Brief aan burgemeester over hygiënetoestand in stad

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 359 woorden
  • 21 mei 2001
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 4
50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Aan den burgemeester van Dinxperloo, 15 ocktoober 1885, Dinxperloo

Wellicht heeft u wel vernoomen dat enkele van onsz lands beste onderzoekers hebben ontdeckt dat veler der ziekten die onzer saamenleving teisteren worden veroorzaakt door slechte hygiënische omstandigheeden. Dit vindt zijn oorzaak vooral in het feit dat er met de uitwerpselen van menschen zo slecht wordt omgesprongen. Het is altijd al zoo geweest dat de menschen hun uitwerpselen in de grachten van onze mooien stad Dinxperloo werpen. Ook wordt het drinkwater van de meeste menschen geput uit dezer grachten. Nu is het zo, dat menschen die één der vreselijke ziekten, als cholera en tyfus, hebben opgelopen, deze ziekten, buiten hun schuld om, verspreiden. Hun uitwerpselen die ziektekiemen bevatten worden geworpen in de wateren der grachten, waarna de ziektekiemen weer worden opgenoomen door andere menschen, die hun drinkwater uit dezer wateren putten. Zij neemen het water tot zich en daarmee ook de ziektekiemen. De kans is daardoor groot, dat ook zij één dezer vreselijke ziektes op lopen zullen. Er wordt hierbij geen verschil gemaakt tussen menschen die over een groot fortuin beschikken en mensen die moeten leven van de liefdadigheid van dezen goede menschen. Zoals u weet zijn de weegen onzes Heeren ondoorgrondelijk. U zult het waarschijnlijk wel met mij eens zijn dat dezen situatie niet langer zoo door kan gaan. Daarom vraag ik aan u om dezen leefomstandigheeden te verbeteren, om zoo tot een beeter resultaat te komen op het gebied van den leefomstandigheeden. Één der manieren waarop dit gedaan zou kunnen worden, is door den uitwerpselen van de Menschen af te voeren via een gekomliceerd systeem van afvoerbuizen. Door dit te doen kan de gezondheid van de menschen beter gewaarborcht worden terwijl de mensen toch nog gewoon waater kunnen putten uit den grachten. De kosten voor zulk een operatie zullen waarschijnlijk vele florijnen bedraagen, maar het gaat hier om de menschenleevens van velen; de armen doch ook de rijcken. Het is nu eenmaal zoo dat ook welgestelde burgers; zoals uzelf, getroffen kunnen worden door een op deezen manier verspreidde ziekten.

In afwachting op uw schrijven verblijf ik;

Met vrindelijken groet, Dr. Ing. Prof Vincentius Ormel

Moge God met u zijn.

REACTIES

L.

L.

toff brief aand e burgemeester zeg, kom je uit die tijd ofzo zo dat nederlands sloeg nergens op maar toch bedankt doei doie xxxx

21 jaar geleden

S.

S.

Hey,

is dit verslag door je leraar goed gekeurd, zo ja dan kan ik m ook gebruiken (sta er eigenlijk best wel heel slecht voor bij anw)

Thanx

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.