Jongens gezocht: hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

MKZ en BSE

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 321 woorden
  • 23 december 2002
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
8 keer beoordeeld

Probleem: Duizenden dieren geruimd en veel schade als gevolg van MKZ en BSE Wat is er eigenlijk aan de hand? MKZ en BSE zijn twee verschillende soorten ziektes. MKZ is de Mond en Klauwzeer. Het dier heeft dan letterlijk een zeer aan zijn mond en klauwen. Het komt voor bij evenhoevige dieren. Het is zeer besmettelijk virus. De dieren maken een zieke indruk en eten minder. Het is niet gevaarlijk voor de mens. BSE daarentegen is wel gevaarlijk voor de mens. BSE staat voor Bovine Spongiforme Encephalophatie. Het is een ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast van de koe. Het gevaar voor mensen zit hem in het vlees wat mensen kan besmetten met Creutzfeldt-Jakob. De koeien worden daarom afgemaakt. Hoe is dat zo gekomen? De besmetting van MKZ begint eigenlijk door het importeren van een ziek dier. Zodra het dier in contact komt met een ander dier is die ook besmet. MKZ is een extreme vorm van virusverspreiding. BSE heeft niet zo'n besmettingsgevaar. De besmetting die hoofdoorzaak is, is het veevoer of doordat een zieke koe een kalf krijgt, die is automatische ook besmet.
Hoe kan / moet het anders? Ik vind dat je ziektes zoals MKZ en BSE het best tegen kunt gaan door te voorkomen dat het uitbreekt. Als het eenmaal is uitgebroken dan moet je ingeval van BSE de dieren afmaken en zorgen voor nieuwe veevoer. Hier ligt de oorzaak. MKZ kun je tegen gaan door preventieve inenting. Maar een nadeel is dat je bij het dier nooit meer een ziekte kunt vaststellen. Waar zijn mensen bang voor en waarom? Bij BSE is die vraag makkelijk te beantwoorden. BSE besmetvlees kan de hersenziekte Creutzfledt-Jakob veroorzaken bij mensen. Hierdoor kunnen mensen binnen korte tijd overlijden. Daar zijn mensen bang voor. MKZ is een ander geval. Dat heeft meer met de publieke opinie te maken. Mensen (consumenten) willen geen ziek vlees op hun bord. Slachters kopen dus ook geen zieke vee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.