Planetarium in lattrop

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 603 woorden
  • 26 januari 2002
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Planetarium Lattrop

We zijn met een groep naar de sterrenwacht in Lattrop gegaan. We kwamen daar aan om ongeveer 20.00 uur. Eerst hebben we daar even gezeten en daarna hebben we ons verdeeld in twee groepen. De ene ging naar de koepel/kijkers, en de andere groep ging naar het planetarium. Ik moest naar het planetarium. Het planetarium is een hele grote koepel, waarin met behulp van een sterrenprojector sterrenbeelden en sterren wordt afgebeeld. Het is dan net alsof je zelf naar de echte sterrenhemel kijkt. We moesten eerst even wachten voordat de man kwam die alles uit zou leggen. Ondertussen werd er een relaxed muziekje gedraaid. Eindelijk kwam de man binnen. Het was al halfnegen. Het muziekje werd uitgezet en de lampen gingen uit. Aan de andere kant van de koepel ging de zon onder. Normaal doet de aarde er 24 uur over om rond te draaien, maar nu zou hij er maar 6 minuten over gaan doen. Ik was benieuwd. De man begon met vertellen over allerlei sterrenbeelden en belangrijke sterren die je makkelijk kon vinden. Hij vertelde ook dat je bepaalde sterren op het noordelijk halfrond niet kon vinden, maar wel op het zuidelijk halfrond. Zo was de poolster ook een hele belangrijke ster die je makkelijk kon vinden. Je moet namelijk de grote beer (steelpannetje) zoeken en dan de steel van het steelpannetje 5 maal te nemen. Dan kom je bij de poolster uit. Als je op de noordpool staat, staat de poolster bijna 90 graden boven je. Toen de man was uitverteld gingen de muziek en de lampen weer aan. We mochten nog heel even rondlopen door de rest van de sterrenwacht. Er was een radio waarmee je signaaltjes naar een ander sterrenstelsel kon sturen. En er waren computers waarop je allerlei informatie kon vinden over het heelal. En heel veel andere dingen.

Vragen die je kreeg bij de sterrenwacht:

1. Welke kant draait de aarde op? Linksom

2. Waarom staat de poolster altijd stil? Staat in het verlengde van de as van de aarde (op de Noordpool)

3. De dichtstbijzijnde ster staat op 4.5 lichtjaar van de aarde. Hoeveel kilometer is dat? 300.000x60 sec x60min x24uur x365dagen x4.5 jaar =4.25736 x10 13

4. Hoe vak kun je om de evenaar reizen als je weet dat de evenaar 40.000 kilometer is? 300.000 : 40.000= 7,5 keer

5. Zou er leven in het heelal kunnen zijn? Ja, omdat er nog andere sterrenstelsels in het heelal zijn. Wij zijn daar er maar een van. Er kunnen andere planeten zijn waar de leefomstandigheden net zon gunstig zijn als bij ons.

Vragen bij de opdracht.

1) Verklaar hoe je de volgende objecten aan de sterrenhemel kunt onderscheiden door een langere tijd naar hun beweging te kijken: Ster: hij fonkelt en is niet echt rond. Planeet: rond en fonkelt niet. Gewone satelliet: beweegt snel. Geostationaire satelliet: staat stil, en draait mee met de aarde.

2) Als je elke avond op hetzelfde tijdstip naar de hemel kijkt zal een ster iets verplaatst zijn. a) Waarom lijken sterren vrijwel stil te staan? Omdat de sterren heel ver weg staan
b) Waarom ontstaat er van dag op dag toch een kleine verplaatsing? Omdat de aarde draait, en de sterren draaien niet mee met de aarde.

3) Hoe kun je kijkend naar de halve maan zo zien dat je op het noordelijk dan wel zuidelijk halfrond bent? Je moet dan kijken of de maan in het eerste of in het laatste kwartier is.

4) Zoek tenminste drie sterrenbeelden in het echt op en geef aan op grond van welke kenmerken je ze hebt ontdekt. Grote beer: aan het steelpannetje
Stier: planeet Jupiter kun je zien
Jager: aan de riem
Tweelingen: aan de sterren Castor en Polux

REACTIES

M.

M.

goed

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.