Minidisc, discman, walkman

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 466 woorden
  • 16 november 2001
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
43 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW

Keuzeopdracht: Paragraaf 2.1 B

Ik ga als Keuzeopdracht drie audiosystemen met elkaar vergelijken, de minidisc, de discman en de walkman aan de hand van de volgende 6 punten: · Prijs · Vormgeving · Capaciteit · De mogelijkheden · Schokbestendigheid · Geluidskwaliteit

De prijs De Minidisc is het duurst, de goedkoopste kost al gauw fl.350,- en de duurste is tegen de fl.900,-. Het grote prijsverschil zit hem in de opties de het spelertje bezit. Een gemiddelde minidisc speler kost ongeveer fl.500,-. Een discman kost gemiddeld fl.175,-. Een walkman heb je al in je bezit voor een paar tientjes.

De vormgeving Een discman is nagenoeg net zo groot als een walkman. Een discman is rond en plat, daarentegen is de walkman dik en vierkant. Meestal zijn de discmans mooier gevormd.Een minidisc (de naam zegt het al) is het kleinst. De kleinste minidisc is ongeveer ter grote van twee minidiscjes (met hoesje)(deze heeft dan ook weinig functies), een minidisc met veel mogelijkheden heeft heeft als afmetingen, 80.0 x 20.5 x 75.5mm, dit komt ongeveer overeen met 3 minidiscjes.

Capaciteit Voor de walkman zijn er cassettebandjes tot 2 x 45 min. De cd’s voor een discman hebben een capaciteit van 74 min tot 90 min. Er zijn minidiscjes van 60, 74 en 80min. Bijna alle minidisc recorders kunnen geluid ook op mono opnemen hierdoor verdubbeld de cappaciteit van een discje. De allernieuwste portables beschikken over het zogenaamde MDLP (MiniDisc LongPlay) het is een nieuwe encodingmethode voor MiniDisc-muziek. LP2 geeft 160 minuten opnametijd (bij een 80 min discje) en LP4 geeft 320 minuten (bij een 80 min discje). LP2 heeft stereo capaciteit, LP4 is "joint-stereo", ofwel gecombineerde stereo.

De mogelijkheden Het grootste voordeel van minidisc en discman ten opzichte van de walkman is dat ze kunnen skippen naar een volgende track. Er bestaan geen discman die kunnen opnemen, walkmans die dit kunnen, bestaan; maar in kleine mate, daarentegen zijn er veel minidisc portables te koop met opname mogelijkheid. De capaciteit van een minidisc is aan te passen naar persoonlijke wens zoals besproken is bij “capaciteit”. Bij een discman en minidisc kan een afstansbediening in het sneor van de oortelefoon zitten (soms met lcd schempje) hierop zitten de basis functie om de minidisc speler of disman mee te kunnen bedienen.

Schokbestendigheid Als een cassettenbandje stevig vast zit in een walkman zal je geen verschil horen bij schokken. Bij walkman en discman zonder speciale techniek leveren de minste schokken al problemen op, hij slaat af, of springt over. Indien een disman beschikt over G protection of esp is het bestand tegen schokken. Een minidisc moet voorzien zijn van een anti schok buffer om ondank schokken haarfijn te kunnen afspelen.

Geluidskwaliteit Aangezien de discman en de minidisc digitaal zijn, bezitten deze over een betere geluidskwaliteit dan een walkman, dit levert bij een goede opname tot geen of heel erg weinig ruis. Bij een cassettebandje hoor je altijd geruis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.