Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Reumatische Artritis

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 573 woorden
  • 2 oktober 2001
  • 114 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
114 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Gewrichtsslijtage (arthrose) en reumatische arthritis zijn aandoeningen die de laatste jaren wereldwijd een epidemische omvang hebben aangenomen. De reguliere geneeskunde doet vaak alleen aan symptoombestrijding, er worden pijnstillers en ontstekingsremmers ingezet. Deze middelen kunnen echter op de lange termijn zeer ernstige bijverschijnselen veroorzaken. Gewrichtsslijtage (arthrose), eventueel gevolgd door gewrichtsontsteking (arthritis) is aandoening die de laatste jaren wereldwijd een epidemische omvang heeft aangenomen. Het is aandoening die vooral op oudere leeftijd ernstige klachten veroorzaakt. Bij arthrose gaat het om een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen sneller slijt dan dat het aangemaakt kan worden, bij arthritis is er naast slijtage ook sprake van gewrichtsontstekingen. Als deze ontstekingen worden veroorzaakt door een auto-immuun reactie (het immuun systeem valt hier door een stoornis gezonde lichaamscellen aan) dan spreken we van Reumatische Arthritis (RA). Gewrichtsslijtage Wat is gewrichtsslijtage? Gewrichtsslijtage is een proces waarbij de afbraak van gewrichtskraakbeen de aanmaak overtreft. Voorzichtige schattingen geven aan dat tussen de 70 - 80% van de mensen boven de 50 jaar in meer of mindere mate last hebben van gewrichtsslijtage. Bovendien blijkt het dat meer dan 85% van de mensen boven de 65 volgens een röntgenfoto gewrichtsslijtage te hebben. Het goede nieuws is dat maar 35% van deze mensen ook daadwerkelijk klachten ondervindt die te maken hebben met deze aandoening. Bijna alle gewervelde dieren kunnen aan gewrichtsslijtage lijden, dat geldt voor de Farao's van 4000 jaar geleden, maar ook voor de dinosaurus van 250 miljoen jaar geleden. Gedurende het proces van de aandoening wordt er niet alleen te weinig kraakbeen aangemaakt, maar het bestaande kraakbeen verliest ook veel van zijn elasticiteit. Hierdoor raakt het gewricht beschadigd. Het lichaam reageert foutief op dit proces door een excessieve groei van botweefsel in het gebied van het gewricht. Hierdoor wordt het gewricht vaak in zijn functie beperkt. Het kan niet meer goed draaien en belast worden. Gewrichtsslijtage is, in tegenstelling tot reumatische arthritis, een aandoening met een lokaal karakter: het blijft beperkt tot het gebied van het aangetaste gewricht. Gewrichtsslijtage geeft vooral klachten in de gewrichten die zwaar worden belast zoals knie en heupgewrichten.
De klachten De eerste signalen van arthrose zijn stijfheid van de gewrichten bij het opstaan en in een later stadium gevolgd door pijn in gewrichten van handen, heupen of knieën zijn. Het kraken van gewrichten als ze worden gedraaid is een andere aanwijzing voor arthrose. Deze klachten ontwikkelen zich gedurende een groot aantal jaren en worden naarmate men ouder wordt heel langzaam erger. Soms is het zo dat er naast slijtage ook sprake is van gewrichtsontsteking, dan spreekt men van arthritis. In een latere fase van deze aandoening wordt door het slijten van het gewrichtskraakbeen ook het bot aangetast. Dit komt doordat de gewrichten door het verlies aan kraakbeen minder schokbestendig zijn geworden. Dit treedt het meest op bij gewrichten die zwaar worden belast, zoals knieën en heupen. Het gewrichtsbot wordt vaak dikker en gewrichten worden uiteindelijk zo misvormd dat de functie van het gewricht zeer beperkt wordt en het gebruik veel pijn doet. Vaak verergeren de klachten na een intensief gebruik van het gewricht, waarbij de pijn vaak 's nachts optreedt. Hierdoor lijden patiënten die gewrichtsslijtage hebben ook vaak aan slapeloosheid. De oorzaak In de reguliere geneeskunde wordt vaak gedacht dat gewrichtsslijtage het gevolg is van (1) veroudering, (2) overgewicht, (3) overbelasting, (4) beschadiging door een ongeluk, en (5) aangeboren scheefstand van gewrichten. Een middel dat wordt aanbevolen door dokters is acetaminophen dit is een middel dat gewrichtsslijtage tegengaat. Dit geneesmiddel is in nederland gewoon te koop bij de apotheek!

REACTIES

M.

M.

heel goed gedaan ik heb er veel aan gehad bedankt! groetjes

21 jaar geleden

C.

C.

Hartstikke bedankt joh ik moet een scriptie maken en hier heb ik best wel wat aan

gr. Cora

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.