Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Intro

Beste juf en klasgenootjes, vandaag ga ik mijn spreekbeurt over de Dassler broers houden. Beide broers waren oprichters van een van de twee belangrijkste sportkledingmerken ter wereld: Puma en Adidas. Deze schoenenfabrieken waren echter het resultaat van een grote broederstrijd.

Rudolf Dassler

Rudolf Dassler is de oudste broer. Hij is geboren te Herzogenaurach (een stadje in het Duitse Beieren) op 26 maart 1898. Rudolf was de oprichter van het Duitse merk Puma. Op 27 oktober 1974 stierf hij op 76 jarige leeftijd aan longkanker.

Adolf “Adi” Dassler

Adolf “Adi” Dassler is geboren op 3 november 1900,  eveneens te Herzogenaurach. Adolf was de oprichter van Adidas. Op 6 september 1978 stierf Adolf op de leeftijd van 77 jaar aan ouderdom.

Familie

Adolf en Rudolf hebben allebei nog één jongere zus; Marie en één jongere broer; Fritz. Met z’n vieren zijn ze de kinderen van Christoph en Paulina Dassler. Rudolf trouwde in 1928 met Friedl Dassler. Friedl en Rudolf kregen twee zonen; Gerd en Armin. Armin maakte Puma wereldberoemd. In 1934 trouwde Adolf met Kathe Dassler en ze kregen één zoon; Horst. Horst kreeg Adidas en maakte het net zoals zijn neef wereldberoemd. Hierop volgend vond hij ook nog eens Arena uit, een beroemd merk voor zwemkledij.

De eerste schoenfabriek

Vlak na de eerste wereldoorlog begon Adolf met het maken van schoenen. Hij deed dit in het washokje van zijn ouders. Het werd al snel een goed lopend bedrijf en 6 jaar later kwam Rudolf dan ook mee in de zaak. Samen vonden ze de eerste voetbalschoen uit die toppen had en ze richtten samen de Gebrüder Dassler Schuhnfabrik op. Het ging heel goed met het bedrijf; Adolf ontwierp en maakte de schoenen en Rudolf was heel goed in het verkopen van de schoenen. Het ging zelfs zo goed dat in 1936 tijdens de Olympische spelen, de hardloper Jesse Owens schoenen van hen droeg en hiermee 4 gouden medailles won.

Opsplitsing

Na de tweede Wereldoorlog kregen de broers een grote ruzie. De werkelijke reden hiervoor is nooit bekend geworden, maar het kan te maken hebben gehad met gebeurtenissen tijdens de oorlog.

In 1949 richtte Adolf daarom een eigen bedrijf op, die hij Adidas noemde; “Adi” omdat zijn roepnaam zo was en “das” omdat dit de eerste drie letters van zijn achternaam warenRudolf was toen ook al een eigen schoenenfabriek begonnen aan de andere kant van de stad, die hij aanvankelijk Ruda noemde, naar de eerste twee letters van zijn voor- en achternaam. In datzelfde jaar veranderde hij de naam echter nog naar het huidige Puma; omdat kenmerken van een sporter soepelheid en snelheid zijn, net zoals de kenmerken van een puma.

Door de vete tussen beide broers werd ook de stad bijna onzichtbaar ingedeeld in twee kampen. Sommige winkeliers uit het stadje die zich bij het kamp van Puma hadden aangesloten, bleken bijvoorbeeld niet bereid werknemers van Adidas te helpen.

Ook buiten de stad werd de ruzie van de broers uitgevochten. Toen de Duitse sprinter Armin Hary, die op Pumaschoenen liep, na het winnen van goud bij de Spelen van 1960 in Adidasschoenen de medailleceremonie betrad besloot Adolf de man te verbieden ooit nog Adidas kleding te dragen. De broers hebben hun ruzie tijdens hun leven nooit bijgepraat. Ondanks dat ze uiteindelijk op dezelfde begraafplaats werden begraven, liggen ze daar ook zo ver mogelijk bij elkaar vandaan als mogelijk.

“Peace one day”

Pas in 2009 werd de ruzie tussen beide delen van de familie bijgelegd met een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen personeel van Puma en Adidas ter ondersteuning van “Peace One Day”, een organisatie die 21 september een dag laat zijn waarbij er wereldwijd een staak-het-vuren wordt aangehouden.

Einde

Dit was mijn spreekbeurt. Zijn er nog vragen?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.