Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe komt een grap tot stand?

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 490 woorden
  • 4 maart 2004
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoe komt een grap tot stand? Ik heb enkele filmfragmenten gezien van de komiek Mister Bean. Het kenmerkende van Mister Bean is dat hij eigenlijk alles in gebarentaal doet. Hij beeld dingen uit met behulp van zijn lichaam. Om te laten zien hoe een grap tot stand komt, zal ik als voorbeeld een grap van Mr. Bean analyseren. Het stukje komt uit de aflevering: ‘Mister Bean going out with girlfriend’. Het is erg grappig om te zien hoe Mr. Bean zijn problemen oplost. Het gaat in dit stukje om zijn haar. Hij heeft namelijk een afspraakje met een vriendin en wil natuurlijk dat zijn kapsel goed zit. Hij loopt langs een etalage en kan zichzelf door de ruit zien staan. Nu begint hij de voorkant van zijn haar te kammen. Maar hij wil ook weten hoe het aan de achterkant zit. Eerst probeert hij zich iedere keer heel snel om te draaien, zodat hij misschien net zijn achterkant nog kan zien. Maar dit lukt natuurlijk niet. Dan ziet hij een fotohokje staan en kruipt erin. Nadat de foto’s gemaakt zijn komt hij uit het hokje. Met zijn oor op het automaat volgt hij zijn foto d.m.v het geluid dat eruit komt. De foto’s zijn klaar en nu kan hij zien hoe zijn haar zit aan de achterkant. Bij deze act wordt geen gebruik gemaakt van geluiden. Het speelt zich af in een rustige straat. Om te zorgen dat je gedachten niet van hem afgeleid worden, is er voor de rest niemand op straat te zien en zorgt de camera er voor dat Mr. Bean goed in beeld is. Als Mr. Bean komt aangelopen volgt de camera dat. Als hij eenmaal stil staat, zoemt de camera iets in, zodat je duidelijk kunt zien waar het om gaat. Mr. Bean zorgt dat de meest normale dingen leuk worden door erg onhandig en stuntelig te werk te gaan. Hij doet de dingen op een kinderlijke manier. Daarbij overdrijft hij alles heel erg. Bijvoorbeeld het volgen van de foto door het apparaat heen.Vervolgens weet hij het filmpje zo te maken dat de kijker denkt te weten wat de volgende stap van Mr. Bean zal zijn en dan doet hij het net even iets anders. Hij maakt het dus eenvoudig en onvoorspelbaar. Aan de hand van deze grap kun je duidelijk zien dat het om een karikatuur gaat. Je ziet dat hij, net als in oude films, weinig tot geen gebruikt maakt van geluiden, maar vooral van mimiek en gebaren. Hieruit blijkt ook dat niet alleen de persoon die de handelingen verricht, maar ook de persoon achter de camera belangrijk is. Door de stukjes op een bepaalde manier te filmen kan het veel leuker worden en kan je ook precies zien wat er nu eigenlijk aan de hand is. Ook zie je dat alleen de bewegingen al erg lachwekkend kunnen zijn. Er hoeft dus niet perse iets geks te gebeuren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.