Het Expertisebureau Online KinderMisbruik (EOKM) en Slachtofferhulp Nederland doen onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s onder jongens (ofwel: sextortion). Is dit jou overkomen? Deel dan jouw ervaringen door mee te doen met het anonieme onderzoek. Met jouw bijdrage help jij de hulpverlening verbeteren!

 


Naar het onderzoek


Keuzeopdracht: ‘Chip-implantaten’ Hoofdstuk 7 paragraaf 7.4

Test gepland voor chip implantaten

Vijf testers proberen een ontwerp dat gedachten om zou moeten zetten in actie.
Computer-chip implants, bedoeld om de gedachten te lezen van gehandicapten, en hun denken in actie om te zetten, zijn ontwikkeld met behulp van een professor aan de universiteit van Utah, en zullen worden geproduceerd bij het U.'s Research Park.
"Ik ben er echt enthousiast over. Ik ben optimistisch over wat de toekomst in petto zou kunnen hebben voor de technologie," zegt professor Richard Normann, werkzaam in de biotechniek, over een kort geleden aangekondigd klinisch onderzoek van een nieuw product gebaseerd op zijn onderzoek.
Het product, BrainGate, van het in Massachusetts gestationeerde Cyberkinetics Inc., zal dit jaar getest worden op vijf verlamde vrijwilligers aan de Brown universiteit in Rhode Island. Het zou in 2007 voor anderen beschikbaar kunnen zijn, volgens Tim Surgenor, president van Cyberkinetics.
Het implantaat is bedoeld om aan ernstig gehandicapten de mogelijkheid te bieden een computer te bedienen via "een soort neuro afstandsbediening".
Door het vervangen van handen door hersengolven, zouden diegenen uitgerust met het implantaat in staat moeten zijn om de computer opdracht te geven bijvoorbeeld het licht aan te doen, eigenlijk door de herinnering aan hoe hun lichaam die beweging ooit maakte.
De technologie is getest aan de Brown universiteit, op gezonde apen, waarvan de hersenactiviteit werd gevolgd terwijl ze een computer cursor bewogen. De dieren waren in staat videospelletjes te spelen zonder de minste beweging, vertelde Surgenor.
"Er zijn heel veel toepassingen denkbaar. Als dit eenmaal succesvol wordt, denk ik dat het heel nuttig en bruikbaar voor mensen zal zijn. Het kon wel eens een enorme doorbraak zijn op dit punt. Dat is ook waarom we er zo enthousiast over zijn."
Er is hoop dat de implantaten het gehandicapten uiteindelijk mogelijk maken het gebruik van hun ledematen te herkrijgen.
Normann, die vertelde dat het idee voor de implantaten ongeveer 15 jaar oud is, zegt dat hij hoopt dat de technologie op een dag gebruikt kan worden om blinden te laten zien, en doven te laten horen.
"Dat zal niet gebeuren in de komende paar jaar. Misschien zullen mijn studenten in staat zijn om dat te laten gebeuren. Misschien zullen het ook pas hun studenten zijn," vertelt Normann. Hij noemde het BrainGate project "nog slechts het topje van de ijsberg", waar het het herstel van bewegings functies betreft.
Surgenor was in Salt Lake City om het Cyberkinetics onderzoekscentrum in Research Park te bezoeken, waar een staf van 20 mensen de chips ter grootte van 4 vierkante millimeter maakt. Deze zullen gebruikt worden tijdens het klinische onderzoek, waarvan verwacht wordt dat het binnenkort van start zal gaan.
"Dit onderzoekscentrum is van essentieel belang," vertelt Surgenor. "Het is een fantastische samenwerking en we hebben hard gewerkt om daar een succes van te maken. Zoals je kunt zien is hier heel veel technologie aanwezig, veel materiaal en heel veel echt goed gekwalificeerde mensen."

Doelgroep: volwassen lezers
Medium: Algemeen Dagblad, wetenschappelijke bijlage

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.