6.4b De Hubble Space Telescope

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 540 woorden
  • 17 februari 2002
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
103 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ANW Keuzeopdracht: Paragraaf 6.4 B. De 'Hubble Space Telescoop'

Relevante Informatie:


Edwin Hubble waar na de satelliet is vernoemd was een Amerikaanse astronoom die twee belangrijke dingen ontdekte in de jaren 1920: er zijn sterrenstelsels die verschillend zijn van de Melkweg, en door
De beweging van deze sterrenstelsels is het heelal constant aan het groeien.

Paar Weetjes:
Missies:
De Hubble Telescoop is gelanceerd op 24 April 1990 van spaceshuttle Discovery (STS-31) De kosten voor deze lancering waren: $2.2 biljoen. Hij werd gereed gesteld op 25 April 1990. Zijn Missie om foto’s te maken van planeten/sterren waar wij niet bij kunnen komen duurt 20 jaar. 1ste was klaar in December 1993, zijn 2de in Februari 1997 en zijn 3de in December 1999. Uiteraard zal deze telescoop nog meer missies afleveren, maar de einddatums zijn daar nog niet van bekend.

Afmeting:

Lengte: 43.5 ft (13.2 m)
Gewicht: 24,500 lb (11,110 kg)
Maximale Diameter: 14 ft (4.2 m)

Energie:
- Hubble’s Energie bron is de zon. De zonnestralen worden door de twee 40-foot zonnepanelen omgezet naar stroom. De Telescoop gebruikt 2,400 watt.

- Hij haalt deze energie dus uit twee panelen. Het hoofdpaneel heeft een diameter van 94.5" (2.4 m) en weegt: 1,825 lb (828 kg). Het tweede paneel heeft een diameter van 12" (0.3 m) en weegt: 27.4 lb (12.3 kg)

- Hij slaat de overige energie die hij niet gebruikt op in 6 nikkel hydrogenen (6NiH) Dat is ongeveer evenveel als 20 accu’s van auto’s.

Scherpte:
De Scherpe van de Hubble ruimte telescoop en het scherp stellen van de lens is even groot als dat je met een laserpen op één haar op je hoofd schiet van 320 meter (200 miles) afstand

Wanneer en door wie is de ruimtetelescoop ontwikkeld?

Het is ontwikkelt in de jaren '70 door de NASA (National Aeronautics and Space Administration) en de Esa (European Space Agency).

Waarom is de Hubble telescoop door een aantal landen samen ontwikkeld?

- Ze kunnen de telescoop dan allemaal gebruiken, want het is van hen samen.


- Omdat wanneer ze samenwerken verloopt het ook sneller, omdat ze samen meer kennis hebben. Ze hebben ook meer geld tot de beschikking.

Wat zijn de voor- en nadelen van de ruimtetelescoop vergeleken met een telescoop op aarde?

- Je kan met een telescoop op aarde niet zo goed een scherp beeld krijgen, dat komt omdat de dampkring voor veel vervorming zorgt. Doordat deze telescoop boven de dampkring zweeft kan je wel zo'n 50 keer scherper beeld krijgen.

- De 'Hubble' ziet ook 7 keer zover weg als alle andere telescopen op aarde.

- Nadeel is dat de levensduur veel korter is dan de telescopen op aarde en het kost ook een enorm vermogen om het te maken en te onderhouden.

Leg uit waarom de telescoop niet scherp zag.

Het belangrijkste onderdeel, een schotelvormige spiegel van bijna 2,5 meter doorsnede, had niet helemaal de goede vorm. Hierdoor was de 'Hubble' scheel. De afwijking was niet meer dan een dikte van een haar, maar dat was toch te veel.

Hoe is de telescoop door de astronauten gerepareerd?

Ze hebben hiervoor de Orbiter van het ruimteveer gebruikt. Dit is een reparatieschip, dat de vorm heeft van een vliegtuig. (Zie het blad wat hierbij is toegevoegd voor een plaatje van de Orbiter).

Ze hebben de spiegels beter afgesteld en vervingen gelijk de zonnepanelen van de telescoop, die op begonnen te raken.

Bronnen:

EnCarta 2002
http://www.sterrenkunde.com

REACTIES

L.

L.

ik had er veel aan gehad heel goed

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.