Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Practicum tuinkerszaadjes

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 301 woorden
  • 17 maart 2013
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Practicum tuinkerszaadjes


 Wat wil ik onderzoeken?


Ik ga onderzoeken of tuinkerszaadjes ook groeien zonder water.


 Wat veronderstel ik?


Ik denk dat de zaadjes zonder water niet gaan groeien.


 Wat ga ik doen?


Ik werk samen met iemand uit mijn klas. We kregen van mevrouw Gruijs  ongeveer 30 tuinkerszaadjes, twee petrischaaltjes, een stuk keukenrol en water. We deden in allebei de bakjes een stukje keukenrol. Alleen in de ene spoten we een beetje water.  We legden in ieder bakje 15 tuinkerszaadjes.


 Wat heb ik nodig?


Tuinkerszaadjes, twee petri schaaltjes, een stukje keukenrol en water.


 Wat neem ik waar?


Tuinkerszaadje;Lengte;Tuinkerszaadje 142 mmTuinkerszaadje 237 mmTuinkerszaadje 333 mmTuinkerszaadje 449 mmTuinkerszaadje 541 mmTuinkerszaadje 631 mmTuinkerszaadje 723 mmTuinkerszaadje 856 mmTuinkerszaadje 952 mmTuinkerszaadje 1040 mmGemiddelde alle lengtes;40 mm

Na drie dagen gingen wij weer kijken of de tuinkerszaadjes gegroeid waren. De tuinkerszaadjes zijn gegroeid in het bakje met water. Zonder water zijn ze nog zoals we ze hebben achtergelaten. Dat had ik ook wel verwacht. Hier zie je een tabel van 10 tuinkerszaadjes en het gemiddelde.


Het valt me op aan de tabel dat sommige uitschieters zijn (tuinkerszaadje 8, 56 mm) en sommige juist niet (tuinkerszaadje 7, (23 mm)


 Welke conclusie kan ik trekken?


Ik kan de conclusie trekken dat tuinkerszaadjes niet groeien zonder water en beslist wel vocht nodig hebben.


 Bedenk een logische  vervolgpracticum met tuinkerszaadjes.


Dat je gaat onderzoeken of tuinkerszaadjes harder groeien als je ze in het donker zet of in het licht. Bijvoorbeeld neem je weer twee petrischaaltjes, een stukje keukenrol, water en de tuinkerszaadjes. In het ene schaaltje doe je een stukje keukenrol, water en de tuinkerszaadjes. In het andere schaaltje doe je precies hetzelfde. En dan kijken of het sneller groeit in het donker of in het licht!REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Goede informatie!

8 jaar geleden