ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Lezen. Het is de weg naar een andere wereld, waar monsters en helden elkaar bevechten op gladde pagina’s met gedrukte, strakke tekst. Ik lees graag, om uit het ritme dat elke dag vrijwel hetzelfde is te ontsnappen. Fantasie titels als ‘Eon’ , het overbekende ‘Harry Potter’ en ‘Twilight’ zijn hiervoor het meest geschikt,omdat ze een andere werkelijkheid geven, die de dagelijkse sleur doorbreekt en deze niet weerspiegeld.
Mijn kennismaking met boeken was mijn vader die me voorlas uit ‘Jip en Janneke’ en later mijn moeder die mij de uitspraak leerde van de namen van de hoofdpersonen in ‘Op zoek naar Dolfijnen’, het eerste echte leesboek wat ik zelf las. Mijn ouders hebben er altijd achter gestaan dat ik veel las, maar dat heb ik niet altijd gedaan, vroeger deed ik liever andere dingen dan lezen,zoals buitenspelen en zwemmen. Op de basisschool las ik vooral tijdens schooltijd uit de boekjes uit de mediatheek, meestal vond ik die saai, omdat ze of te moeilijk waren, of ik het verhaal maar niets vond. Toen ik naar de middelbare school ging ben ik meer voor mijn plezier gaan lezen. al die boeken kosten me bijna een fortuin omdat ik alles echt wil hebben, en niet weer terug wil hoeven brengen. Om die reden storm ik elke boekwinkel in die ik zie, en struin ik graag rommelmarkten af. Ik zeg meestal dat boeken als jongens zijn: je moet er verliefd op worden voor je ze mee naar huis neemt en verslindt. Er is niet echt een bepaald moment dat ik meer lees als anders, natuurlijk zijn vakanties ideaal omdat ik dan alle tijd heb, maar ook buiten mijn vrije dagen lees ik veel. Het is niet zo dat mijn keuze in boeken van iets of iemand afhankelijk is, dat bepaal ik het liefst gewoon zelf.
Ik weet niet of mijn smaak is veranderd, omdat ik niet meer goed weet wat ik vroeger ook al weer las. Wel merk ik dat de boeken die ik lees steeds heftiger worden, met meer doden en soms liefdesscènes waar ik vroeger niet aan wilde denken.
Ik lees veel, en onthoud ook wat ik gelezen heb. Zodoende zou ik een hele opsomming aan personen en boeken kunnen geven. Dat ben ik echter niet van plan, in plaats daarvan zal ik enkele personages benoemen die me echt grepen. Laat ik beginnen met Torak uit ‘Torak en Wolf’ . Hij heeft het zwaar, maar toch doet hij er alles aan om te doen wat hij heeft gezworen.
Ook Eona uit ‘Eon’ was geweldig om al lezend mee te leven. Ze is een meisje wat zich voordoet als jongen om Drakenmeester te worden,maar ondanks deze grote last blijft ze sterk. En Jack uit ‘de Jonge Samoerai’ , die zodra hij weet wat hem te doen staat,daar ook volledig voor gaat.
Natuurlijk hebben ze alle drie ook hun zwakke punten, maar deze vallen weg bij hun krachtige karakter.
Echt een favoriet boek heb ik niet. Het boek ‘De gevleugelde opdracht’ komt wel in de buurt, ik heb dit een keer of vijf gelezen,en het verhaal gaat me nooit vervelen. Fantasie, realiteit en cultuur worden heel mooi verweven in een boeiend verhaal. Maar ik heb zoveel mooie boeken gelezen, met allemaal hun eigen punten, dat ik echt geen favoriet uit kan kiezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.