Cassettes, cd's & minidisks

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 640 woorden
  • 29 november 2003
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

cassettes, cd’s of minidisks? Inleiding Sinds een tijdje is mijn diskman kapot. Aangezien ik zonder muziek niet lang in leven blijf, heb ik als alternatief een oude walkman in gebruik genomen en mijn beste muziek op een bandje gezet. Op deze manier krijg ik toch de nodige geluidsgolven binnen. Helaas is de kwaliteit schrikbarend ten opzichte van cd’s, dus ik zou graag een nieuwe diskman, MP3-speler of minidiskspeler hebben. Ook mijn vader wil graag betere muziekkwaliteit op zijn boot, (op het moment gebruikt hij een autoradio), en denkt daarbij ook aan CD of MD spelers. Het is dus tijd om uit te zoeken hoe de systemen werken, wat de voor en nadelen zijn, en zo te bepalen wat de beste keuze is. Cassettebandjes De cassettes zijn een verbetering ten opzichte van de langspeelplaten. Ze zijn niet groot, en je kunt zelf iets opnemen en ze opnieuw gebruiken. Dat komt door de andere techniek die wordt gebruikt. Op de band zit magnetisch materiaal. Een spoel die werkt als een elektromagneet, dat wil zeggen het metaal in de opnamekop magnetisch wordt als er spanning op de spoel staat. Het geluid bestaat uit trillingen, die door een microfoon worden omgezet in stroomstootjes die verschillen in sterkte en in verschillende snelheden waarmee plus en min elkaar afwisselen. Door de spoel in de opnamekop van een cassetterecorder worden deze stroomstootjes vertaalt naar wisselende patronen die, doordat de band magnetisch is, op de band gezet worden. Dit heeft helaas 2 nadelen: de eerste is dat als het geluid met hoog volume wordt opgenomen, het kan zijn dat gedeelten hiervan niet meer op de band passen, en dat er daardoor frequenties wegvallen. Het tweede is, dat als er niets op de band staat deze een ruis geeft omdat de band magnetisch is. Een goede cassettespeler filtert het geluid en haalt de ruis eruit, maar het komt de geluidskwaliteit zeker niet ten goede. Compact Disk

De cd’s kan je niet zelf opnemen zoals met een bandje, en daarmee hebben we dus meteen het eerste nadeel te pakken. Cd’s werken ook geheel anders. Een (beschreven) cd bevat putjes van verschillende lengten. Deze putjes komen in veel verschillende combinaties voor. Het signaal wordt dus vóór dat het op de cd komt, gecodeerd naar een taal van nullen en enen, die in de vorm van putjes of geen putjes op de cd wordt geschreven. Hierdoor is er dus ook geen ruis aanwezig. Ook zit er een beschermlaag op, zodat de putjes minder snel beschadigen. De cd wordt gelezen door een laser in de cd-speler. De laser zit in een aftaster die onderzoekt op welke afstand de cd zich bevind en zorgt dat de laser scherp staat. De laser leest door de beschermlaag heen waar de putjes zitten en waar niet. Deze informatie wordt weer gedecodeerd en omgezet in geluid.

Minidisk

De minidisk is een combinatie van beide technieken. De digitale techniek wordt gebruikt om het geluid op te slaan op het schijfje, maar toch is het mogelijk muziek op te nemen en zelfs te bewerken. Net als bij de cd kan je skippen van nummer naar nummer, wat bij de cassette niet mogelijk is. Er kan in totaal 74,9 minuten stereo muziek bevatten. Ook kan je de opgenomen nummers een naam geven die wordt weergegeven als het nummer wordt afgespeeld. maar, minidisks hebben niet alleen voordelen. Zo moet je de minidisks leeg kopen en er zelf muziek opzetten. Dan moet je die muziek dus wél hebben! En deze kleine schijfjes van zo’n 2,5 inch kosten ongeveer €10.

Conclusie Wat prijs betreft is de cassette recorder het goedkoopst, maar nauwelijks te krijgen. Daarna komen de cd spelers, als je een goedkope neemt ben je ongeveer €25 kwijt. Minidisk is het meest duur. In kwaliteit is de cassette deprimerend slecht. Bij de MD en CD is het verschil erg klein

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.