Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Winti

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 386 woorden
  • 18 december 2002
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
18 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Winti Wie of wat is Winti? Winti betekent letterlijk 'wind'. Winti is een geneeswijze en spirituele stroming die oorspronkelijk uit Afrika komt, maar door slaven naar Suriname en de Antillen is meegenomen. Bij Winti wordt gebruik gemaakt van de krachten van geesten en goden om mensen van ziekten te genezen. Dit verslag is van giel en tim en femke. Ook wordt het gebruikt om mensen af te helpen van tegenslagen of pesterijen van overledenen. Voordat je gebruik kan maken van Winti moet je de goden eerst offers brengen. Bijvoorbeeld kaas, geld, wijn of een sigaar. Een bloemetje is ook goed. Wat is de oorzaak van ziekte en hoe kan een patiënt genezing vinden? Mensen kunnen ziek worden als ze iets fout hebben gedaan. Er kan een vloek liggen op een persoon, omdat lang geleden zijn voorouders een fout hebben gemaakt. Winti-genezers kunnen in sommige gevallen deze vloek opheffen en deze persoon beschermen tegen afstraffing vanuit het dodenrijk. Bij Winti kun je genezen door gebruik te maken van rituelen. Iedereen heeft namelijk een ‘eigen’ beschermengel die je van de ziekte af kan helpen. Met behulp van veel muziek, dans en magie worden de beschermengelen opgeroepen. Die zullen de zieke dan genezen.
Welke rol spelen Bonuman, Lukuman en Dresiman? De Bonuman, Lukuman en Dresiman zijn vaak één en dezelfde persoon. Toch hebben zij verschillende functies: Bonuman: (medicijnman) De Bonuman probeert angsten weg te nemen en probeert met de goden in contact te komen door middel van trance. Lukuman: (ziener) De Lukuman is degene die bepaald om welke ziekte het gaat bij de patiënt door bovennatuurlijke gaven te gebruiken. Dresiman: (genezer) De Dresiman is de kruidenspecialist, hij bepaald welke kruiden en hoe ze gebruikt moeten worden. Daarnaast zijn er soms tijdens het ritueel nog aanwezig de Sabiman (wijsheer), Buskupuman (boodschapper) en de Futoboy (vertaler). Zij hebben geen belangrijke invloed op het genezingsproces en zijn ook niet noodzakelijk. Zijn er ook nog andere allochtone bevolkingsgroepen die op deze manier genezing zoeken? Tot de religieuze uitingen van de Creolen, de Bosnegers, de Javanen, de Boeroes, de Marrons, de Antilianen en de Indianen moet ook de Winti-gelovigen gerekend worden. Bronnen: http://www.landenweb.com/bevolking.cfm?LandID=30&SURINAME www.dds.nl/~zeno/961/winti.htm http://www.dood.nl/showit.php3?cid=115 www.scholieren.com http://www.de-ankh.nl/voodoo.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.