Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

InleidingDit werkstuk gaat over windenergie. Windenergie is een vorm van schone energie. Schone energie is een manier om en elektriciteit op te wekken zonder afvalstoffen. Bij wind energie gebruiken ze windturbines, dat zijn een soort molens alleen dan staan ze hoger.GeschiedenisDe eerste windmolens werden gebruikt in Perzië in de 5e eeuw na Christus, maar zij werden pas in de 12e eeuw door Europa verspreid. Toen werden windmolens gebruikt om water te pompen en graan te malen. Deze windmolens waren gebouwd van hout, met zeil om de wieken te laten draaien. Eind 19e eeuw werden de windmolens overgebracht naar de Verenigde Staten. Hier werden ze gebruikt voor bevloeiing van akkers.

In 1970 waren de energieprijzen sterk stegen. En wilde ze ‘gratis’ energie uit wind zien te krijgen. Er werden wind apparaten gebouwd, maar de kosten waren veel te hoog. Na een veel onderzoek zijn er nu windmolens die ook echt goedkope energie kunnen produceren.

Hoe werkt een windturbine?Een windturbine wordt ergens neer gezet, bijvoorbeeld op een stand. Als het waait gaan de rotorbladen draaien en dus ook de hoofdas gaat draaien. De hoofdas verdwijnt in de versnellingsbak die de windsnelheid door krijgt van de computer. Als het te snel is word de rem er op gezet zodat hij minder snel draait. Want als de hoofdas te snel draait kunnen de rotorbladen het niet aan. En in de generator word de elektriciteit gevormd. Verder is er ook nog een computer die de windsnelheid en richting meet die een opdracht geeft aan de kruimoter of de versnellingsbak. De kruimoter draait de rotorbladen en hoofdlager in of uit de wind zet door te draaien over het tandwiel.

Voor- en nadelenVOORDELEN

- Schone energie.

- Het is de goedkoopste vorm van schone energie.NADELEN

- Veel lawaai.

- Horizon vervuiling.

- Het is duur om een windturbine te bouwen.

- De vogels vliegen tegen de rotorbladen aan. Er sterven jaarlijks ongeveer 20.000 vogels door windturbines.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.