Taak: hernieuwbare energiebronnen
Onderwerp: Golfslag –en getijdenenergie
1) Artikel
Antwerpen kan op één na grootste getijdencentrale van Europa bouwen
Slib in Schelde houdt groene energie voor 2.600 gezinnen tegen
Datum: vrijdag 15 oktober 2010
Auteur: Jochen Vandenbergh
ANTWERPEN - In Antwerpen kan een grote getijdencentrale worden gebouwd. Dat is de uitkomst van een haalbaarheidsstudie. Voorlopig zit het slib uit de Schelde echter nog in de weg.
Antwerps schepen van Leefmilieu Guy Lauwers (SP.A) bestelde vorig jaar een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheden om een getijdencentrale te bouwen in de Schelde. De studie moest nagaan in welke mate er elektriciteit kan worden gegenereerd uit het Scheldewater.
Drie varianten van zo'n waterkrachtcentrale werden daarvoor uitgespit. Stroom opwekken uit het verschil tussen eb en vloed bleek de meest aangewezen optie. Daarvoor zou de op één na grootste getijdencentrale van Europe kunnen worden gebouwd aan de Royerssluis in de bocht van de Schelde. Het principe is dat het water bij vloed in de dokken wordt opgeslagen en bij eb over de turbine naar buiten vloeit. Dat zou jaarlijks 9,3 gigawattuur aan energie opleveren, goed om te voorzien in de energieconsumptie van 2.600 huishoudens. In CO2 uitgedrukt, betekent dit een jaarlijkse besparing van 7.500 ton.
‘De studie toonde aan dat het technisch haalbaar en ook rendabel is', legt schepen Lauwers uit. ‘Helaas is de Schelde een slibgevoelige rivier. De centrale trekt namelijk ook slib de dokken in waardoor die zouden dichtslibben met alle gevolgen van dien voor de scheepvaart.'
Eerstdaags vraagt Lauwers daarom aan het schepencollege om een vervolgstudie te bestellen naar de verwerking van het slib en wat dat mag kosten. De bouw van een getijdencentrale wordt geraamd op 16miljoen euro. De terugverdientijd is berekend op 14,5 jaar. Gezien de verwerking van slib een hachelijke onderneming is, is het echter niet verwonderlijk dat dit de kostprijs doet verdubbelen. ‘Er is de nood aan meer studie alvorens we de markt kunnen exploreren naar investeerders', vervolgt Lauwers. ‘Op korte termijn zullen we het project dus niet verwezenlijken. Bovendien is de Royerssluis niet van de stad, maar havengebied. Met de haven moet dus logischerwijs ook worden gepraat.'
Ook twee andere opties van hydrocentrales werden onderzocht, maar bleken minder efficiënt. Bij golfenergie wordt een plaat tegen de kaaimuren bevestigd die energie opwekt uit de golven die ertegen botsen. ‘Vandaag zijn er al discotheken waarbij de dansvloer de energie van de dansende mensen omzet in elektriciteit', legt Lauwers het principe uit. ‘Om op grote schaal energie te halen uit de Schelde, is die technologie echter nog te experimenteel.' Voorts werd er gekeken naar golfslagenergie waarbij men elektriciteit produceert uit de stroming. Eigenlijk komt het neer op windmolens die onder water staan. Uit de studie bleek echter dat de Schelde alleen snel genoeg stroomt op plaatsen waar veel verkeer is. ‘Nochtans wil een bedrijf met die technologie een proefproject opstarten', zegt Lauwers.
2) Hoe werkt het?
Bij golfslagenergie gebruikt men de golven van de zee. Dit m.b.v. drijvers, door het water op te vangen of door een luchtkolom.
Bij getijdenenergie werkt men met het niveau (eb of vloed) van het water. Ze houden het water tegen met een dam en laten het vervolgens met hoge kracht teruglopen.
3) Voor –en nadelen?
Voordelen Nadelen
Minder ruimte nodig dan windmolenpark Om de 12 u pas energie
Minder grote visuele impact Corrosie van zoutwater
Milieuvriendelijk Verstoort normale levenswijze van dieren
Kost veel geld
4) Bronnenlijst
http://www.duurzame-energiebronnen.nl/golfslagen-getijdenenergie.php
http://nl.wikipedia.org/wiki/Getijdenenergie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Golfslagenergie
http://getijde-energie.datzitzo.com/
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=J130RPRP&word=golfslagenergie
http://www.duurzaammbo.nl/DuurzaamMBO/DuurzaamMBO/Basismodule/getijde.htm
Handboek wereldvisie T 5-6
REACTIES
1 seconde geleden