Ontwikkeling Aarde

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • havo | 665 woorden
  • 17 juli 2006
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Kenozoicum Er komen zoogdieren op de wereld

Afwisseling tussen ijstijden en warme tijden Er zijn stabiele perioden, tijden waarin de temperatuur omhoog gaat en tijden waarin de temperatuur daalt. Op het hoogtepunt van een ijstijd was 32% van de aarde met ijs bedekt. Hevige ijstijden waren er ruwweg elke 100.000 jaar, kortere veel vaker. De laatste ijstijd was ongeveer 15.000 jaar geleden. Nu leven we in het Holoceen een warme periode die 10.000 jaar geleden begon maar misschien zitten we nu alleen maar in een tussenperiode die uitloopt op een ijstijd.

Opkomst van de Mens De mens komt uit dezelfde voorouders als de chimpansee. (We zijn dus niet uit de chimpansee ontstaan, wel hebben we 98% hetzelfde DNA!) Dit was een aapachtige boombewoner die zo’n 6 miljoen jaar geleden in Afrika leefde. In de loop van de evolutie zijn er 20 soorten mensachtigen ontstaan, waar alleen de Homo Sapiens Sapiens van is overgebleven.

Mesozoïcum Nieuwe dieren en planten In deze periode ontstaan veel middelgrote dieren; ook de Dinosauriërs. Er komen nieuwe planten zoals varens en coniferen

Uitstervingsgolf Op een gegeven moment zijn de Dinosauriërs en andere wezens uitgestorven. Dit kwam door een botsing tussen de aarde en een meteoriet. Hierdoor gebeurde allemaal dingen: aswolken waardoor er geen zon meer op de aarde kon schijnen, hierdoor konden er veel planten en dieren niet meer leven én kwam er een temperatuurdaling. Er kwam zure regen, waardoor het water giftig werd en nog meer levends afstierf. Ook kwamen er nog enorme branden en tsunami’s (jawel!) die zo een kracht hadden at ze verschillende keren de aarde rond gingen.

Paleozoïcum Dieren in zee In de ondiepe zeeën die de continenten overspoelen komen veel nieuwe dieren. Slangen, sponzen en Trilobieten, een soort kleine keverachtige beestjes. Het klimaat is lekker warm dus dat speelt goed mee. Op een gegeven moment verdwijnt bijna de helft van deze waterdieren door het veranderend klimaat. Een hele tijd later komt er door het smelten van ijskappen meer water. Er verschijnen koraalriffen en vissen, zoetwatervissen en vissen met kaken.

Stukken continent vallen uit elkaar en gaan op andere manieren weer aan elkaar
Door allerlei oorzaken vallen continenten uit elkaar, drijven weg en gaan weer vast aan andere continenten. Hierdoor ontstaan weer veel vulkanen die zorgen voor bergen zoals noord Groot Britannië en Groenland.

Dieren en planten op het land Op het land ontstaat ook veel leven. Er komen bijvoorbeeld bossen van kleine boompjes. Als de zeespiegel zakt evalueren sommige zeedieren naar landdieren. Er ontstaan dieren zoals Spinnen en Kakkerlakken, Krokodillen en Hagedissen. Ook komen er insecten. Aan het eind van het Paleozoïcum is er nog maar 1% van deze dieren over.

Steenkool In een vochtig klimaat komen enorme moerassen. Normaal worden resten van planten netjes opgeruimd door bacteriën, maar door een tekort aan zuurstof is dit niet mogelijk. De plantenresten hopen zich op en worden veen. Het vocht gaat heel langzaam weg en als er nog maar 10% vocht in zit is steenkool.

Proterozoïcum Het zuurstof gehalte gaat omhoog
Er komt steeds meer zuurstof hierdoor gaan vroegere bacteriën dood die niet kunnen overleven met zuurstof, maar hierdoor komen er ook andere cellen.

Eerste meercellige levensvormen Er ontstaan cellen waarvan de kern genetische informatie bevat. Hierdoor komen er meercellige levensvormen zoals algen en eenvoudige dieren.

Archaïcum Cellen ontstaan en er ontstaan bacteriën en planten zoals algen
Een groep moleculen vormen een druppelachtige structuur die zich verenigt met elementen van buiten zoals eiwitten. Zo ontstaan er groepen moleculen die reageren op dingen van buitenaf. Deze druppeldingen groeien en splitsen, en ontwikkelen zichzelf zo tot levende organismen.

Hadean Het ontstaan van het zonnestelsel en de Aarde
Er is een leeg heelal met een enorme gasvormige plek. Die ontploft en na een tijdje komen er groepen atomen. Deze bezwijken onder hun eigen zwaartekracht en gaan samensmelten. Na nog veel meer gedoe komen er zo steeds meer grote en kleine sterren, planeten en lichamen. Een ervan bleek de aarde te zijn en daar leven we nu op.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.