Vergelijking en verschil Lenin en Stalin

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 374 woorden
  • 1 oktober 2019
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Overeenkomsten Lenin en Stalin

Lenin en Stalin hebben allebei in strafkampen in Siberië gezeten. Door hun politieke activiteiten, die niet meegingen met het idee van de tsaar, werden ze afgevoerd naar Siberië. 

Lenin en Stalin waren allebei voor het communisme. Lenin wordt gezien als de grondlegger van het communisme en Stalin heeft het voortgezet.

Lenin en Stalin waren allebei dictators. Ze bestuurden hun land niet tussen de mensen, maar boven de mensen. Zo zegt Lenin: ‘De partij heeft altijd gelijk en wie de partij tegenspreekt is een vijand van het volk. Wie niet voor mij is, is tegen mij.’

Lenin en Stalin hebben allebei veel mensen vermoord. Lenin heeft miljoenen mensen de opdracht gegeven de Tsaar en zijn familie te vermoorden, heeft mensen laten sterven in een hongersnood en Stalin probeerde zoveel mogelijk tegenstanders uit te schakelen door ze te vermoorden, dat waren er ook miljoenen.

Stalin en Lenin hebben allebei te maken gehad met hongersnoden onder hun regime. Tijdens Lenin regeerde een zogenaamde oorlogscommunisme en doordat dit systeem niet helemaal goed liep, was de voedselproductie te laag en waren er diverse tijden van hongersnoden. De NEP bracht hier verandering in. Toen kwam Stalin aan de macht en Stalin deed het iets anders: hij liet gebieden expres verhongeren. 

Verschillen Lenin en Stalin

Lenin heeft één pseudoniem voor zijn echte naam Vladimir Iljitsj Oeljanov, en dat was de naam Lenin. Stalin daarentegen, heeft verschillende pseudoniemen. De naam Stalin was al een pseudoniem, maar er zijn nog ruim zestien andere pseudoniemen van Stalin bekend, zoals Josef Besosjvili, Besov, Tsjizjnikov, Ivanov, A. Ivanovitsj, David K. Kato en vele anderen.

Lenin voerde oorlogscommunisme, Stalin niet. Oorlogscommunisme is een economisch en politiek systeem dat ervoor moest zorgen dat het Rode Leger voorzien bleef met voedsel en wapens.

Lenin voerde NEP in, Stalin schafte dit af. Het NEP kwam nadat het oorlogscommunisme rampzalig bleek.  Stalin heeft het NEP afgeschaft omdat de boeren grote hoeveelheden graan zouden hebben verstopt om de prijs te laten stijgen. 

Lenin en Trotski werkten samen en Lenin waardeerde Trotski, omdat Trotski veel heeft gedaan aan het Rode Leger en de burgeroorlog. Stalin moest juist tegen Trotski strijden om na Lenin aan de macht te komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.