Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

De kozakkentuin - Jan Brokken 2015

Samenvatting :

Het verhaal speelt zich af in Rusland en begint ermee dat Alexander von Wrangel aanwezig is bij de executie van Fjodor Dostojevski. Fjodor was veroordeeld tot de doodstraf vanwege het verspreiden van opstandige uitgaven jegens de kerk en oppergezag, maar het was een schijnvertoning van de tsaar. Fjodor kreeg uiteindelijk alleen dwangarbeid in Siberië. 

Alexander ging na een tijdje ook naar Siberië om er te werken.

De broer van fjodor vroeg of hij een brief en boeken mee kon nemen naar Siberië, omdat hij bang was dat de brief niet verstuurd mocht worden. Alexander nodigde hem uit en hun vriendschap begon daar vanwege hun eenzaamheid. Ze waren allebei ook vrijgezel, maar Fjodor werd verliefd op Maria. Een oudere vrouw met een man en een kind.

Alexander waarschuwde Fjodor voor deze vrouw, maar hij luisterde niet. Intussen was de tsaar overleden en Fjodor hoopte erop dat hij terug kon keren naar Rusland. In de zomer verhuisden ze naar buiten de stad. Ze gingen daar tuinieren in de kozakkentuin, daarom heet het boek ook zo. Ze hadden regelmatig gesprekken in deze tuin en planten ook veel bloemen waar de vrouwen gek op waren. Alexander was ook verliefd geworden op een 15 jaar oudere vrouw Katja. Ze is een echte mannenverslindster en had veel minnaars. Fjodor vond Katja geen geschikte vrouw voor hem. 

De man van Maria was inmiddels overleden en hij wilde trouwen met haar, maar zij had een oogje op een ander, een leraar. Fjodor wilde kunnen publiceren om geld te verdienen, zodat hij met Maria kon trouwen. Literatuur was dus erg belangrijk voor hem en ook met zijn epilepsieaanvallen hielp het hem. Uiteindelijk had hij haar overgehaald. Maar bij zijn huwelijksnacht kreeg hij een hele erge aanval. En maria was bang om hem ooit nog aan te raken. Ze had spijt dat ze niet met die leraar was getrouwd.

En bij Alexander kwam de man van Katja achter hun affaire, waardoor ze elkaar heel lang niet meer zouden zien. De vader van Alexander wilde hem uithuwelijken met iemand die zijn vader leuk vind. Maar hij ging op expeditie voor zijn werk en wilde niet met haar trouwen. Volgens Fjodor was het beter om een tijdje naar het buitenland te gaan, weg van alles en iedereen. Na de harteloze opmerken die Katja volgens Fjodor maakte, was hij erg somber. 2 jaar later kwam hij terug van zijn expeditie en ging hij gelijk naar Katja. Fjodor keerde eindelijk terug naar rusland. Uiteindelijk was Alexander getrouwd met Anna en ze waren verhuisd naar Boekarest en later Kopenhagen. De broer van fjodor en maria waren inmiddels overleden. Hij nam het tijdschrift van zijn broer over en moest veel aflossen. Door het gokken had hij helemaal geen geld meer. Alexander had geld hem geleend. En na het faillissement van  Alexander’s vader had hij het ook krap. Hij vroeg geld van Fjodor, maar kreeg geen antwoord, desondanks zijn succes met zijn laatste boek. Fjodor was getrouwd en het land uitgevlucht. Later zagen ze elkaar snel in petersburg en gingen als vreemden uit elkaar.

 

Hoofdfiguren :

-       Alexander von Wrangel : Van adel, zijn vader probeerde hem te controleren, maar liet hij niet toe. Wordt verliefd op Katja die hem aan het lijntje houdt, trouwt uiteindelijk met Anna en krijgt 4 kinderen. Opgegroeid zonder moeder, mist haar veel. Voelde zich alleen in Siberie net als Fjodor dus goed bevriend. -     Fjodor Dostojevski : schrijver, verbannen naar Siberie, dwangsoldaat, verliefd Maria -- trouwen uiteindelijk, terug naar Rusland, veel epilepsieaanvallen, veel schulden dus vlucht en wordt beroemd door een boek. 

Boeken van Fjodor: 

-       realitisch

-       dominerende dialoogvorm (dialogisch perspectief)

-       veel nadruk en herhalingen

-       veel personages lijden en vernederd door hun hartstocht

-       nadruk Russisch-ortodoxe christendom

-       epilepsieaanvallen beinvloed zijn boeken

-       boodschap van absolute liefde, vergeving en liefdadigheid voor ieder mens, gericht op het leven van het individu in een wereld waar veel verdriet is, maar ook veel schoonheid.

-       gedramatiseerde schrijvers misdaad en straf eerste hit.

 

Bijfiguren:

Maria: was getrouwd en had een kind, ging vreemd met Fjodor. Toen haar man was overleden, twijfelde tussen leraar en Fjodor. Fjodor hielp ook een meisje Marina door haar. Ze was bang voor Fjodor door epilepsieaanval en bleef in Rusland niet met hem door haar longen. Ze had ook spijt dat ze met hem was getrouwd.

Katja: Ook getrouwd en 6 kinderen, ze had veel minnaars waaronder Alexander. Ze hield hem aan het lijntje en ging ook met andere mannen. Uiteindelijk gingen ze als vrienden uit elkaar

Vader Alexander: was niet meer getrouwd na de dood van zijn vrouw en was bazig over Alexander, hij wilde dat hij een man werd. Wilde hem ook laten trouwen met een vrouw, terwijl Alexander op excursie ging. Dus kregen ze ruzie, maar uiteindelijk wel weer goed. 

Marina : Werd mishandeld door zijn vader en stiefmoeder, dus Maria hielp haar. Fjodor gaf haar les en ze was tevreden totdat ze werd gechanteerd door een koetsier die haar zeg met de prins die haar misbruikte. Uiteindelijk had Alexander het opgelost

 

Held of antiheld:

Alexander en Fjodor zijn allebei helden. Ze doen wat ze zelf willen ook al werden ze meerdere malen gewaarschuwd door elkaar. Ook trouwt Alexander niet met het meisje van zijn vader en spreekt met Katja af, terwijl hij dat niet mocht van haar man. Fjodor is ook koppig en hij schrijft zijn boeken die hij wilde publiceren, maar mocht niet. Dus wilde hij het zelfs onder iemand anders zijn naam publiceren. Ook vroeg de gouverneur of Alexander zijn assistent wilde worden, maar dat weigerde hij. 

De mondelinge opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Alexander en Fjodor zijn allebei helden. Ze doen wat ze zelf willen ook al werden ze meerdere malen gewaarschuwd door elkaar. Ook trouwt Alexander niet met het meisje van zijn vader en spreekt met Katja af, terwijl hij dat niet mocht van haar man. Fjodor is ook koppig en hij schrijft zijn boeken die hij wilde publiceren, maar mocht niet. Dus wilde hij het zelfs onder iemand anders zijn naam publiceren. Ook vroeg de gouverneur of Alexander zijn assistent wilde worden, maar dat weigerde hij. 

 

Rond, vlak of type:

Alexander en Fjodor zijn allebei ronde karakters, je weet veel over ze. Je weet ook veel over Alexander’s familie, minder over die van Fjodor. Zijn ook allebei echte personen dus kan ook daardoor.

 

Tijdsduur:

Speelt zich midden/eind 19e eeuw af

Verhaal begint met dat Alexander Fjodor voor het eerst ziet, met af en toe een flashback en het eindigt met dat ze elkaar voor het laatst zien.

 

Versnellingen:

Het boek is niet een aan een door lopend verhaal. Dus bijvoorbeeld wanneer Alexander 2 weken weggaat, vindt er versnelling plaatst, want je weet niet wat er gebeuren in die 2 weken behalve dat de bloemen uit de kozakkentuin zijn meegenomen door de vrouwen.

 

Tijdsvolgorde: 

Hij verwijst tijdens een belangrijke gebeurtenis terug naar het verleden om achtergrondinformatie te geven en weer naar de gebeurtenis  toe te werken.  Dus er zijn flashbacks en met die flashbacks werkt hij weer toe naar het heden.

 

Verhaalvolgorde:

Het verhaal begint in medias res, want het begint midden in de executie van Fjodor. Je komt er later achter waarom hij wordt geëxecuteerd en nog meer achtergrondinformatie

 

Plaats:

Voornamelijk Siberie en Rusland. 

 

Perspectief:

Ik-persoon, het verhaal wordt verteld vanaf het perspectief van Alexander.  Jan Brokken schreef dit verhaal aan de hand van brieven die Alexander en Fjodor hadden uitgewisseld en gebruikte daarbij ook zijn eigen verbeelding.

 

Thema’s:

Literatuur komt vaak terug, omdat Fjodor een schrijver is en het schrijven is het enige wat hem kracht geeft en hij vindt het ook belangrijk, omdat hij er geld mee wilt verdienen.

Escapisme: Alexander wil vluchten voor zijn vader en Katja dus gaat naar op excursie. En Fjodor vlucht voor zijn schulden en gaat naar het buitenland met zijn nieuwe vrouw.

Rusland: Veel van Brokken zijn boeken vinden plaats in Rusland, omdat hij er ook is geweest.

Vriendschap: Hun vriendschap is erg belangrijk en houdt ook lang vast.

Eenzaamheid: Ze zijn allebei eenzaam in Siberie.

 

Roman

Het boek is literaire non-fictie en fictie. Dat soort boeken schrijft Brokken wel vaker.

Het verhaal gaat vooral over de vriendschap van de 2 mannen, een echt plot of grote drama is er niet. 

 

Einde:

Het boek heeft een gesloten einde, de 2 mannen zien elkaar voor de laatste keer en gaan dan uit elkaar.

 

Motieven:

-       Literatuur is erg belangrijk voor Fjodor en het helpt hem 

-       Eenzaamheid, ze zijn allebei eenzaam in Siberie en worden dus ook bevriend en krijgen later allebei een affaire

-       Escapisme, want ze vluchten allebei.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

HELD / HELDIN. Dit gaat mijn mondeling redden.

3 jaar geleden