" reactie. Fout positieve reacties kunnen onder andere voorkomen na vaccinatie, bij zwangerschap, bij intraveneus heroïnegebruik, kanker, lupus erythematodes, recent hartinfarct, leverziekten, longontsteking, mononucleose, borreliose, HIV-infectie. Ook bij sommige tropische ziekten, de zogenaamde endemische treponematosen, ziet men vals positieve reacties bij de syfilistesten.
7.Aangeboren syfilis
Vrouwen met syfilis, die geen antibioticakuur hebben gevolgd, kunnen de infectie doorgeven aan hun foetus. Zij kunnen dit doen bij de geboorte door interactie van de slijmvliezen of tijdens de zwangerschap, via het bloed. 70% van de vrouwen met primaire syfilis, 90% van de vrouwen met secundaire en ongeveer 30% van de vrouwen met tertiaire syfilis geven de infectie door. In het algemeen geldt dat hoe langer de vrouw in een stadium zit, hoe kleiner de kans dat zij de infectie overbrengt.
Bij het begin van de aangeboren syfilis, wordt de treponema pallidum onmiddellijk in de bloedbaan van de foetus gebracht, wat een grote verspreiding in het hele lichaam veroorzaakt.
Verschillende verschijnselen kunnen optreden. In 25% van de gevallen sterft de foetus nog in de baarmoeder en nog 25% sterft vlak na de geboorte.
Men neemt aan dat wanneer een syfilitische vrouw zwanger wordt, de kans groot is dat zij in het begin van de tweede helft van de zwangerschap een dode vrucht ter wereld brengt. Bij een nieuwe zwangerschap is de duur iets langer. Na ongeveer zeven maanden bijvoorbeeld baart de patiënte dan een dode vrucht. Daarna komt wellicht op de juiste tijd een levenloos kind ter wereld. Een volgende keer zal het kind leven bij de geboorte, maar kort daarop sterven. Uiteindelijk kan een kind geboren worden, dat leeft. Hoogstwaarschijnlijk, echter, is dit kind gestoord, vaak zwaar gestoord. Het kan doof of blind zijn en zieke organen hebben.
De symptomen van aangeboren syfilis worden verdeeld in twee groepen:
- de symptomen die zich manifesteren in de eerste twee levensjaren
- de symptomen, die pas op langere termijn zichtbaar worden.
A. Vroege manifestatie
Treedt vaak op tussen de geboorte en de derde levensmaand, meestal zelfs in de eerste vijf weken. De baby lijkt een normaal kind, maar na verloop van tijd, treedt orgaaninsufficiëntie op.
Op röntgenfoto’s zijn er veranderingen in de botten op te merken die helpen bij het stellen van de diagnose. Vaak is dit zichtbaar in het dijbeen.
Er is een opstapeling van kalk te zien. Ook lijken er motten te zitten die de beenderen aanvreten.
Vaak is er ook uitslag te zien, die bloedt en niet wil weggaan. De uitslag is herkenbaar doordat het kleine koper- of roodkleurige puntjes zijn. De uitslag is het duidelijkst in de handpalm en op de voetzool. De lippen en anus vertonen vaak wonden die genezen, maar met ernstige littekenvorming. Het haar en de nagels kunnen ook uitvallen.
B. Late manifestatie
Het is het resultaat van de littekens die tijdens de eerste fasen werden gevormd. Tanden, beenderen, ogen, huid, celmembranen dragen de gevolgen. De tanden vertonen inkepingen op de bijtranden. Dit heet Huntchinsons tanden.
Kinderen, wiens centraal zenuwstelsel problemen vertonen, krijgen een penicilline kuur van tien dagen.
Wanneer moeders, die tijdens de zwangerschap antibiotica namen, een kind op de wereld zetten is de kans relatief zeer klein dat het kind syfilis heeft. Maar deze kinderen moeten nauwkeurig getest worden. Als de behandeling niet doeltreffend genoeg was, of pas tijdens de laatste vier weken van de zwangerschap werd toegediend, moet het kind vooralsnog ook behandeld worden.
Bij hoge uitzondering kan bij het kind van een syfilitische moeder juveniele paralyse ontstaan, dit is dementia paralytica bij het kind. Het ziektebeeld wordt beheerst door langzaam toenemende dementie.
8.HIV en syfilis
Bij de grote meerderheid van mensen met HIV lijken de bloedtesten voor de diagnose van syfilis en voor het nagaan van de reactie op de behandeling nauwkeurig en betrouwbaar te zijn. Bij sommige mensen met HIV kunnen deze testen minder betrouwbaar zijn. Zowel een versterkte als een verminderde antilichaamvorming komt voor. Bij mensen met HIV, waarbij op grond van een lichamelijk onderzoek aan syfilis wordt gedacht en toch geen antistoffen in het bloed worden gevonden, worden extra bloedtesten uitgevoerd. In het eerste stadium van de ziekte kan ook het vocht uit de verdachte zweer worden onderzocht.
Mensen met HIV zijn ontvankelijker voor syfilis en mensen met syfilis zijn ontvankelijk voor HIV.
9. Syfilis in de wereld
A. gedicht
Syfilis is een ziekte die al vroeger de poëtische pennen beroerde. In een anoniem gedicht dat dateert van de jaren twintig werd een boeiend overzicht gegeven van de belangrijkste symptomen.
There was a young man from Back Bay
Who thought syphilis just went away
He believed that a chancre
Was only a cancre
That healed in a week and a day
But now he has "acne vulgaris"
(or whatever they call it in Paris)
On his skin it has spread
From his feet to his head
And his friends want to know where his hair is
There's more to this terrible plight
His pupils won't close in the light
His heart is cavorting,
His wife is aborting
And he squints through his gun-barrel sight
Arthralgia cuts into his slumber
His aorta is in need of a plumber
But now he has tabes
And saber-shinned babies
While of gummas he has quite a number
He's been treated in every known way
But his spirochetes grow day by day
He's developed paresis
Had long talks with Jesus
And thinks he’s the Queen of the May
B. Artikel
Syfilis zet opmars in Vlaanderen voort
28/09/2001, de Standaard
Kim De Rijck
ANTWERPEN -- Het aantal syfilisbesmettingen in Vlaanderen blijft stijgen. De toename is het sterkst in de regio Antwerpen, maar ook in andere grote steden zoals Brussel neemt het aantal gevallen fors toe.
De Gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap noteerde in de agglomeratie Antwerpen dit jaar al 78 besmettingen met syfilis, waarvan 56 bij mannen en 22 bij vrouwen. Dit bevestigt de trend die blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) voor het eerste trimester van dit jaar. Het WIV spreekt van een verdrievoudiging van het aantal gevallen ten opzichte van vorig jaar. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde krijgt iedere maand tientallen besmette patiënten over de vloer, meestal mannen en bezoekers van homosauna's en dark rooms . Een beperkte groep zijn hetero's en raakten besmet via contact met prostituees.
En dat terwijl er jarenlang geen syfilis werd gesignaleerd in Vlaanderen. Andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), zoals chlamydia en gonorroe volgen de stijgende trend die ongeveer halfweg 2000 inzette. In grote steden in onze buurlanden doet zich dezelfde evolutie voor. Volgens dokter Han Fennema, hoofd van de GG&GD-soa-polikliniek in Amsterdam, is het aantal syfilispatiënten weer even hoog als in het midden van de jaren '80, net voor de eerste grote aidspreventiecampagnes werden gevoerd. Vermoed wordt dat de stijging van het aantal soa's erop wijst dat het aantal onveilige seksuele contacten weer toeneemt.
Tijdens het seminarie 'Liefde in tijden van syfilis' in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen vroegen artsen, hulpverleners, horeca-uitbaters en mensen uit de homobeweging zich af hoe de negatieve trend moet worden gestopt. Na vijftien jaar aidscampagne blijkt een soort 'preventiemoeheid' het publiek immuun te hebben gemaakt voor raadgevingen over veilig vrijen. Toch mogen de inspanningen voor sensibilisatie en informatie niet verzwakken, zeker niet bij jongeren en andere risicogroepen, vinden preventiewerkers. Horeca- en dancinguitbaters stellen hun zaak open voor initiatieven, maar zijn niet allemaal even bereid er ook actief aan mee te werken. Als het publiek niet in de boodschap geïnteresseerd is, eindigt de verantwoordelijkheid van de uitbater, menen sommigen.
C. De cijfers
Vorig jaar werden we opgeschrikt door een nieuwe epidemie van syfilis in en rond alle grootsteden van West Europa. Vooral prostituees en homoseksuele mannen bleken daarbij getroffen. Ondertussen is het merkwaardig stil rond syfilis gebleven. Ten onrechte, zo blijkt uit de cijfers die ik opvroeg bij de Gezondheidsinspectie van de provincie Antwerpen. Het aantal nieuwe syfilisgevallen blijft hoog tegenover de periode voor 2001. Ook de andere soa zoals gonorroe, Chlamydia infecties en hepatitis B en C stijgen de laatste jaren.
Bij het registreren worden, naast gegevens over antistoffen in het bloed, ook de volgende patiëntengegevens genoteerd: geslacht, woonplaats, geboortedatum en seksuele geaardheid. De registratie is dus volstrekt anoniem. Deze bijkomende gegevens zijn nodig om dubbelmeldingen te voorkomen. De actieve dataverzameling beperkte zich tot de agglomeratie Antwerpen (444.986 inwoners).
Cijfers
· In 2001 registreerde de Gezondheidsinspectie van Antwerpen 91 nieuwe syfilismeldingen. Ter vergelijking, in 1999 werden 9 syfilisgevallen geregistreerd en in 2000 slechts 8. De groep bestaande uit 67 mannen (74%) en 24 vrouwen (26%) had een gemiddelde leeftijd van 47,7 jaar (19-90). De grootste groep patiënten (22%) behoorde tot de leeftijdscategorie van 35-39 jaar. Van 26 mannen was de seksuele geaardheid bekend: 3 waren biseksueel, 3 waren hetero- en 20 homoseksueel. Ook in andere Belgische steden (Brussel, Gent, Luik) en ook elders in Europa (Oslo, Manchester, Amsterdam) werd recent een toename beschreven van syfilis.
· In de eerste helft van 2002 registreerde de Gezondheidsinspectie van Antwerpen 35 nieuwe syfilismeldingen. De groep bestond uit 32 (91,4%) mannen en 3 (8,6%) vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 40,7 jaar (25-65). De grootste groep patiënten (23%) behoorde tot de leeftijdscategorie van 40-44 jaar. Negenenveertig percent (17) van de patiënten is afkomstig uit de stad Antwerpen en 91% (32) uit arrondissement Antwerpen. Van 20 mannen was de seksuele geaardheid bekend: 2 waren biseksueel en 18 homoseksueel, de 3 vrouwen waren heteroseksueel.
· Het aantal nieuwe syfilisgevallen blijft hoog tegenover de periode voor 2001 (zie grafiek). In juli, augustus, geregistreerd september en oktober 2002 zijn er respectievelijk 8, 2, 15 en 9 nieuwe syfilisgevallen geregistreerd.
D. Bekenden:
Verschillende bekenden leden aan deze ziekte of zijn eraan gestorven Ondermeer:
* Al Capone - Chicago gangster
1947
* Nietzsche
1935
* Verlaine
1896
* Schubert
1930
* Paul Gaugin
1903
* Oscar Wilde
(onenigheid over de doodsoorzaak, de theorie van syfilis wordt wel eens in vraag gesteld)
1900
10. Bronnenvermeldig:
Omdat het hele zesde jaar een bespreking moest maken over een SOA, waren de boeken in b.v. Sensoa, de stadsbibliotheek, de bibliotheek van Mortsel,… onmiddellijk uitgeput. Daarom heb ik verder gezocht op internet. De meeste Nederlandstalige sites geven enkel een korte schets. Ik heb mij dus vooral gebaseerd op Engelstalige sites.
sites:
Engels:
http://www.mc.vanderbilt.edu/peds/pidl/infect/congsyph.htm http://www.alternativementalhealth.com/articles/causesofschizophrenia.html#Dementia%20paralytica
http://www.whonamedit.com/synd.cfm/237.html
http://www.medsteps.com
http://edcenter.med.cornell.edu/Pathophysiology_Cases/STDs/STD_06.html
http://www.cdc.gov/nchstp/dstd/Fact_Sheets/Syphilis_Facts.htm
http://www.bact.wisc.edu/Bact330/lecturesyphilis
http://www.4woman.gov/faq/syphilis.htm?src=ng
Nederlands:
http://www.relaxuh.nl
http://www.psy.cc/5890.html
http://www.dokterdokter.nl/script/encyclop.cgi?Woord=decorumverlies
http://www.kuleuven.ac.be/ifsw/Dossiers/seks_en_media/Syfilis_ze_opmars_in_Vlaanderen_voort.html
http://www.sweetlove.be/act_syfilis2.html
Frans:
http://www.vulgaris-medical.com/texta/argyllro.html
Duits:
http://www.m-ww.de/krankheiten/sexuell_uebertragbare_krankheiten/syphilis.html
boek:
Kleine psychiatrie, prof. J.H. Van Den Berg
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
Hey ik gebruik delen van lies haar werkstuk voor mijn eindwerk van biologie.Maar ik las dat ze was gaan zien in de bib van mortsel?
Het zou heel toevallig zijn maar misschien zat zij vroeger op mijn school en komt het uit :-)
In welke school heeft Lies gezeten?
21 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
hey!! ik heb u verslag gelezen en ik vond ze echt goed en zou ze daarom ook wille gebruiken maar ik had een vraagje; op welke school heb je gezeten? alvast merci !
21 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
hardstikke bedankt lies groetjes henk ik heb veel informatie kunnen vinden tot ziens lies!
16 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Ik gebruik het ook omdat het echt heel goed is Super
14 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
ik vind het wel een goede tekst enzz mr k vind wel dat ze er had mogen bijzetten waar men hulp kan vinden mr voor derest was het heel goed en k weet owk nietwaar ze op sgool zit, ik weet wel dat ze kan gangnamestyle als de beste xp
12 jaar geleden
Antwoorden