Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

GPS (Global Positioning System)

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 403 woorden
  • 13 april 2001
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5
44 keer beoordeeld

Global Positioning System (GPS) GPS (Global Positioning System) is een positiebepalingssysteem van de
Amerikaanse strijdkrachten. Het systeem bestaat uit een 24-tal satellieten die elk in een vaste baan om de aarde draaien. Elk van deze satellieten heeft een eigen signaal, dat wordt opgevangen door het 'hand-held' GPS-systeem, de ontvanger ter grootte van een zaktelefoon. De ontvanger heeft een soort logboek van de banen die elk van de 24 satellieten beschrijft. Door op een bepaald moment de positie van de satellieten (die zij door de ruimte zenden) te vergelijken met de tijd op het moment van aflezen, kan de ontvanger precies bepalen waar hij zich op dat moment bevindt. Door de signalen van tenminste vier satellieten te gebruiken krijg je een bepaald punt op de aardbol: de positie. Het bovenstaande is misschien best technisch maar het komt er op neer dat een ontvanger dus met behulp van die satellieten weet waar je bent en waar je naar toe wilt, en hij kan dan bepalen of je in de goede richting beweegt. Een waypoint is een vooraf vastgesteld punt in het gehuegen van je ontvanger, door van waypoint naar waypoint te verbinden geeft het systeem een uitgestippelde route aan. Hierdoor kan de ontvanger onder andere bepalen wat de totale afstand van de route is en de waarschijnlijke aankomsttijd. Een GPS-ontvanger kan dus door zijn rekencapaciteit ook extra informatie geven, wat vaak erg handig kan zijn. Het systeem wordt onderhouden door de U.S. Air Force en op dit moment nog volledig betaald door het Amerikaanse Ministery of Defense. De nauwkeurigheid is enorm hoog. Tussen 1 en 20 meter is voor militaire doeleinden zeker mogelijk. De Amerikaanse militaire eigenaars van dit navigatiesysteem hebben er echter nog wel een soort macht over want ze kunnen altijd Select Availability gebruiken. Select Availability, de standaard afwijking die de Amerikaanse strijdkrachten meegaven aan het signaal dat de satellieten uitzenden. Door deze afwijking had je (bijna) altijd een afwijking in je positiebepaling van ongeveer 15 tot 100 meter. Maar sinds 4 Mei 2000 is dit afgeschaft en kan je hier geen last meer van ondervinden. Wel kunnen ze nog altijd S/A inschakelen in een gebied met oorlogsdreiging. Toch kan de nauwkeurigheid nog verbeterd worden met de DGPS techniek. Bij deze techniek wordt een extra signaal van een vast opgestelde zender gebruikt als extra ijkpunt. Hierdoor kan er ook voor niet-militair gebruik een nauwkeurigheid beter dan 1 meter bereikt worden. Bijvoorbeeld voor de scheepvaart, luchtvaart en weg– en waterbouw.

REACTIES

M.

M.

Hey,

had je nie gewoon een link naar http://www.hiking-site.nl/navigatie_gps.php neer kunne zette? Dat werkstuk van jou lijkt er toch ff heel veel op;-))

Heb je die site ook in je bronvermelding gezet???
Handig zo! Dan heb je ech wat aan zon werkstuk!

moi

madmike

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.