Overgewicht en vooroordelen

Beoordeling 9.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 335 woorden
  • 31 januari 2010
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 9.1
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Overgewicht, het sluipt erbij in!

Fors overgewicht, een enorm groot probleem in deze maatschappij. In Nederland heeft ondertussen 40% van de mensen overgewicht. Ondanks dat 40% van de mensen met overgewicht kampt, zijn de vooroordelen over dikke mensen de wereld nog niet uit.

Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen? Een vraag die veel mensen met overgewicht zich stellen. Het laatste waar zij op zitten wachten zijn de woorden ‘eigen schuld, dikke bult’. Een oordeel dat bovendien niet klopt. Het probleem ligt subtieler. Als de inname lange tijd groter is dan het energieverbruik, neemt het lichaamgewicht toe. De mate waarin, is sterk afhankelijk van bijvoorbeeld genetische factoren. Het komt vaak voor dat meerder gezinsleden kampen met overgewicht.

Ook psychologische factoren spelen een grote rol. Sommige mensen gaan veel eten door bijvoorbeeld psychische trauma’s of relatieproblemen. Dan kan eten een trouwe vriend worden. Veel mensen met overgewicht hebben een negatief zelfbeeld. Het leven van iemand met fors overgewicht is niet gemakkelijk. Sommige zijn arbeidsongeschikt verklaart of hebben hun sociale leven op een laag pitje staat door een negatief zelfbeeld. Sommige van deze mensen komen zelfs op een punt, dat ze hulp moeten inschakelen omdat ze bijvoorbeeld de zelfzorg niet meer aankunnen. Op dit punt moeten ze toe geven aan de buitenwereld dat ze hulp van buitenaf nodig hebben. Ze moeten op aangeven wat ze allemaal niet meer kunnen. Maar het is juist belangrijk te vertrekken vanuit het punt wat ze nog wel kunnen! En ze hierbij te complimenteren.

Dus laten we deze mensen helpen van plaats vooroordelen te roepen, daar wordt het probleem niet mee opgelost. Daarnaast is het belangrijk dat we dit probleem bij het begin gaan aanpakken. Minder reclame over ongezonde voeding, meer lessen bij kinderen over de gevolgen van ongezonde voeding, het belang van bewegen. Hopelijk wordt dit probleem in deze maatschappij dan kleiner. Dus kortom als je toch niks beters te doen hebt dan vooroordelen over deze mensen te uiten, gebruik deze energie dan liever om dit probleem samen op te lossen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.