Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Product beschrijving; lederen schoen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1378 woorden
  • 29 januari 2009
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Ik ga het hebben over deze punten.

1. Hoe word een schoen gemaakt
2. Het looiproces
3. Grondstoffenstelling
4. Positieve eigenschappen en negatieve eigenschappen
5. Verkoopargumenten
6. Alternatieven
7. Productiewijze
8. Bewaarvoorschriften & wasvoorschrift
9. Service/garantie
10. Bijzonderheden

Mijn artikel is een lederen schoen

Inleiding
Ik heb een artikelonderzoek gedaan naar lederen schoenen
In dit verslag ga ik vertellen wat voor onderzoek ik gedaan heb naar wat en hoe.
Ik zal uitgebreid vertellen waar van leer gemaakt wordt.


Hoe word een schoen gemaakt
Om een schoen te maken zijn er meer dan100 stappen nodig. De eerste en de belangrijkste stap is het maken van de leest, dat is handgesneden houten of gegoten plastic vorm van de voet.
Deze leest bepaald alleen de vorm van de voetboog en de verdeling van waar het gewicht moet komen, deze 2 stappen zijn zeer belangrijk om de schoen lekker te laten zitten.
Voor elk model schoen heb je weer een ander model leest nodig.
De maker van de leest legt eerst 35 metingen vast van een voetafdruk waaruit je kan opmerken hoe het gewicht verdeeld moet worden.
Verder kan je dan zien hoe de neus van de schoen moet komen. Door de omtrek van de voetholte en de bal te meten kan je zien hoe de voet in de schoen zal gaan. Ook zal de maker kijken hoe de voet in de schoen kan bewegen, soms is het lastig om een mooie schoen te maken die toch comfortabel zit.
Na het maken van de leest wordt de hoogte van de hiel bepaald, als het te hoog is doet het pijn, maar als het te laag is glijd je voet uit de schoen.
Met de leest als voorbeeld snijdt een patroon maker het boven leer en de voering van de schoen. De randen worden afgesneden en de delen worden aan elkaar genaaid.
Nu maakt hij aan de binnen kant de neus stevig en dat doet hij ook bij de hiel ( dit heet contrefort ) hij weekt het leer zodat het de juiste vorm kan aannemen, het boven leer wordt om de leest gespannen en strak aan getrokken, daarna wordt het leer vast gespijkerd. Het leer moet 2 weken op de leest drogen.
De afwerking bestaat uit het bijwerken van de rand tussen het bovenleer en de zool, het bijschaven van de hak en het aanbrengen van de binnenzool.

Tenslotte wordt de schoen gepoetst en is de schoen klaar om opgelopen te worden.

Het looiproces

Het toepassen van leer als grondstof is al duizenden jaren oud. Bij toeval zal wel ontdekt zijn dat huiden niet meer bederven als ze met vochtige boomschors in aanraking komen. De eikenschors, maar ook de schillen van de acaciaplant en de mimosa onder andere, bleken een looiende werking te hebben. Zo is met vallen en opstaan in de loop der jaren veel kennis en ervaring opgebouwd om bijvoorbeeld een koeienhuid geschikt te maken voor zoolleer of leer voor tuig of welk ander doel ook.
Dit looien gebeurde vroeger in de dorpen en in de steden. Allerlei straatnamen herinneren nog aan dit beroep: woorden als Looierij, Looierstraat komen we nog op menige stadsplattegrond tegen. Zelfs de naam Looiersgracht zie je soms. Dit geeft aan dat een deel van de stadsgracht voor dit proces gebruikt werd. Meestal werden de huiden in kuilen of vaten gelegd en tussen de huiden werd de gemalen eikenschors, de run, gestrooid. De vaten werden gevuld met water en het looiproces nam een aanvang. Stoffen in de schors, het looizuur, werkten, zoals gezegd, in op de huiden. Dit proces kon vele maanden duren; voor goed zoolleer was zelfs twee jaar nodig.
Als het looiproces voltooid was en een goed, weerbestendig soort leer was ontstaan kon de schoenmaker, tassenmaker of stoffeerder aan de slag.
Omwonenden van zo’n looierij waren niet altijd gelukkig met het bedrijf omdat het looien met veel stank gepaard ging. Het zal ze dan ook niet gespeten hebben dat deze activiteiten geconcentreerd werden in fabrieken en uit de bebouwde kom van dorpen en steden verdwenen.
Tegenwoordig is het looiproces versneld door technische verbeteringen, maar plantaardige looistoffen worden ook nu nog gebruikt. De Langstraat in Noord-Brabant werd een bekende streek waarin huiden werden verwerkt tot leer en de Nederlandse schoenenindustrie heeft zich dan ook in de buurt van deze leerlooierijen gevestigd

Grondstoffenstelling
Leer is een natuurproduct en wordt gemaakt van de huid van een dier. Dat kunnen allerlei soorten dieren zijn zoals runderen, paarden, schapen, geiten, en zelfs reptielen. Het leer van verschillende diersoorten heeft ook verschillende eigenschappen.

Leer (ook: leder) is materiaal dat gemaakt wordt van de huid van voor vleesconsumptie gedode dieren, bijvoorbeeld koeien of varkens. Luxer leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert of een kalf. Van beschermde diersoorten (zoals bepaalde slangensoorten) kan de import en handel van het leer verboden zijn, dit kan echter per land verschillen. Voor bijvoorbeeld leer van krokodillen (krokodillenleer) is dat echter niet het geval. Ook de huid van sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen) wordt of werd wel tot leer verwerkt.

Soorten leer.

Elke dier levert een ander soort leer. De meest voorkomende soorten zijn afkomstig van het rund het varken en de geit, over deze 3 soorten dieren ga ik nu iets vertellen over de leer.

Runder leer en varkens leer
Runder leer is soepel, licht in gewicht en moeilijk schoon te maken. Varkensleer wordt toegepast bij het maken van (goede kwaliteit) tassen, koffers en handschoenen. De mindere kwaliteit varkensleer wordt gebruikt als voering in schoen.

Geitenleer.
Geitenleer is sterk, zacht, soepel en elastisch. Door deze eigenschappen wordt leer veel gebruikt voor het maken van kleding, handschoenen en schoenen.

Positieve eigenschappen.
• Leer is natuurproduct
• Leer is licht in gewicht
• Leer is sterk
• Leer is zacht
• Leer is elastisch
• Leer is koel in zomer
• Leer is behaaglijk in de winter
• Leer is ademend

Negatieve eigenschappen
• Sommige leer gaat stinken wanneer het nat wordt
• Leer is niet milieuvriendelijk
• Leer is vochtopnemend
• Leer is duur

Verkoopargumenten
• Leer is een natuurproduct
• Leer is sterk
• Leer gaat langer mee

Alternatieven
Er zijn veel verschillende merken en modellen van schoenen die op elkaar lijken.

De verschillen zijn kleuren modellen ze hebben een heel grote assortiment groepen en ze zijn heel diep en breed.

leer is een natuurproduct en wordt gemaakt van de huid van een dier. Dat kunnen allerlei soorten dieren zijn zoals runderen, paarden, schapen, geiten, en zelfs reptielen. Het leer van verschillende diersoorten heeft ook verschillende eigenschappen.

Productiewijze van leer
Leder wordt niet gemaakt. Het is gegroeid: een natuurproduct met al zijn eigenaardigheden en nuances. Met alle natuurproducten heeft het gemeen dat het in de loop van de jaren mooier wordt. Het productieproces, waarbij het leder als eindproduct tot stand komt bestaat uit diverse bewerkingsgangen.

Bewaarvoorschriften & Wasvoorschriften
Als algemene regel voor het onderhouden van leder geldt: Stof het leder af met een zachte doek. Wrijf daarna het leder zacht met een vochtige, echt leren zeem. Dep steeds meteen op wat gemorst wordt, zodat het vocht niet de kans krijgt om in het leder te dringen. Is dat toch het geval, gun het leder dan de tijd. Een vlek zal meestal na verloop van tijd in het leder wegzakken. Wrijf nooit plaatselijk te hard om een plek te verwijderen. De beschermende finishlaag wordt dan verwijderd en hierdoor krijgt het vocht de kans zich te verspreiden in de vezels van de huid.
Voor een grote onderhoudsbeurt gebruikt u het schuim (niet te nat) van een sopje uit ossengalzeep. Na het afnemen daarvan het leder goed laten drogen. Resten van schuim en vuil voorzichtig verwijderen. Gebruik hiervoor gekookt water.

Service/garantie
De service dat wij bieden is zeer hoog want sommige schoenenn zijn zeer prijzig dus ik denk dat je dan wel een hoge service moet aanbieden aan je klanten en uiteraard hoor je over productkennis te beschikken.

Als het riem die je hebt gekocht niet goed is of je hebt een verkeerde maat dan kan je het altijd ruilen of terug brengen binnen een bepaalde tijd. Je hoort dan wel de kassabon die je krijgt goed te bewaren en het product terug brengen zoals je het hebt gekocht.
Meestal kun je afgeprijsde artikelen die je koopt alleen nog maar ruilen en geen geld meer terug krijgen tenzij het artikel stuk is.


Bijzonderheden
Bijzondere maten.
We hebben verschillende maten en modellen.
Schoenmaten gaan meestal vanaf 36 t/m 46 en soms 47
Je hebt leren schoenen die ook van binnen helemaal van leer zijn en ook die alleen van buiten van leer zijn

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.