Twee vrouwen door Harry Mulisch

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Twee vrouwen
Shadow
  • Mondelinge opdracht door een scholier
  • 6e klas vwo | 567 woorden
  • 5 mei 2018
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Twee vrouwen
Shadow

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtg…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

Twee vrouwen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

OPDRACHT MODULE 6 NEDERLANDSE LITERATUUR

 

 

 

Titel: Twee vrouwen

Schrijver: Harry Mulisch

Jaar eerste druk: 1975

 

 

 

 

 

 

 

Een van de hoofdpersonen heeft de naam Syilvia Nithart. Als omschrijving kies ik voor haar het woord egocentrisch en serieus. De schrijver laat duidelijk merken dat Sylvia de broek draagt in de relatie tussen haar en de (andere) hoofdpersoon Laura Tinhuizen (en later ook wanneer zij een relatie heeft met de ex van Laura). Zij is namelijk degene die besluit de relatie geheim te houden voor familieleden en dergelijke, Laura volgt haar voorbeeld braaf. Sylvia is ook vooral een egocentrisch persoon vanwege het volgende: ze had dus een relatie met Laura. Laura is een jongedame die eerst een relatie had met Alfred Boeken. Toen dat uit ging, sloeg ze met Sylvia, een lesbische relatie aan de haak. Toen de vonken tussen de twee na enige tijd aan het uitdoven waren, ging Sylvia er (abrupt) vandoor met Laura’s ex Alfred. Ze vetrok samen met hem en liet lange tijd niets meer van zich horen. Dit resultereerde in een gebroken hart voor Laura. Dit kon van wat ik opmaakte uit het verhaal Sylvia vrij weinig schelen vandaar omschrijf ik haar als egocentrisch. Bovendien vind ik Sylvia een lastig persoon; ze komt op een gegeven moment terug naar Laura. Ze komt eventjes melden dat ze er nu wel klaar voor is om de relatie weer op te pakken met Laura. Maar wanneer Laura voorstelt om even met z’n drieen bijeen te komen over dit besluit gaat Sylvia het allemaal afslaan. Wat wil zij dan uiteindelijk en wat is haar probleem nou het hele boek lang? Kortom, ik vind haar een lastig persoon. Het boek zelf was best een leuk boek om te lezen. Het was spannend, en dan bedoel ik spannend als in, ik wilde wel echt weten wat er allemaal zou gebeuren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Probeer je voor te stellen dat deze persoon een dagboek heeft, waarin hij/zij regelmatig schrijft. Probeer je te verplaatsen in die persoon. Kies een belangrijke gebeurtenis uit het verhaal waarin deze persoon in zijn/haar dagboek beschrijft wat er toen gebeurd is en hoe hij/zij dat ervaren heeft. Ga daarbij van wat je tijdens het lezen van dit boek te weten gekomen bent, maar je mag er ook wat eigen fantasie aan toevoegen.

Gebruik minimaal 140 woorden.

 

Ik heb u lange tijd niet meer geschreven, vanwege mijn gebrek aan moed.

Zoals ik u al eerder vertelde, lief dagboek,

was de relatie tussen Sylvia en ik als verdampende alcohol in de saus,

 en nu - nu proef ik alleen nog maar de overgebleven smaak van alcohol.

Ze vertrok naar haar moeder met mijn permissie,

 maar na lange tijd wachten probeerde ik contact te leggen.

Ik kreeg tunnelvisie:

Ik probeerde via haar ouders, maar ik herinner me alleen de woorden:

ze is weg... 

Weg met Alfred,

mijn ex.

Ingebroken in ons eigen huis.

De broek gestolen en aangetrokken,

Waarna zij snel van ons warme kussen vertrokken.

's Nachts zeg ik mezelf dat alles goed gaat komen.
Ik probeer haar te ontwijken in mijn dromen,
Maar in mijn film, blijft zij de hoofdrolspeelster.

Mijn hart is gebroken, mijn hart is gestolen.
En zij was de steelster.

 

 

Copyright Anoir Koolhoven 1998-2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee vrouwen door Harry Mulisch"