Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Leertaken hoofdstuk 5

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 934 woorden
  • 21 maart 2004
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
Hoofdstuk 5 Seksualiteit Leertaak A Maak een andere vlinder Doel Gegevens uit een grafiek aflezen; een hypothese opstellen; je standpunt met argumenten onderbouwen. Aan de slag 1. A Ongeveer 95%; ongeveer 65% B Roetgehalte, de vlinders hebben even tijd nodig om zich aan te passen aan de natuur. 2. A De roodbosjes zullen waarschijnlijk de vlinders eten die ze het beste kunnen zien ongeacht de kleur die ze van nature hebben. B De helft van de witte vlinders zwart verven. De helft van de zwarte vlinders wit verven. Onderzoeken wat er gebeurt als er een wit geverfde vlinder op een witte berk zit en als deze op een zwarte berk zit. Onderzoeken wat er gebeurt als een zwart geverfde vlinder op een zwarte berk zit. Vergelijken met het aantal geschilderde vlinders wat opgegeten wordt overeenkomt met het aantal niet geschilderde vlinders wat opgegeten wordt. C Ik denk dat ik met mijn experiment uit vraag 2B mijn hypothese uit vraag 2A toets. D - Reflectie Ik vond het best moeilijk om hier een proefopstelling bij te bedenken, omdat ik vond dat de vraag wat moeilijk beschreven stond. Ik denk niet dat ik de stof beter leer door er een proefopstelling bij te bedenken, in ieder geval niet bij dit onderwerp. Dit komt denk ik omdat als ik een tekst lees of een aantekening overneem ik het beter begrijp dan op deze manier.
Hoofdstuk 5 Seksualiteit Leertaak B Onderzoek in de disco Doel Onderzoeksvraag en hypothese opstellen; cultuurinvloed op onderzoek herkennen; je mening verhelderen over de vergelijking van het gedrag van mensen en dieren. Aan de slag 1. Wel ongeveer, maar nooit precies. 2. Is de vruchtbaarheid van een meisje van invloed op haar gedrag en haar manier van kleden? De meisjes kleden zich misschien op een bepaalde manier zodat ze meer opvallen, ze zijn tenslotte vruchtbaar op dat moment en onbewust wil haar lichaam toch bevrucht worden. 3. Hoe gedragen de meisjes in de disco zich op het moment dat ze vruchtbaar zijn? 4. Ja, ze vallen meer op. De vrouwen die opvallen zullen zich eerder voortplanten dan de vrouwen die niet opvallen. Mannen voeren deze natuurlijk selectie uit, zij kiezen met welke vrouw zij zich voortplanten en dat zal eerder met een vrouw zijn die opvalt, dan met een vrouw die niet opvalt. 5. In sommige culturen is seks voor het huwelijk verboden. Een meisje uit zo'n cultuur zal dus ook niet haar best doen om op te vallen, want zij heeft niet de onbewuste drang om bevrucht te worden, dit komt omdat ze weet dat ze eerst moet trouwen voordat dit kan. Ook mogen dit soort meisjes vaak niet bloot gekleed gaan, dus kun je bij dit soort meisjes aan de hand van de kleding niet afleiden of ze vruchtbaar zijn of niet. De conclusie van het onderzoek zou dus beter zijn als er aan toegevoegd zou worden dat dit alleen geldt voor meisjes met de Nederlandse cultuur of een cultuur die hier erg op lijkt. Reflectie 1. Het is best grappig om te weten. Ik zou er zelf nooit opkomen dat de vruchtbaarheid iets te maken heeft met de manier van kleden. 2. Ik vind het terecht dat men de mensen vergelijkt met dieren, de mens is toch ook een zoogdier. Ook op andere gebieden worden mens en dier met elkaar vergeleken en zijn er overeenkomsten, waarom zou dat op dit gebied dan niet zijn. 3. A Feit, het is wetenschappelijk bewezen. Niemand kan er omheen. B Als je met iemand zit te praten en de ander niet aankijkt maar uit het raam of om je heen zit te kijken. Je roept dan bij de ander de indruk op dat het je allemaal niet interesseert of dat je je verveelt. Hoofdstuk 5 Seksualiteit Leertaak D De onbekendste SOA en internet Doel Zorgen dat je de SOA 'Chlamydia' kent; gegevens via internet opzoeken; een mini-enquête houden.
Aan de slag 1. - 2. A Chlamydia wordt verspreid door de bacterie Clamydia Trachomatis
B Nee, alleen via intiem seksueel contact. C Bij vrouwen zijn er vaak geen klachten en de klachten die er wel kunnen zijn ontstaan pas enkele weken na de besmetting. Enkele klachten die bij vrouwen voor kunnen komen zijn: meer of andere afscheiding, pijn of een branderig gevoel bij het plassen, tussentijdse bloedingen, pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen, pijn in de onderbuik, pijn rechtsboven in de buik. Bij mannen zijn de klachten pijn bij het plassen, pijn in de balzak en afscheiding. D De klachten die eventueel bij vrouwen voor kunnen komen zijn niet goed te onderscheiden van de klachten van andere SOA's. De klachten die bij mannen voor kunnen komen die komen ook bij de SOA 'Gonorroe' voor, deze zijn dus ook lastig te onderscheiden. E Als er uit onderzoek gebleken is dat iemand Chlamydia heeft, wordt er een antibiotica-kuur voorgeschreven. Ook de seksuele partner van de besmette persoon wordt onderzocht, om verdere besmetting te voorkomen. F Het grootste risico van Chlamydia voor vrouwen is dat ze er onvruchtbaar van kunnen worden. 3. De manier om het te voorkomen, de verschijnselen, de eventuele gevolgen als de behandeling te laat in gang gezet wordt. 4. Veel mensen weten wel dat vrouwen van Chlamydia onvruchtbaar kunnen worden en manieren om het te voorkomen weten de meeste mensen ook wel, maar de verschijnselen van de SOA weten de meeste mensen niet. 5. Ongeveer 3 mensen wisten het meest noodzakelijk over de SOA, ik vind eigenlijk dat dit verbetert zou moeten worden omdat er best ernstige gevolgen kunnen zijn voor vrouwen die er besmet mee zijn. Reflectie 1. Er zijn een aantal sites op internet die wel betrouwbaar zijn, zoals de site van de GGD of die van de volksgezondheid. 2. Via een zoekmachine.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.