Voyagers 1 en 2

Beoordeling 9
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 271 woorden
  • 16 april 2002
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 9
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Keuzeopdracht B H 3.4, Solar

De voyagers waren onbemande ruimteschippen, om waarnemingen te doen aan de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Septunus. Er waren waarnemings-instrumenten, camera‘s en schotelantennes aan boord. De voyagers 1&2 kwam op 5 maart 1979 aan op Jupiter.De beide voyagers hebben foto‘s gemaakt en metingen gedaan. De voyager 1 heeft goede foto‘s gemaakt van de Grote Rode vlek. Daardoor is ontdekt dat deze vlek een wervelstorm van kilometers boven het wolkendek va Jupiter uitkomt. Er zijn ook foto‘s gemaakt van Lo, de binnenste maan van Jupiter. Daaruit bleek dat er geen inslagkraters waren, maar vulkanische uitbarstingen. Ook is er een nauwkeurige meting gedaan van de straling rondom Jupiter.

De voyagers 1&2 landden respectievelijk op 13 november 1980 en 27augustus 1981 op Saturnus.Door de waarnemingen aan deze planeet is vooral meer bekend geworden over de ringen rond Saturnus. Men dacht dat er maar enkele ringen rond deze planeet waren, maar dit bleken door deze waarnemingen er duizenden te zijn. Ook zijn er structuren in de ringen waargenomen. De oppervlakte v.d ringen is meer dan 2 keer zo groot als de oppervlakte van de planeet zelf. Na deze waarnemingen heeft de voyager 1 geen waarnemingen meer gedaan, maar verliet het zonne-stelsel. De voyager 2 passeerde op 24 jan. 1986 de Uranus. Hier zijn ook weer foto`s van het opper-vlak gemaakt, en er is ontdekt hoe snel de planeet om zijn as draait. De dag en nacht duren elk 42 jaar. Ook zijn er vier nieuwe ringen ontdekt en tien nieuwe manen. De voyager 2 passeerde op 25 aug. 1989 Neptunus.. Door een hele duidelijke foto is gebleken dat neptunus een dynamische atmosfeer heeft, met windsnelheden van honderden meters per seconde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.