Heelal (sterren, zon aarde enz)

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1263 woorden
  • 26 april 2004
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
57 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De zon

De aarde past ongeveer 10 miljoen keer in de zon. De zon is eigenlijk gewoon een ster. Sommige mensen denken dat de zon heel erg groot is, groot is ze wel maar als je de zon met sommige sterren zou vergelijken is de zon helemaal niet zo groot. Er zijn sterren zoals de ster Orion die is 750 keer zo groot zijn als de zon. Op de zon zijn soms kleine donkere vlekjes te zien. Op die plekjes is de zon wat koeler dan op de rest van de zon. Soms gaan de kleine donkere plekjes bij elkaar, die vormen samen dan een hele grote koele plek. De zon blaast steeds onzichtbare deeltje de ruimte in. Dat heet zonnewind, er komt ook zonnewind op de aarde, maar die voel je niet door de magnetische kracht van de aarde die energie van de zonnewind afleidt en opzuigt. De zon staat ongeveer 150 miljoen km van de aarde af. De Zon is de ster die het meest dichtbij de aarde staat. Daarom kunnen we hem beter zien dan andere sterren. Zonder de zon zou het op de aarde heel erg koud zijn. En er zouden geen levende dingen bestaan het is dus maar goed dat de zon er is.

Sterrenstelsels

’s nachts lijkt de hemel vol sterren. Maar in het echt zitten sterren bij elkaar in een sterrenstelsel en is de ruimte daar tussen leeg. De sterren die je kan zien als je ’s nachts naar de hemel kijkt zijn van de melkweg. De aarde ligt in het melkwegstelsel. Grote groepen sterren heten samen een stelsel. Sterrenstelsels zijn zo groot dat licht er duizenden jaren over kan doen om er doorheen te komen. Alle sterrenstelsels bestaan uit miljoenen sterren. Sterrenstelsels kunnen heel verschillend zijn hier onder zie je drie voorbeelden

Clusters

De sterrenstelsels zitten in grote zwermen bij elkaar. Die zwermen worden clusters genoemd. In een cluster zitten vaak wel duizenden sterrenstelsels. Ze staan wel ver van elkaar af: honderdduizenden of miljoenen lichtjaren.

De maan

De maan is in het hele heelal het dichtst bij de aarde vandaan. De afstand van de Aarde naar de Maan is ongeveer 384000 kilometer. De maan draait om de Aarde in ongeveer 27 dagen. Ongeveer want soms staat de Maan iets dichterbij en soms iets verder weg. Hoe de maan ontstaan is niet precies bekend. Het kan zijn dat er om de aarde nog allerlei kleine brokken zweefden die gingen samen klonteren. Maar het kan ook zijn dat de maan een stuk van de aarde was. De maan bestaat net zoals de aarde uit allerlei stoffen zoals zand en steen.

Hij is als eens door mensen bezocht. De maan geeft helemaal geen licht. Hij wordt beschenen door de zon daardoor komt het ook dat je de maan niet altijd kan zien. De zon schijnt maar een kant van de maan gemiddeld 2 keer per jaar verdwijnt de maan achter de zon. Dat heet een maan verduistering. Als er maan verduistering is, is het altijd volle maan als er iemand op de maan staat is het voor hem zonsverduistering, hij ziet hoe de aarde voor de zon schuift. Meestal blijfd de maan tijdens de verduistering zichtbaar. De ene kant is het dag, en aan de andere kant nacht. Omat de rond de aarde draait, ziet de maan steeds anders.

De maan is ongeveer net zo oud als de aarde 5 miljard jaar. Op de maan zie je vaak kraters, dat zijn plekken waar op lang geleden grote en kleine brokken steen zijn gevallen.

Zwaartekracht.

Op de maan ben je niet gewichtloos. Maar je weegt er wel veel minder dan op aarde. Dat komt omdat de zwaartekracht op de maan niet zo sterk is. De aarde heeft veel zwaartekracht. Die zorgt ervoor dat alles naar de aarde toe wordt getrokken.

Links de oudste gekende maantekening, midden een maantekening van Galileo Galilei, rechts een voetafdruk die Buzz Aldrin achterliet op de maan.

Sterren / sterrenbeelden

Sterren

Dit wil je ook lezen:

Geen enkele ster schijnt voor eeuwig. Na een tijd raakt zijn energiebron leeg. Ze stralen ongeveer een paar miljard jaar. Sterren kunnen geel zijn blauw-wit, oranje of rood. Blauw-wit sterren zijn 5 keer zo heet als de zon, de rode zijn veel minder warm. Sterren zijn grote gasbollen,ze worden van binnen warm gemaakt door kernenergie. Er zijn grote sterren die zijn zo groot als ons zonnestelsel, (de melkweg) maar er zijn ook kleine sterren. Een kleine ster is ongeveer zo groot als de aarde. De heetste ster is de blauwe reus die is 45.000 graden!! Op een hele helde nacht kun je als je gewoon zonder telescoop naar de hemel kijkt kan je ongeveer 4000 sterren zien. Dat lijken er veel maar als je dat vergelijkt met dat er alleen maar in het melkwegstelsel 100 miljard sterren zijn.

Sterrenbeelden

Door op een bepaalde manier naar sterren te kijken zullen de sterren een beeld vormen. Dat is een groepje sterren die een beeld vormen. De sterren beelden komen van de Griekse goden. Als iemand die altijd goede dingen deed werd als hij dood ging zijn sterrenbeeld aan de hemel gehangen door zeus. De grote beer is één van de bekendste sterrenbeeld die er is. Die ziet er zo uit. Die lijkt op een steelpan. Dan heb je ook de kleine beer. Die ziet er hetzelfde uit als de grote beer alleen dan wat kleiner. De orion is ook een hele bekende sterrenbeeld.

Planeten

Mercurius

staat het dichtst bij de zon. Omdat hij zo dicht bij de zon staat kun je je natuurlijk wel voorstellen dat het een kokend hete planeet is vol met kraters. Maar aan de kant waar de zon niet op schijnt is het wel 180graden ondernul

Venus

Ook Venus staat dicht bij de zon. De planeet is bedekt met een dikke laag wolken door die wolken kan de warmte er niet ontsnappen en blijft het er dus altijd heet. De oppervlakte daar is wel vier keer zo heet als kokend water.

De keuzeopdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Ook Venus staat dicht bij de zon. De planeet is bedekt met een dikke laag wolken door die wolken kan de warmte er niet ontsnappen en blijft het er dus altijd heet. De oppervlakte daar is wel vier keer zo heet als kokend water.

Mars

Veel mensen dachten dat er leven op Mars was omdat de planeet veel eigenschappen van de aarde heeft. Maar na wat onderzoeken bleek dat toch niet het geval. Ze denken wel dat er vroeger rivieren hebben gelopen omdat ze er allemaal watersporen vinden.

Jupiter

jupiter is de grootste planeet van het zonnestelsel. Het weegt bijna 300 keer meer als de aarde en bijna dubbel zoveel als alle 9planeten bij elkaar. Door de enorme zwaarte kracht veroorzaakt het enorme hitte en veel druk in het binnente van Jupiter.

Saturnus

Saturnus is misschien wel de mooiste planeet in het zonnestelsel ook omdat er zoon grote ring omheen staat. Die ring bestaat uit duizenden smalle ringetjes. Die ringen bestaan uit miljoenen ijsdeeltjes. Saturnus is een heel lichte planeet lichter nog als water. De planeet bestaat grotendeels uit waterstof en helium en is vergeleken met de andere planeten heel erg vlak.

Uranus

Uranus ligt een beetje aan de buitenste banen van het zonnestelsel. Omdat uranus zo ver van de zon staat is het een hele koude planeet waar de temperatuur ver onder nul gaat. Ook uranus heeft ringen om de planeet maar lang niet zo breed als dat van Saturnus. Het Ook deze planeet bestaat weer uit helium en waterstof. Uranus is bijna vier keer zo groot als de aarde.

Neptunus

Neptunus is bijna 4 keer zo groot als de aarde en is een gas planeet. Neptunes bestaat grotendeels uit bevroren water en rotsen met een kleine ring om de planeet.

Pluto

Pluto ligt het verst van de zon af en heeft een rotsachtig landschap. Puto is ook het kleinst van de 9 ontdekte planeten.

Maar dat zijn niet alle planeten er is nog een nieuwe planeet ontdekt.

REACTIES

L.

L.

de aarde past ongeveer 1,3 miljoen x in de zon, niet 10 miljoen.

13 jaar geleden

J.

J.

Dat was heel slecht, als ik dat zou inleveren zou ik een 1 krijgen! En dat meen ik. Doe jij vmbo-basis ofzo?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.