Ziek door het ozongat

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 382 woorden
  • 5 juni 2001
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
48 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

KEUZE OPDRACHT 8.4 B

Ziek door het ozongat

De ozonlaag is een laag van O3-moleculen op 100 kilometer hoogte. Deze laag beschermt de aarde tegen ultra violet straling. Zonder de ozonlaag is er geen leven mogelijk. Cfk’s en andere stoffen zoals methaan en CO2 breken de ozonlaag af doordat ze de O3-moleculen omvormen tot
O2-moleculen. O2-moleculen beschermen niet tegen ultra violet straling en zo ontstaat er een gat in de ozonlaag dat steeds groter wordt. De ozonlaag kan zich wel herstellen, maar dan zouden er veel minder ozon-afbrekende stoffen uitgestoten moeten worden. Nog een probleem is dat de koolwaterstoffen er 40 tot 50 jaar over doen om 100 kilometer op te stijgen. We hebben nu dus te maken met cfk’s die in de jaren 50 zijn vrijgekomen. Als je naar de economische ontwikkelingen van toen tot nu kijkt, moet het ergste nog komen.

Door de gaten in de ozonlaag wordt de aarde aan meer
UV-straling blootgestelt. Er zijn 2 soorten UV straling; UV-A en UV-B. Beide veroorzaken een onderdrukking van het immuunsysteem. Door UV-A straling veroudert de huid snel, door UV-B straling heb je een verhoogde kans op huidkanker.

De huid bestaat uit verschillende lagen (zie afbeelding). Elke laag heeft een eigen soort huidkanker. Er zijn dus drie verschillende soorten huidkanker. Kanker in de basaltlaag en kanker in de stekellaag komen het meest voor op de meest beschenen oppervlakten van de huid. Ze worden veroorzaakt door beschadiging van de huid door UV-straling.

Je kunt je huid beschermen door zonnebrandcrême te gebruiken, maar dat heeft een paar nadelen. Zonnebrandcrême houdt wel
UV-B straling tegen, maar geen UV-A. Het beschermt dus wel tegen huidkanker, maar niet tegen veroudering van de huid. Een ander nadeel is dat je met zonnebrandcrême veel langer in de zon blijft liggen, want je denkt dat je beschermd bent. Daardoor sta je veel langer bloot aan UV-A straling, en dat is even erg als de lagere dosis UV-B straling die je anders zou hebben.

Je beschermt je huid veel beter door niet te veel in de zon te zitten. Je bent dan misscien ietsje minder bruin, maar je hebt later veel minder kans op huidkanker, rimpels, vouwen en andere soorten veroudering van je huid.

AFBEELDING:

[plaatje0]

BRONNEN: www.weerberichtenplein.nl
www.tanning.nl
www.igb.nl/spf.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.