Waterverbruik

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 289 woorden
  • 11 november 2004
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW

In ons land wordt per persoon per dag gemiddeld 134 liter water gebruikt. Dat water wordt gebruikt om te douchen, voor het toilet en om te wassen. In totaal gebruiken we in Nederland 1,1 biljoen liter. Dat is 1.100.000.000.000 liter. Daarvan gaat 0,7 biljoen liter naar de huishouden, de rest wordt gebruikt door industrie, landbouw enzovoort. Dat is heel veel, maar in Nederland is aan water geen gebrek. Jaarlijks komt, via rivieren en neerslag, ongeveer 90 biljoen liter water ons land binnen.
Gemiddeld waterverbruik per persoon per dag:
Bad en douche 47,3 liter
Wastafel 4,2 liter
Toiletspoeling 39 liter
Was 25,5 liter
Afwas 5,8 liter
Voedselbereiding 2 liter
Overig 8,2 liter
Totaal 134 liter
Bron: ministerie van VROM
Hierbij is er vanuit gegaan dat een persoon gemiddeld 2 liter water per dag drinkt. Hoewel er over het algemeen voldoende water is, probeert de overheid wel het waterverbruik terug te dringen, om het milieu te sparen. Ook kost water heel veel geld. Uit gegaan van een gemiddeld waterverbruik betaald een persoon ongeveer € 63,= per maand. Duizend liter water kost ongeveer € 1.36. Dat betekent dus dat je voor een liter water uit de kraan 0.14 eurocent betaald.
Er is ook een groot drinkwaterprobleem, onlangs maakten de Verenigde Naties bekend dat in het jaar 2025 ongeveer 2,7 miljard mensen zullen kampen met een ernstig drinkwatertekort indien het verbruik in het huidige tempo doorgaat. Daarom zullen we dus wat moeten doen aan het waterverbruik, zowel van gewoon water als drinkwater. Hiervoor kun je allerlei middelen voor gebruiken.
Het type stortbak bij wc’s heeft een grote invloed op het waterverbruik. Het waterzuinige toilet is een vorm van waterbesparing waarbij door een kleinere inhoud van de stortbak en/of door spoelonderbreking, met soms een andere constructie van de toiletpot, minder water wordt verbruikt per toiletspoeling. Bij deze vorm van waterbesparing wordt vaak uitgegaan van een maximale toiletspoeling van 6 liter per spoeling.

REACTIES

D.

D.

€ 63,= per jaar.
Dit lijkt mij een typ fout, eerder gok ik dat hier 63.- euro per maand bedoelt wordt.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.