Opdracht aardrijkskunde: Zeekleilandschap.
De ligging van het zeekleilandschap:
Het oude Nederlandse zeekleilandschap vind je in de grote delen van het laagland. Het begint achter de duinen en loopt kilometer door landinwaarts. Dit landschap kan worden verdeeld in het Noordelijke en Zuidwestelijke zeekleigebieden.
De kenmerken en uiterlijk:
Het zeekleilandschap is open en vlak.
Zoals de naam al aangeeft, is het gevormd door de zee. Als het vloed is, zoekt het zeewater zijn weg over het land, zo blijven er sedimentdeeltjes op het land liggen als het eb is. Dit zeelandschap is des tijd lastig te zien of te vinden. Het beste kun je vanuit een vliegtuig de kreekbeddingen zie het eiland vormen.
Processen en afzettingen:
Vandaag de dag kun je nog zien hoe het zeeklei is gevormd. Buitendijks vind je daar kwelders, dat zijn tot hogen boven de vloedlijn opgeslibde bijbanken. In de kweldervakken liggen kronkelige waterlopen, kreken en pielen.
Ontstaan van zeekleilandschap:
De vorming van het zeekleilandschap begon in het vroege Holoceen, vanaf zo’n tienduizend jaar geleden. In die tijd steeg de zeespiegel door het smelten van de landijskappen. De Noordzee liep vol en bereikte ons huidige grondgebied.
Landgebruik:
Het zeekleigebied wordt al een tijd bewoont. Op hogere kwelder bestonden graslanden, waarop vee verbouwd kon worden. Rond 2100 voor Christus, begin van de Bronstijd, vestigden de eerste mensen zich in het zeekleigebied, in de kop van Noord-Holland.
Een voorbeeld van zeekleilandschap:
Het hoogland in Groningen is een goed voorbeeld van een zeekleigebied. Het betreft het jongste deel van de inpolderingen van de Waddenzee. Op veel van de voormalige wierden kan je tegenwoordig kleine dorpjes of monumentale boerderijen vinden. Sinds de middeleeuwen werden de terpen verbonden door dijken en begon de ‘uitleg’ van het land. Hoe langer een stuk kwelder bedijkt was, des te langer ontwaterd werd des te dieper het inklonk.
REACTIES
1 seconde geleden