Onderzoek Aardrijkskunde over Schiphol. Verslag Aardrijkskunde over paragraaf 20; Problemen rond Schiphol. De hoofdvraag: ‘Hoe moet het verder met de luchtvaart op schiphol?’
Mijn deelvragen:
- Hoe is schiphol nationaal en internationaal gesitueerd? - Is Schiphol aan het groeien of aan het krimpen? - De voor- en nadelen van het groeien. - Wat zijn de gevolgen van de ramp van 11 september in Amerika. - Schiphol als Mainport? - De alternatieven?
Conclusie (mijn antwoord op de hoofdvraag.) Deelvraag 1: hoe is Schiphol nationaal en internationaal gesitueerd?
Internationaal: Nederland is met zijn haven en Schiphol een soort poort van Europa. Schiphol is het op 4 na grootste vliegveld van Europa, en een soort middelpunt. Schiphol wordt veel gebruikt voor het transfereren. Transfereren is overstappen, dat is dus dat je als je in schiphol bent nog niet op de plek bent waar je moet zijn, je stapt er alleen over om zo toch op de goede bestemming te komen. Daar verdient Schiphol, maar ook de KLM veel geld aan. Ze willen graag van Schiphol net als de haven van Rotterdam een mainport maken. Dit is belangrijk voor het land, we kunnen er veel geld aan verdienen en de infrastructuur en zo ook mobiliteit wordt er beter van. Zo is ook de 5e baan belangrijk om die goede naam over de wereld te behouden. Door schiphol in Amsterdam is Amsterdam ook heel belangrijk geworden voor internationale bedrijven of nationale bedrijven met veel internationale contacten.
Nationaal: Amsterdam is nationaal nog het middelpunt. Maar dat zal misschien niet al te lang meer duren. Er is veel concurrentie uit eigen land. Grootste concurrent nog wel Rotterdam. Met de grote haven en vliegveld Rotterdam Airport, die vooral nog voor zakenvluchten en vrachtvervoer wordt gebruikt. Minpunt in Amsterdam is dat het midden tussen de woonwijken ligt en dat er dus veel geluidsoverlast is. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat het te gek is dat in zo’n dichtbevolkt land als dit toch zoveel vliegvelden zijn en ze daar zelfs een mainport van willen maken. Ook concurrentie met kleinere vliegvelden als in Eindhoven en Maastricht. Vorig jaar in Eindhoven 364.000 passagiers, wat daar een absoluut record is. Zo’n topjaar is ook vooral te danken aan goedkopere luchtvaart maatschappijen die de strijd aan gaan met KLM en Martin air als voorbeeld. In Eindhoven is dat te danken aan Ryanair. Het vliegeveld in Maastricht was 2 jaar geleden nog het snelst groeiende vliegveld van Nederland. Betekend dit extra veel concurrentie, of valt het allemaal nog wel mee?
Deelvraag 2: Is Schiphol aan het groeien of aan het krimpen? Er zijn veel mensen ofwel economen die vinden dat Schiphol nog lang niet is uitgegroeid, maar ook veel milieu bewustere mensen die vinden dat Schiphol al een tijdje is uitgegroeid. En wie heeft er gelijk? Dat is de grote vraag. Er is wel 1 ding dat zeker is; buitenlandse vliegvelden groeien wel. Als Schiphol een plaats als mainport wil innemen zullen zij mee moeten groeien.
Vorig jaar heeft Schiphol voor het eerst de 40 miljoen passagiers overschreden. Schiphol heeft in 2002 totaal 8,9% meer passagiers vervoerd dan in 2001. Deze groei is ook vooral te verklaren door de terug vallende aantallen in 2001 in de nasleep van de aanslagen op 11 september van dat jaar.
De 5e baan is ook een mooi voorbeeld van de groei van Schiphol. De nieuwe baan is echt nodig voor het behoud van airport Schiphol Amsterdam van de Mainport-positie. Met de komst van de 5e baan; De polderbaan kan de luchthaven de groei van het luchtverkeer blijven verwerken, en blijven concurreren met andere Europese Mainports.
Milieu bewustere mensen hebben de grens getrokken bij 44 miljoen passagiers. Aangezien het er het afgelopen jaar al 40 miljoen waren, en in Frankfurt (Het grootste vliegveld van Duitsland) het al op 48,5 miljoen stond, kan Schiphol dan na die 44 miljoenste passagier alleen nog maar krimpen?
Deelvraag 3: Wat zijn de voor- en nadelen van het groeien?
Een van de belangrijkste op dit lijstje is dan de geluidsoverlast zouden de mensen zeggen. De geluidsoverlast wordt in “KE” uitgedrukt. De ‘kosteneenheid’ genoemd naar de naam van de bedenker. Het heeft dus niks met kosten te maken, maar de man die dit bedacht heeft heette meneer Kosten. Maar ook dit is niet helemaal objectief. Is de herrie ’s nachts niet hinderlijker dan overdag kun je je afvragen. Of is het overdag niet hinderlijker om 1 vliegtuig per 2 min. te horen inplaats van 1 vliegtuig per 10 min.? En bij hoeveel ‘KE’ ligt de grens? Afgesproken is dat 35KE behoorlijk hinderlijk is. Er mogen dan ook geen woonwijken meer worden gebouwd in een gebied met een geluidsoverlast van meer dan 30KE. Maar is dit nog wel de grootste boosdoener vragen we ons af, want de geluidshinder is de laatste jaren spectaculair gedaald met 17% in het jaar 1999. Het totaal aantal overbelaste huizen (in de 35KE geluidszone) was toen teruggedrongen naar zo’n 10.500 terwijl dit in 1997 nog 127.000 was. Tot nu toe is dat alleen maar meer gedaald. Vooral ook met de 5e baan zal de geluidshinder dalen. Doordat deze baan in de polder ligt en de vliegtuigen via een andere kant naar deze baan vliegen hebben de woonwijken minder last van het lawaai.
De geluidsoverlast krijgt dus veel aandacht terwijl er ook heel andere erge problemen zijn. Denk maar aan het milieu. De uitstoot van uitlaatgassen. Er zijn 3 manieren om die uitstoot van gassen in vliegtuigen minder te maken. - De vliegtuigen duurzamer en zuiniger maken, en ze nog beter stroomlijnen. - Het voorkomen van opstoppingen dat leidt tot rondjesdraaien. En het opvoeren van de gemiddelde bezettinggraad. - De vraag naar vliegen verminderen, door andere alternatieven zoals de prijzen hoger maken, de HSL-lijn goedkoper en beter maken, ontmoedigen van korte vluchten.
Onderzoekers aan de universiteit van Utrecht hebben wel gezegd dat het grote wegennetwerk om Schiphol met zijn vele auto’s en dus uitlaatgassen veel belastender is voor ons milieu dan de uitstoot van de vliegtuigen. We zouden daarom misschien na moeten denken over betere wegen naar Schiphol toe bijvoorbeeld door het openbaar vervoer te verbeteren.
De opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden