Bier

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 675 woorden
  • 9 november 2014
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

1.Wat is bier.

Bier is een alcoholische drank, die wordt gebrouwen met de natuurlijke ingrediënten hop, graan, water en gist. In de hele wereld bestaan zo’n 40.000 verschillende biermerken, en dan heb ik het nog niet over al de verschillende varianten. Bier zou al 6.500 jaar oud kunnen zijn en is waarschijnlijk afkomstig uit Irak. In die tijd werd dat Mesopotamië genoemd. Bier was een algemene drank, zoals wij die nu kennen als pils. Tot in de Romeinse Tijd werd dit bier door iedereen gedronken. De Romeinen zelf dronken later voornamelijk wijn, waardoor bier werd gedegradeerd tot een drank voor de ‘onbeschaafde volken’, zoals de Germanen en Galliërs. De middeleeuwen veranderden daar niets aan. Water was minder veilig om te drinken dan bier, wat gebrouwen wordt. Omdat bier zo veel gedronken werd, was de vraag groot. Bierbrouwers hadden dat door, en zochten naar nieuwe manieren om aan de vraag te voldoen. De industriële revolutie hielp daar aan mee, onder andere door (stoom)machines en lopende bandwerk, waardoor bier niet meer de status van ondergeschikte drank had. Tegenwoordig wordt bier door alle lagen van de bevolking gedronken, zo lang die ouder is dan 18. Met name de laatste 20 jaar hebben de speciaalbieren een grote sprong gemaakt, ten nadele van het gewone pils.

2.Bier brouwen.

Het fabriceren van bier wordt brouwen genoemd. Bier bestaat dus uit hop, graan, water en gist. Het graan, meestal in de vorm van gerst, wordt tot ontkiemen gebracht, en vervolgens gedroogd. Hieruit komt mout. Dit wordt vervolgens geplet, zodat er een pap van gemaakt kan worden. De pap wordt verhit waarbij er suikers vrijkomen. De pap wordt gefilterd, zodat een heldere vloeistof ontstaat, die wort heet. De vloeistof wordt gekookt, waarna er hop aan toegevoegd wordt. Na koeling ontstaan er door gisting van de suikers in de vloeistof alcohol en koolzuur. Door verschillen in grondstoffen ontstaat een typische smaak, die per biervariant anders is.

3.Bier in Nederland.

In Nederland wordt veel bier gedronken, met name pils. Naast Nederlandse bieren zijn de Belgische speciaalbieren populair. De biercultuur is per leeftijd verschillend. Zo drinkt de jeugd vooral pils, terwijl de oudere generaties steeds meer richting de speciaalbieren gaan. Dit heeft tot gevolgd dat er de laatste 30 jaar steeds meer Nederlandse speciale biersoorten en seizoensbieren op de markt komen. Door de opmars van Belgische speciaalbieren worden er in Nederland steeds meer kleine brouwerijen populair. In de supermarkten en slijterijen is dat terug te vinden door de vele soorten bier, naast pils dus veel seizoensbieren en speciaalbieren. De biercultuur verschuift dus steeds meer richting de specialere bieren.

4.Pils en speciaalbieren.

Er zijn verschillende soorten bier. In Nederland wordt veel pils gedronken, vooral in cafés, feesten. Het gaat in dat geval vaak over de drie grote Nederlandse biermerken, waarvan er twee uit Amsterdam komen. Nummer drie komt uit het Oosten.

Pils is een blond, dat wil zeggen goudgeel, bier met een alcoholpercentage van 5%. Pils dankt zijn naam aan de Tsjechische stad Pilsen. Pils is een verkorte variant van Pilsener of Pilsner. De smaak komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur van 4o Celsius, en wordt geschonken in vaasjes. Pils heeft de reputatie weinig smaak te hebben, in tegenstelling tot de speciaalbieren, en is vooral een dorstlesser.

In restaurants, vooral in de randstad, wordt veel speciaalbier gedronken. Er zijn zo veel soorten speciaalbier dat een lijst maken niet te doen is. Zo zijn er zo’n 400 verschillende Nederlandse speciaalbieren, gebrouwen door 166 Nederlandse brouwerijen.

Speciaalbieren kunnen alle kleuren hebben. Meestal is dat blond of amber (bruin). Vruchtenbier is vaak rood, door de vruchten die er in zitten. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5 en 15%. De meeste speciaalbieren hebben een eigen glas, veel zijn tulpvormig. Daardoor komt de smaak beter tot zijn recht.

5.Mijn mening.

Ikzelf drink weinig pils. Vooral omdat ik er weinig smaak aan vind zitten. Als ik een biertje drink, is het vaak Belgisch of Frans. Zo drink ik graag een La Chouffe of Ch’ti.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.