Cassiopeia

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 387 woorden
  • 10 maart 2002
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Cassiopeia Cassiopeia is getrouwd met Cepheus. Hij is de koning van Ethiopië uit de griekse mythologie. Zij samen waren de ouders van hun dochter Andromeda. Cassiopeia beroemde zich erop dat haar dochter Andromeda schoner was dan alle Nereiden, de dochters van een zeegod. Tot straf zou daarom Andromeda aan een rots geketend worden en door een zeemonster, de Walvis, verslonden worden. De held Perseus redde Andromeda. Hij streed moedig met het zeemonster en doodde het. Omdat Perseus Andromeda gered had mocht hij van Cepheus haar als vrouw hebben.

Het sterrenbeeld Cassiopeia vormt een goed herkenbaar patroon aan de hemel. De 5 helderste sterren vormen de letter"W"of "M", al naar gelang de gezichtshoek. Dit sterrenbeeld is circumpolair dat betekent dat het zich rondom de hemelpool beweegt. Het bevindt zich deels in de Melkwegband en bevat een aantal open sterrenhopen. Het woord Cassiopeia betekent "beschutting" of "schutblad".

Sterrenkaart uit de Uranographia (1690) van Johannes Hevelius

Deze opname is gemaakt met behulp van een CCD-camera waaraan een standaard lens van een kleinbeeldcamera werd bevestigd. Deze combinatie is goed voor het vastleggen van de kleinere sterrenbeelden. Dubbelsterren Cassiopeia heeft een zwakke begeleider. Ten gevolge van het grote helderheids verschil is de begeleider moeilijk waarneembaar. De hoofdster heeft een helderheid van omvang 2,5 terwijl de begeleider van omvang/magnitude 11 is. Cassiopeia is een mooie dubbelster met een leuk kleurcontrast. De sterren zijn geel en rood. De omlooptijd van de begeleider bedraagt 480 jaar. Cassiopeia bestaat uit twee sterren die beide ongeveer even helder zijn: 5,5 en 6. Cassiopeia is een dubbelstersysteem bestaande uit drie sterren. De sterren A en B zijn een echte dubbelster met een omlooptijd van 840 jaar. Cassiopeia is gemakkelijk te vinden. De lijn die je vanuit de Grote Beer kan trekken om de Poolster te vinden trek je nu gewoon nog net zo lang door aan de andere kant. Dus in de buurt van de Noordpool tegenover de Grote Beer. Dan kom je uit tussen twee sterrenbeelden, waarvan degene die op een M of een W lijkt, Cassiopeia is. Mijn Bronnen: * http://members.tripod.lycos.nl/astronomy/Constel_Noord/Cas.html * http://home.wanadoo.nl/~gjdekok/sterren.htm * http://www.pgserve.demon.nl/Astro/bgrplyst.htm#C * http://www.teleacnot.nl/serie/wat_sterren_vertellen/programma.htm * http://home2.pi.be/astrafun/verhalen%20aan%20de%20sterrenhemel.htm * http://www.sterrenkunde.com/cassiopeia.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.