De lessen in het hoger onderwijs moeten in het Engels gedoceerd worden
PRO:
-
Basis die we op school leren niet genoeg voor in praktijk
-
Engels nog nooit echt spontaan toegepast
-
Belangrijke taal in de wereld
-
Niveau hoger: moeilijker, speciale termen
-
Sowieso in contact met Engels later
-
Leerstof/boeken in Engels -> waarom lessen niet in Engels?
-
Trekt buitenlandse studenten aan
-
Professoren van buitenland (met hoger niveau) kunnen komen
CONTRA:
- < >
BSO
-
Geen kans in landstaal (moedertaal)
-
Niveau moet overal hetzelfde -> voorbereiding hoger onderwijs, taalbarrière wegwerken
-
Staatsexamen Engels in alle scholen vanaf 5e middelbaar?
-
In hoger onderwijs 1 lesuur vervangen (bv. Wisk) door 1 lesuur economie of wisk mag ook, les in Engels -> vaktermen leren=> taalbarrière wegwerken
-
Oefening baart kunst!
-
VOP vervangen door Engelse lessen of Spaans, gewoon nuttige taal
-
Immigranten maken minder kans
-
Maar de immigranten kunnen ook geen Nederlands
Wij zijn pro voor de stelling dat de lessen in het hoger onderwijs in het Engels gedoceerd moeten worden.
Basis niet genoeg: Alle jongeren krijgen in de middelbare school al de basis van Engels, ze leren woorden, grammatica maar hebben ze het Engels al eens in het echte leven toe gepast door het te spreken? Vaak hebben ze hun kennis van die taal nog nooit moeten gebruiken in de praktijk. Terwijl je veel bijleert door het te spreken.
Engels niet spontaan toegepast: Jongeren gaan meestal niet spontaan het Engels toe te passen, in de mate van het mogelijke gaan ze onderling hun moedertaal blijven spreken tenzij ze verplicht zijn om Engels te praten, als Engels de voertaal is om te communiceren.
Engels is een belangrijke taal: Deze taal is heel belangrijk omdat het een wereldtaal is, dit is ook de taal bij uitstek om te spreken met een vreemde die een andere taal spreekt. Iedereen gaat eens in een situatie terecht komen dat ze niet anders kunnen dat het in het Engels te zeggen.
hoger niveau: Door het Engels meer te gebruiken en de lessen in het Engels te doceren zal er een hoger niveau van onderwijs ontstaan, nu worden ook al vaak vaktermen gebruikt die in het Engels zijn.
Belgische universiteiten en hoge scholen worden aantrekkelijker bij buitenlanders: Door het Engels gaat het hoger onderwijs meer buitenlandse studenten lokken, wat hen de mogelijkheid geeft om hier te studeren. Ook dit zorgt ervoor dat het onderwijsniveau in Belgie beter wordt.
HOGER ONDERWIJS
In het hoger onderwijs in Vlaanderen is de regel minder strikt geworden. Het gebruik van het Nederlands in het hoger onderwijs is verplicht bij bachelors en initiële masters. Nochtans worden er, ook in de bachelors en masters, steeds meer vakken in een andere taal gedoceerd (veelal het Engels). Studenten hebben wel altijd het recht, om voor de vakken die in een vreemde taal gedoceerd worden, het examen in het Nederlands af te leggen. Die beperkingen gelden vanzelfsprekend niet voor taalvakken.
Studies kunnen verder zetten in het buitenland
http://www.politicsinfo.be/engels-in-het-hoger-onderwijs-no-way-t21719.html
http://www.klasse.be/leraren/37544/proffen-gebuisd-voor-engels/
maar ook professoren moeten hun Engels beteren, een werd aangetoond dat professoren die in het Engels doceren buisden op een taaltest. Dus zij moeten ook die taalstest afleggen om ze zien of hun niveau goed genoeg is op in die taal les te geven.
Later ga je waarschijnlijk wel iets van Engels nodig hebben in je job, dus is het altijd nuttig om de vaktermen te kennen. En deze leer je wanneer je ze ook gebruikt in je studies. Wanneer je ze dus nodig hebt.
De basis die we krijgen op school is nooit echt genoeg voor later, dus moet je je Engels blijven oefenen en uitbreiden.
Vaak zijn de boeken en sommige leerstof in het Engels, of toch afkomstig van Engelse wetenschappers of ontdekkers. Als de leerstof oorspronkelijk in het Engels is, waarom zouden we de lessen dan niet volgen in de oorspronkelijke taal?
Er kunnen niet alleen studenten uit het buitenland komen, maar ook professoren! Het is interessant om les te krijgen van professoren uit een ander land, en de aanpak zal ook wel verschillen.
Je kan wel zeggen dat immigranten zo minder kans maken om goed mee te kunnen, maar de immigranten kunnen meestal al helemaal geen Nederlands, ze zullen die taal zelf nog nooit gehoord hebben. Engels zullen de meesten wel al eens in hun leven gehoord hebben.
REACTIES
1 seconde geleden