Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Guppy's

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1762 woorden
  • 29 januari 2003
  • 100 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 100 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
1. DETERMINEREN VAN EEN GUP

De Guppy behoort tot de orde van de dieren omdat hij geen celwanden en geen bladgroenkorrels heeft. Hij is symmetrisch en geen worm, hij is tweezijdig symmetrisch, hij heeft geen huisje of schelp, hij heeft wel een inwendig skelet met wervelkolom. Hij behoort dus tot de afdeling van de gewervelden.

Zijn huid is bedekt met schubben en slijm, daarom behoort hij tot de klasse van de vissen.

De vissen

Vissen zijn net als mensen gewerveld, maar staan in andere opzichten heel ver van de mens af. Hun lichaam is aangepast aan bewoning van het water. Ze bewegen zich door hun vinnen en ademen zuurstof door met hun kieuwen zuurstof uit het water te halen. Hun lichaamstemperatuur is hetzelfde als die van hun omgeving, het zijn dus koudbloedige dieren.


Verschillende vormen en maten
Vissen komen in heel erg veel vormen en maten voor. Hun lichaam is aangepast aan de omgeving waar ze wonen en aan het voedsel dat ze eten. Je kunt bijvoorbeeld aan de stand van de bek zien of de vis een bodembewoner is, in het midden verblijft of in de bovenste lagen van het water leeft.

Bovenste lagen: rechte rug, bek naar boven gericht, eet vooral insecten die zich aan de oppervlakte bevinden.
Middenlaag: rechte bek, eet meestal voedsel dat naar beneden drijft vanaf de oppervlakte.
Onderlagen: naar beneden gerichte bek. Gemakkelijk bij het op de bodem zoeken naar voedsel.

De Guppy heeft een naar boven gerichte bek, dat laat al zien dat de gup een bewoner is van de bovenste lagen en dat hij waarschijnlijk graag insecten eet.

Staartvin
Ook aan de vorm van de staartvin kun je zien in welke omgeving een vis leeft. Op het plaatje hieronder kun je zien welke verschillende staartvormen er zijn en waartoe ze dienen. Een Guppyvrouwtje heeft een afgeronde staart, de staarten van mannetjes kunnen gevorkt zijn, of een soort waaier vormen. De Guppy is geen traag zwemmende vis, maar zwemt normaal gesproken niet in snelstromend water.

Ogen
De meeste vissen kunnen aardig goed zien. Hun oog is niet bedekt met oogleden omdat het oog de hele tijd al vochtig gehouden wordt door het water. Om nergens tegenaan te botsen gebruikt de vis een zijlijn. Dit waarnemingssysteem is het zesde zintuig van de vis. Hierdoor kunnen trillingen en stromingen worden waargenomen. De uiterste puntjes van de waarnemingszenuwen zijn als piepkleine openingetjes in een rij schubben aan weerszijden van het lichaam te zien.


Vissen in een aquarium kunnen erg schrikken als er tegen het aquarium gestoten wordt. Dat komt door de gevoeligheid van de zijlijn.

Zwemblaas
Haast alle aquariumvissen hebben een zwemblaas, alleen sommige vissen die echt op de bodem leven niet. Met de zwemblaas kan een vis zich op elke hoogte in het water handhaven. Als de zwemblaas beschadigd is, kan de vis niet meer zwemmen, vaak hang hij dan ondersteboven of scheef. Sommige soorten, zoals sluierstaarten, hebben vaak problemen met de zwemblaas omdat ze teveel lucht happen bij het eten.

2. DE GUPPY, WAT VOOR VIS IS DAT?

Familie poeciliidae, geslacht poecilia soort: poecilia reticulata
De POECILIIDAE vormen de grootste familie van levendbarende tandkarpers. Er zijn meer families van levendbarenden. Het belangrijkste kenmerk bij de levendbarenden is dat de mannetjes over een heel speciaal orgaan beschikken om te paren: het gonopodium, dat een soort verlengde vormt met de aarsvin.

De vrouwtjes kunnen homvocht opslaan en het is dus niet nodig elke keer te paren om jongen te krijgen. Als de jongen geboren worden zijn ze helemaal ontwikkeld en zwemmen direct weg. Toch kun je niet echt van “levendbarend” spreken, want de jongen komen vaak pas uit het ei als ze het water raken.

De familie van de poeciliidae omvat zo’n 26 geslachten en ongeveer 38 soorten. De vissen uit deze familie komen voor in een groot gedeelte van Zuid Amerika.
Geslacht POECILIA

Voor de aquariumliefhebber een belangrijk geslacht, want er zitten veel geliefde aquariumvissen in: de Guppy, de Black Molly, de Platy. Platy’s zijn zo dicht verwant aan de Guppy dat de mensen Guppy’s hebben gebruikt om verandering aan te brengen in het uiterlijk van Platy’s. Ze kunnen zich dus samen voortplanten en hun jongen kunnen weer jongen krijgen, een teken dat het echte familie is van elkaar.

Soort: POECILIA RETICULATA

De Nederlandse naam is Guppy of miljoenenvisje. Guppy omdat ze door dr. Guppy destijds naar Europa zijn gebracht, miljoenenvisje omdat de Guppy zich zo gemakkelijk voortplant.

Kleuren en maten van de Guppy
Binnen de soort bestaan heel veel verschillende vormen en kleuren. Normaal gesproken is een vrouwtjesgup ongeveer 5 centimeter, het mannetje drie centimeter. Het vrouwtje is meestal dof van kleur, maar kan wel een gekleurde staart hebben. Maar de mannetjes kunnen alle kleuren van de regenboog hebben. Het mooiste is hun staart. Daar wapperen ze ook vrolijk mee voor een wijfje als ze met haar willen paren. Die staartvin kan ook heel veel vormen hebben.

Leefgebied en voedsel
Waar de gup oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Vaak wordt Trinidad genoemd, soms de West-Indische eilanden, soms Zuid Amerika in het algemeen.

De Guppy voelt zich het fijnst in traag stromend water of poelen, het water mag zelfs een beetje brak (zout) zijn. Inmiddels heeft de vis zich over de hele wereld verspreid. Zelfs in Europa komt hij wel in het wild voor, hij is dan wel uitgezet.

Het fijnst voelt de Guppy zich als het water lekker warm is, het is een tropische vis, maar guppen kunnen zich heel goed aanpassen en kunnen ook overleven in kouder water. Wel worden ze dan niet zo groot. Ook hun kleuren worden dan veel fletser.

In Afrika komen tegenwoordig ook veel guppy’s voor. De reden daarvoor is het voedsel van de guppy. De guppy zwemt het liefst in de bovenste lagen (bovenstandige bek) en is dol op muggenlarven. Om die reden wordt de Guppy gebruikt om te helpen bij het bestrijden van malaria.

Guppy’s eten ook graag wat planten, dat hebben ze nodig om gezond te blijven. Watervlooien vinden ze ook lekker. Een jonge gup lijkt wel wat op een muggenlarf, daarom worden veel jongen ook al in de eerste uren na de geboorte opgegeten door pa of ma Guppy. Het zijn wat dat betreft alleseters.

Guppy’s hebben veel vijanden. Omdat ze niet zo groot zijn vormen ze een lekker hapje voor heel veel roofvissen.

Ze hebben ook niet zulke hoge eisen wat betreft de kwaliteit van het water. Daarom worden Guppy’s vaak gebruikt in een nieuw aquarium, voordat er een tijdje later wat moeilijker vissen ingaan.

Voortplanting
Guppy’s planten zich heel gemakkelijk voort. Het mannetje bevrucht het vrouwtje door zijn gonopodium. De jongen ontwikkelen zich in eitjes in de moeder. Na 4 weken bevalt het wijfje. Op het moment dat de eieren in het water komen, breken ze open, zodat het lijkt of Guppy’s levendbarend zijn. De jongen verstoppen zichzelf gauw tussen de planten en kunnen dan twee dagen leven van het voedsel uit hun dooierzak. Een wijfje kan wel 40 jongen per keer krijgen. Die jongen worden niet allemaal groot, veel vissen vinden jonge guppy’s een lekker hapje.

Een wijfje kan hom opslaan, zodat ze wel een paar keer kan bevallen na een keer paren.
Guppy’s zijn volwassen na ongeveer 3 of 4 maanden. Ze groeien dan nog wel iets door, maar zijn geslachtsrijp en kunnen jongen krijgen.

3. GUPPY’S IN EEN AQUARIUM

Guppy’s worden overal heel veel in een aquarium gehouden. Het zijn heel gemakkelijke vissen. Ze stellen niet veel eisen, zijn alleseters en krijgen gemakkelijk jongen. Zelfs Guppy’s die in een vissenkom in koud water gehouden worden overleven het vaak wel een tijdje.
Toch moet je zo niet met een Guppy omgaan vind ik. Ook al is het een gemakkelijke vis, echt prettig voelt een Guppy zich alleen in een redelijk aquarium (liefst 5 liter water op een gup), een verwarming die ervoor zorgt dat de temperatuur van het water 24-27 graden blijft. Grind op de bodem en een boel plantjes die zorgen voor de zuurstof en waartussen de jongen zich kunnen verstoppen zodat ze niet worden opgegeten.

Om te zorgen dat Guppy’s zich prettig voelen moet je eerst zorgen dat je je bak goed opstart. Je moet een bak een paar weken de tijd geven zodat de nuttige bacteriën erin kunnen groeien. Die bacteriën moeten ervoor gaan zorgen dat het afval opgeruimd wordt. De ontlasting en etensresten worden eerst omgezet in ammonium, daarna in nitriet en als laatste in nitraat.

Nitriet is heel erg schadelijk voor de vissen, er mag geen spoor van in het water zitten. Als je je vissen te snel in de bak doet, zijn er nog geen bacteriën die nitriet omzetten in nitraat., wat niet zo schadelijk is. Je kunt bij de winkel een potje met nitrificerende bacteriën kopen, dan zitten er al na een paar dagen genoeg van die bacteriën in je bak, zodat het nitriet nitraat kan worden.

Het nitraat wordt ook te hoog, daarom moet je als je een niet zo grote bak hebt, elke week 30 procent van het water verversen. Als je dan nog een filter koopt dat vuil uit het aquarium wegfiltert, zijn de vissen helemaal blij. In zo’n filter komen ook veel nitrificerende bacteriën te zitten. Daarom mag je je filterspons niet vaak schoonmaken en liefst alleen maar een beetje uitspoelen in het oude aquariumwater.

De kwaliteit van het water kun je meten met bepaalde teststaafjes. Voor Guppen is het vooral belangrijk dat je erop let dat er geen nitriet inzit en dat het nitraat niet te hoog wordt. Verder maakt het ze niet zo uit, ze passen zich goed aan, maar tegen gif kunnen ze natuurlijk niet.

Als laatste heb je nog licht nodig. In de winter wordt het anders veel te donker voor een tropische vis en ook de planten in het aquarium hebben licht nodig om te groeien. Ook kun je door dat licht je vissen heel goed bekijken. Naar Guppy’s kijken is leuk, zelfs broertjes en zusjes kunnen er heel verschillend uitzien met al hun vrolijke kleurtjes.

Het enige probleem dat Guppy’s kunnen geven als je alles goed doet, is dat er te veel jongen komen. Je kunt dan de plantjes wat bijsnoeien zodat ze gemakkelijker gezien worden door de ouders. Het beste is mannetjes en vrouwtjes apart, maar dan zie je weer nooit jongen opgroeien.

Ik heb zelf nog een kleine reservebak met verwarming en filter die ik kan opstarten als ik teveel vissen heb. Dan gaan de vrouwtjes daarin en eventuele jongen die groot worden, kun je scheiden na ongeveer 3 maanden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

ff kijken hoe lat t is :) maar mooi werkstuk

11 jaar geleden

K.

K.

Bedankt, ziet er goed uit!
Waar ik voor ons verslag bio veel vandaan heb gehaald is:
http://www.guppyaquarium.nl
Staat ook over wilde guppen in Nederland, echt raar, wist niet dat dat bestond :O

7 jaar geleden

K.

K.

Bedankt, ziet er goed uit!
Waar ik voor ons verslag bio veel vandaan heb gehaald is:
http://www.guppyaquarium.nl
Staat ook over wilde guppen in Nederland, echt raar, wist niet dat dat bestond :O

7 jaar geleden

T.

T.

Woow, super nice!
Voor mijn verslagje gebruikte ik deze website:
http://www.guppyaquarium.nl
Super handiggg

7 jaar geleden