woensdag 10 september 2003
Basisschoolperiode – Toen ik nog op de basisschool zat deed ik nog amper aan culturele activiteiten, omdat ik er toen ook nog niet zo erg in geïnteresseerd was. Wat ik wel heb gedaan, was meedoen aan het uitvoeren van de ‘schoolmusical’, het opvoeren van een toneelstukje samen met je klas. Wij noemden dat het eindfeest, want op de basisschool waar ik op zat, was er een heel kamp aan vastgemaakt. Gedurende drie dagen werden wij ‘voorbereid’ op het toneelstukje op de avond van de laatste dag. Gedurende de twee voorgaande dagen waren er verschillende activiteiten en spelletjes om nog een laatst ‘afscheid’ te nemen. Het thema van het toneelstukje aan het eind van het kamp was de jungle. Ons toneelstukje ging over een getrouwd paar dat met een vliegtuig neer was gestort en zo verdwaald raakte in de jungle. Het paar ‘maakte kennis’ met de daar gevestigde inboorlingen, maar kwam er levend vanaf met de hulp van Tarzan en Jane. Wel een beetje afgezaagd, maar goed, we waren nog groep 8-ers.
Ook hadden we vanaf groep 5 elke woensdag een ‘knutseldag’. Elke week kregen we keuze uit een paar dingen die we dan konden maken en kregen een bepaald thema voorgeschoteld. Aan het begin van elk schooljaar maakte de hele klas een A4-tje met daarop zijn verjaardag en een vrije keuze om het blaadje verder op te leuken. Op de basisschool heb ik ook verscheidene boeken gelezen, maar daar herinner ik mij niks meer van.
Middelbare schoolperiode – In de middelbare schoolperiode kwam de activiteit een beetje omhoog qua cultuur. In elke klas had je wel een of andere excursie naar bijv. Den Bosch of Rotterdam om je een beetje bij te brengen van die stad of om je je eigen gang te laten gaan en de culturele bezienswaardigheden te ontdekken. In de tweede klas werd je naar Den Bosch gestuurd met een blaadje met opdrachten erop om meer over de geschiedenis van deze stad te leren kennen. Het was dus voor het vak geschiedenis. Je ging er een hele dag op uit met een groepje en werd aan jezelf overgelaten. Zoiets dergelijks krijg je ook in de vierde klas; je gaat met iemand anders of een groepje naar Rotterdam om daar de door jou uitgekozen gebouwen, kunstwerken of iets anders cultureels in het echt te bewonderen. Met mijn groepje bezochten wij vorig jaar Café de Unie en Hotel New York (ik ben blijven zitten). Op ons pad naar het hotel moesten wij de Erasmusbrug oversteken en namen meteen de kans lekker bij te komen op een mooi plekje langs de Nieuwe Maas (niet op de Erasmusbrug natuurlijk, maar nadat we de Erasmusbrug hadden overgestoken). We maakten er een leuke dag van en namen alle tijd om Rotterdam te verkennen, we hadden namelijk zeeën tijd. We hebben een heleboel mooie gebuwen gezien, zoals die van Nationale Nederlanden, KPN en het gerechtsgebouw op de Kop van Zuid. Later in de middag verzamelde iedereen zich op de plek van aankomst, daar kon je kiezen of je op je eigen nog even de stad ging bekijken of dat je meeging naar een museum. Wij zijn rustig blijven zitten om even lekker niks te doen.
Op de middelbare school krijg je ook wat meer de kans je kunstzinnige ik naar boven te halen met behulp van vakken als CKV, Beeldende Vorming en Tekenen. Ik heb me daar niet altijd erg voor ingezet en deed er niet veel aan, omdat ik er niet echt de behoefte aan had. Pas in de derde klas kreeg ik een beetje de behoefte met kunst bezig te zijn, maar nog steeds ben ik er op school niet erg veel mee bezig, ik ben er vooral mee bezig in mijn vrije tijd, vooral thuis.
Actieve kunstbeoefening – Naast die ene keer dat ik in groep 8 een klein toneelstukje heb opgevoerd, heb ik nooit iets aan actieve kunstbeoefening gedaan. Natuurlijk heb ik wel eens wat getekend, of een gedicht geschreven, maar dat stelt niks voor. Bovendien ben ik de meeste door mij gemaakte ‘kunstwerken’ kwijt, dus kan ik ze, jammer genoeg, ook niet laten zien.
Passieve kunstbeoefening – Op 24 december 2002 (we waren daar op bezoek bij de familie van mijn stiefmoeder om samen met hun Kerst te vieren)ben ik in Polen naar een museum geweest om daar een tentoonstelling van Picasso te bewonderen. Er waren een paar galerijen ingericht met bekende en onbekende werken van Picasso, ook waren er vele brieven te lezen die hij had geschreven of die aan hem gericht waren. Er waren in Warschau vooral veel onbekende werken van hem aanwezig. De meeste vond ik niet zo mooi, omdat ze wat afweken van Picasso’s normale stijl, maar er waren ook genoeg mooie schilderijen en tekeningen. Er waren vooral veel kubistische, surrealistische en abstracte werken van hem te bezichtigen. Ik vond het een hele mooie tentoonstelling, want de meeste (bekende) werken van Picasso vind ik op zich al mooi, dus ik voelde me wel thuis in dat museum. Hoe het
museum heette, weet ik niet meer.
Natuurlijk luister ik ook naar muziek; ik luister naar eigenlijk alle soorten muziek, maar mijn voorkeur gaat uit naar: 80’s, Rap, Hiphop, Trance, Pop en Rock. Mijn favoriete artiesten zijn: Eminem, Robbie Williams, Michael Jackson, Mariah Carey, The White Stripes, Queen etc. etc. .
Op de middelbare school ben ik mij ook meer gaan interesseren voor andere kunstzinnige dingen, zoals architectuur. Vanaf de tweede klas begon ik mij te interesseren voor gebouwen, en hoe ze gebouwd werden. In principe begon ik mij dus te interesseren voor alles wat met het neerzetten van een gebouw te maken had, van de ontwerpfase vooraf tot het moment dat het gebouw er werkelijk staat. Ik interesseer me dan ook voor mooie oude bouwwerken zoals de tempels van de Maya’s en de Egyptische piramiden. Ik heb ook ooit een programma op Discovery gezien dat ging over oude gebouwen (zoals dus piramiden en tempels gebouwd door de Maya’s). Het meest interessante vond ik een computertekening (plattegrond) waarop alle tempels van de Maya’s te zien waren. Er waren vergelijkingen gemaakt met de sterrenhemel zoals die er in die tijd uitgezien moet hebben. En er waren wonderbaarlijk veel overeenkomsten tussen de punten waarop de tempels stonden en de sterren in de hemel, het was net alsof ze verschillende sterrenbeelden na hadden gemaakt. Fascinerend, gewoon. Het programma was wel laat op de TV, maar dat maakte niks uit. Ik vond het programma zeer interessant en heb het meteen gebruikt voor mijn Engels dosier. Wat me bijvoorbeeld ook wel interesseert, zijn andere bouwwerken uit de geschiedenis, zoals Griekse ruïnes en Romeinse gebouwen.
De rol van mijn ouders en omgeving – Mijn ouders spelen niet echt een grote rol ten aanzien van mijn culturele kunstbeleving. Tot nu toe ben ik wel samen met hun op vakantie geweest naar Griekenland, Duitsland, Frankrijk en Italië. Ik werd dan dus ook meegenomen naar allerlei bijzondere gebouwen en gebeurtenissen in de omgeving. Ik werd meegenomen naar verschillende gebouwen in Italië en Griekenland om daar de oude cultuur te proeven. Ik heb veel oude Romaanse kerken en Griekse tempels gezien, maar wij zijn ook naar veel verschillende stranden en andere natuurgebieden op Rhodos, zoals het strand van Kalithea en de vlindervallei Petaloudes.
De kunstautobiografie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden