De Schiphol-Oostbaan, Vosko networking

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 509 woorden
  • 29 februari 2004
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Geschiedenis van het gebruik van de Schiphol-Oostbaan

In 1994 werd er veel aandacht besteed aan de Buitenveldertbaan. De S-O baan werd voor '94 gebruikt voor klein, zakelijk verkeer voor de Fokker fabrieken. Het regulaire gebruik van deze baan zou tijdelijk zijn, omdat na de reparatie van de Buitenverdertbaan dit gebruik weer beperkt zou worden en in de oude situatie gebracht zou worden. De S-O baan werd gebruik als aanvliegroute. Dit veroorzaakt veel overlast voor buurtbewoners, omdat de route over zeer dichtbevolkte stadsdelen loopt. De luchtvaartmaatschappij kon het niet opbrengen om binnen de wet te blijven met de overlast. Voor de gemeente Amsterdam was dit een reden om duidelijke afspraken te maken. In 1999 heeft de PvdA een kortgeding aangespannen tegen de 3 partijen die de LO1 hebben ondertekend. De KLM voelde zich bedreigd en betrok zich bij het proces. De PvdA vindt dat de gemeente Amsterdam de LO1 heeft opgesteld vanwege de veiligheid van de burgers en vindt dat deze zich aan de afspraken te houden hebben. Amsterdam daarentegen vindt dat ze alles gedaan hebben en dat er verder niks aan gedaan kan worden. Justitie stemt voor de tweede keer in met Amsterdam. De regering heeft besloten dat Schiphol 'The Mainport' moet worden, maar de overlast mag niet groter worden dan in 1990. Op verscheidene plaatsen rondom Schiphol wordt het limiet overschredene en Schiphol zoekt naar andere luchtwegen. Volgens de wet Luchtvaart mag Schiphol uitbreiden. In 2000 werd duidelijk dat het nog niet afgelopen is met de uitbreiding van de overlast wanneer in 2003 de 6e baan komt.

Vosko Networking

Vosko Networking werkt al een paar jaar met Schiphol om eventuele storingen tegen te gaan en te zorgen dat het netwerk van Schiphol niet plat gaat. Daarvoor heeft Schiphol een uitgebreid contract met Vosko Networking gesloten. Het contract komt erop neer dat de experts van dit bedrijf regelmatig het netwerk van de luchthaven nakijken en de systeembeheerders van Schiphol adviseren en begeleiden. Natuurlijk heeft de luchtvaartmaatschappij alles goed geregeld. Schiphol doet er alles aan om kleine risico's te vermijden. Dat is ook de reden waarom het netwerk zo vaak gecontroleerd wordt; ze willen niet dat het helemaal plat ligt. Er is berekend dat als de luchthaven een storing zou hebben van 24 uur, zouden alle noodscenario's en calamiteitenplannen ingeschakeld moeten worden. In dat geval gaan er steeds meer dingen vastlopen, waardoor er op de luchthaven veel dingen niet meer handmatig bij te houden zijn. Vliegtuigen kunnen dan opstijgen noch landen. Dat heeft een enorme negatieve uitstraling op de Wereldluchtvaart. De Luchtvaartmaatschappij staat door dit idee een beetje onder druk. Nu doet iedereen nog mee, maar als er ooit een crash komt, is het afgelopen met Schiphol. Het netwerk van de luchthaven is heel goed opgebouwd, daardoor kan met een crisis altijd beperken tot een klein gebied. Schiphol vertrouwd volledig op de kennis en vaardigheid van Vosko. 4 keer per jaar praten Vosko en Schiphol over de gang van zaken van de luchtvaartmaatschappij. De overeenkomst tussen Vosko en Schiphol loopt vanaf juli 1998 en is afgelopen op 1 januari 2003. De samenwerking verloopt naar wens en ze gaan steeds meer samenwerken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.