Kunstautobiografie

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Kunstautobiografie door een scholier
  • 4e klas vwo | 1058 woorden
  • 30 september 2012
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Toen mij werd gevraagd wat ik allemaal met kunst en cultuur deed antwoordde ik: ‘niet veel’. Maar nu ik erover na gaan denken ben heb ik eigenlijk heel veel te maken met kunst en cultuur. Maar misschien is het ook wel zo dat als ik iets kunst vind, dat jij dat niet vindt. Daarom ga ik nu wat vertellen over mijn kunst en cultuur leven. Of beter gezegd, wat ik vind dat ik qua kunst en cultuur in mijn leven heb gedaan.

 Vroeger, toen ik nog niet zelf kon lezen, lazen mijn ouders altijd wel voor. Ik kan me de boeken ‘De mooiste vis van de zee’ nog heel goed herinneren. Ik had daar alle delen van. Ik denk dat ik ze me nog zo goed herinner omdat die plaatjes altijd zo mooi waren, en de schubben van de vis glinsterden altijd zo mooi. Dat vond ik toen als klein meisje heel interessant. Nog steeds lees ik graag boeken. Ik vind het vooral zo lekker met lezen dat je gewoon even helemaal nergens aan hoeft te denken, je kan eigenlijk gewoon eventjes weg van de wereld, en lekker tot rust komen. Ik heb op mijn eigen kamer dan ook een hele kast vol boeken. De meest boeken zijn nog echte kinderboeken, maar ik heb ze echt allemaal één of meerdere keren gelezen. Ook heb ik op mijn kamer gedichtenbundels staan. Ik hou heel erg van gedichten. Ik ga ook regelmatig naar de bibliotheek. Ik heb dan ook net een heel mooi boek gelezen. ‘Deadline’ geschreven door Rachel Ward.

Toen ik een stuk jonger was luisterde ik altijd heel veel naar Kinderen voor Kinderen en K3. Toen ik 9 jaar was geworden kreeg ik dan ook als verjaardagscadeau dat ik naar een concert van K3 mocht. Ik kende dan ook van beide groepen bijna alle liedjes uit m’n hoofd. Nu is mijn muzieksmaak wel wat veranderd. Ik luister vooral naar de top40, dat vind ik altijd wel leuke muziek. Ik vind het ook wel leuk om naar MTV of iets wat daarop lijkt te kijken. Daar zenden ze dus die muziek uit en vaak met de clips erbij. Die clips vind ik altijd heel leuk om te zien, het is namelijk zo bijzonder gemaakt. Voor de rest kijk ik eigenlijk niet heel veel tv. Eigenlijk alleen ’s avonds, dan gaat om half 8 de tv aan voor het journaal en daarna komt echt mijn dagelijkse serie Goede Tijden, Slechte Tijden. Dat is het enige programma wat ik echt elke dag probeer te kijken. Vaak kijk ik dan na Goede Tijden, Slechte Tijden samen met mijn moeder een leuke film. Als er een bijzondere avond is, of als ik gezellig met mijn vriendinnen ga afspreken huur ik ook wel nog eens een film. Vaak zijn dat romantische komedies want dat vinden mijn vriendinnen en ik super leuk om te kijken. En als de films dan ook nog eens zielig of heel mooi zijn, zitten we met z’n allen met tranen te kijken. Naar de bioscoop ga ik eigenlijk bijna nooit. Ik vind het leuker om gewoon thuis op de bank te zitten en een filmpje te huren. Dat is goedkoper en je kan tussendoor ook gewoon nog kletsen. De films waar ook musicals van zijn zoals Tarzan of The Lion King vind ik ook altijd geweldig. Daarom vind ik het ook heel leuk om naar musicals te gaan. Die sfeer die er is vind ik altijd zo leuk. Ik ben toen ik wat jonger was naar Pluk van de Petteflet en Tarzan en The Lion King geweest. Die vond ik heel leuk allemaal. Ik ben vorig jaar naar Ciske de Rat en Joseph geweest. Dat vond ik ook echt geweldig. Ik hoop dat ik ook nog naar veel musicals kan gaan. Vroeger gingen we met het hele gezin elke zondag naar een museum. We hadden namelijk een museumjaarkaart. Dat vond ik altijd erg leuk. Jammer genoeg gaan we nu nooit meer naar een museum. We hebben het veel te druk met andere dingen dat we daar echt geen tijd meer voor hebben.

Op mijn kamer is ook nog veel te zien van kunst en cultuur. Zoals ik al eerder heb gezegd staan er veel boeken. Maar er hangen ook dingen aan de muur. Ik heb 3 schilderijen hangen. Eentje die vroeger van mijn oma was, maar toen ze is overleden heb ik hem gekregen. Eentje waar mijn naam op staat met m’n geboortedatum en waar Jip & Janneke aan het spelen zijn. Die had ik gekregen bij mijn geboorte. En dan het laatste schilderij, die heb ik zelf geschilderd. Ook hangt er aan de muur een fotolijst met allemaal foto’s erin van mijn vrienden, vriendinnen en familie. Er hangt ook nog een foto dat ik trots met m’n balletdiploma in m’n handen sta. Vroeger zat ik namelijk ook op ballet. Daarmee heb ik ook veel dansvoorstellingen gedanst. Ik speel ook nog dwarsfluit. Soms doe ik dat in de kerk bij een kinderkoortje. Dan begeleid ik dus alle liedjes met mijn dwarsfluit. Zelf heb ik dit jaar ook in een musical gespeeld. Die was gemaakt door school. Ook dat vond ik hartstikke leuk en ook bijzonder om dan eens te zien hoe dat allemaal achter de schermen gaat. Ik heb voor de rest niet echt ambities om iets met muziek of toneel te doen. Tekenen en schilderen al helemaal niet. Vroeger heb ik wel altijd gezegd dat ik heel graag actrice wilde worden. Maar dat was echt een kinderdroom. Nu weet ik dat dat eigenlijk onmogelijk is.

Ik ben er achter gekomen, nadat ik dit verhaal heb geschreven, dat je dan eigenlijk altijd wel wat met kunst en cultuur te maken hebt. Ook denk ik dat niemand dezelfde cultuur kan hebben. Altijd is er wel wat anders. En ook iedereen zou het anders uitleggen. Dat is namelijk echt voor iedereen verschillend. Maar als jij mij nu zou vragen om de definitie van cultuur zou ik zeggen: ‘Het zijn de dingen die je doet, gewoontes, behoeftes, godsdienst, talen, kunst en dingen die je leuk vindt. Iedereen heeft een andere cultuur, maar sommige lijken gewoon heel erg op elkaar waardoor er dan een groep ontstaat met, wat ze noemen, dezelfde cultuur. ‘

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.