Algemeen
Zuid-Korea ligt op het zuidelijke deel van het Koreaanse schiereiland in Azië.(een schiereiland is een stuk land die maar aan één kant vast zit aan het land, aan de andere kanten omringd met het water)
Na de oorlog in 1945 splitste het land Korea in tweeën: het noordelijke deel en het zuidelijke deel. Zuid-Korea heet officieel de Republiek Korea. Zuid-Korea heeft ongeveer 3000 eilanden die vooral voor de zuidelijke en westelijke kust liggen.
De oppervlakte van Zuid-Korea is 99.000 vierkante kilometer. Dat is ongeveer 2,75 zo groot als Nederland.
Zuid-Korea heeft 48 miljoen inwoners, dat is 3 keer zo veel als in Nederland.
Om Zuid-Korea liggen 3 zeeën:
• In het westen: de Gele Zee
• In het oosten: de Japanse Zee
• In het zuiden: de Oost-Chinese Zee
Ze betalen met de Won, 1 Euro is ongeveer 1700 Won.
Seoul is al meer dan 600 jaar de hoofdstad van Zuid-Korea. Seoul (betekent: hoofdstad) Tot 1945 was Seoul de hoofdstad van heel Korea.
Seoul ligt in het noordwesten van Zuid-Korea.
Met ongeveer 11 miljoen mensen is Seoul één van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Op dit moment woont maar liefst 48% van alle Zuid-Koreanen in de buurt van Seoul. Er zijn meer dan één miljoen voertuigen geregistreerd, die de oorzaak zijn van files tot na middernacht.
Een andere grote stad is Busan.
Busan is een stad in het zuidoosten van Zuid-Korea.
In deze wonen 4,6 miljoen inwoners en is Busan daarmee de op een na grootste stad in Zuid-Korea, na Seoul. Busan ligt aan de Japanse Zee en is een belangrijke havenstad met een grote containeroverslag. Ook vind je in Busan best wel veel industrie.
Geschiedenis
De eerste Koreanen kwamen uit Siberië ongeveer vier- tot vijfduizend jaar geleden.
Korea was 400 jaar een kolonie van China en heette toen Gojoseon (Ko-choson). Dit was van 108 voor Chr. tot 313 na Chr. In die tijd werden het Chinese schrift, het confucianisme (een manier van leven) en de overheidsorganisatie in Korea overgenomen.
Na het verdrijven van de Chinezen kwamen de drie Koreaanse koninkrijken (Silla, Baekje en Goguryeo). In deze “periode van de drie koninkrijken” kwam het Boeddhisme in Korea.
De opvolger van het Silla-rijk was een koninkrijk genaamd Goryeo (Koryo): deze naam is door reizigers uiteindelijk tot “Korea” omgevormd.
In de 14e eeuw vielen de Japanners Korea binnen, maar werden overwonnen door de populaire generaal Yi Seong-gye. Hij eiste hierna de troon op. Hij stichtte de dynastie Joseon (Choson) die tot aan het begin van de 20e eeuw aan de macht bleef.
In1905 veroverde Japan opnieuw Korea.
Aan het einde van de tweede wereldoorlog werd Korea in tweeën gedeeld. In Noord-Korea kwam Kim Il Sung aan de macht, gesteund door de Russen. Kim Il Sung is een echte dictator. En in Zuid-Korea kwam een republiek met een regering net zoals in Nederland en gesteund door Amerika.
In 1950 viel Noord-Korea Zuid-Korea binnen en begon de ‘Koreaanse Oorlog’ tussen deze twee landen, deze duurde 3 jaar en sinds die tijd is er een groot gebied als grens waar ze allebei niet mogen komen (de gedemilitariseerde zone). En nog steeds zijn er twee gescheiden landen met een streng bewaakte grens.
Tijdens de Koreaanse oorlog heeft Nederland de marine gestuurd en later ook soldaten die er gevochten hebben, er zijn er 123 gesneuveld.
Landschap
Zuid-Korea bestaat voor 70% uit groene heuvels en ruige bergen, met voor de kust meer dan drieduizend eilandjes. Van deze eilandjes zijn er veel onbewoond.
Zuid-Korea heeft veel verschillende planten en bomen, die veel lijken op die van de Europese landen. De lievelingsbloem van het Koreaanse volk is de Moo Kung Hwa.
Voor fruitbomen zijn de bodem en het klimaat van Zuid-Korea erg gunstig. Er zijn grote boomgaarden van appel-, peren- en perzikbomen. In het zuiden en vooral ook op het eiland Cheju zijn grote sinaasappel- en mandarijnenvelden.
Klimaat
Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat met 4 seizoenen. Een gematigd klimaat is een vochtig klimaat met niet extreme temperaturen. De seizoenen lijken veel op die van Nederland, alleen de winters kunnen er veel kouder zijn en de zomers veel warmer. De meeste regen valt in de zomer. Het voor- en najaar hebben een temperatuur die iedereen lekker vindt, het beste kun je in het najaar op vakantie gaan naar Zuid-Korea.
Toerisme
Er valt veel te bekijken in Zuid-Korea: o.a. oude paleizen, tempels en het Olympisch stadion. Je kunt er aan wintersport doen, duiken (soms bij de haaien), en nog veel meer.
Voor Seoul waren de Olympische Spelen van 1988 van even groot belang als dat ze nu zijn voor Beijing.
In de jaren ’60 werd in het straatarme Zuid-Korea de basis gelegd voor een snelle economische groei (de armoede verdwijnt) dat bekend werd als de ‘Miracle on te Han River’. Dit is vergelijkbaar met de groei van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog (Miracle on the Rhine). Het Seoul van vandaag behoort tot één van de modernste en toonaangevende steden op het gebied van mode, muziek en film.
Godsdienst
De meeste Zuid-Koreanen zijn Boeddhisten en Christenen. Boeddhisten geloven in een leven na de dood. Het Boeddhisme werd bedacht door Sidharta Goutama. Hij werd geboren 560 v.Chr., als zoon van een rijk stamhoofd. Op 29-jarige leeftijd ging hij heel erg twijfelen aan zijn geloof, verliet zijn huis en probeerde eerst door heel eenvoudig te leven en zelfkastijding (zichzelf pijn doen) een oplossing te vinden. Hij heeft zo zes jaar geleefd, ook sloot hij zich nog 49 dagen op. Hierna kwam voor hem de zogenaamde verlossing.. Hij noemde zichzelf Boeddha (dé Verlichte). Boeddha ging op zoek naar monniken die ook zo dachten en leerden heen zijn leer, de vier waarheden:
(1) Leven is lijden
(2) De oorzaak van het lijden is het verlangen of de begeerte.
(3) Het verlangen moet worden overwonnen.
(4) Het geëigende middel daartoe is het achtvoudige pad.
In een groot en ruig berggebied ligt de mooie Haeinsa Tempel. Daar worden historische, boeddhistische tekstpanelen al eeuwenlang bewaard. Het is het meest complete boeddhistische werk in Azië.
Middelen van bestaan
1 Landbouw: de boeren verbouwen veel rijst.
Ze hebben ook moderne machines en wetenschappelijke methoden, en kunnen ieder jaar twee keer rijst en gerst oogsten. De rijstvelden worden al eeuwenlang terrasvormig aangelegd. Groente verbouwen lukt al aardig en in het gematigde klimaat groeit er fruit zoals perziken, appels, peren, dadelpruimen aardbeien.
2 En visserij (schelpdieren en vis)
De visserij levert een groot deel van het dagelijkse voedsel en van de export. De ondiepe Gele Zee is een vruchtbare omgeving voor schelpdieren en zeewier (zeewier voor sushi´s of om gewoon te eten).
3 Ze hebben veel industrie bijv. auto’s, tv’s en andere apparatuur.
Levenswijze
Koreanen besteden veel aandacht aan hun uiterlijk, omdat ze erg bezorgd zijn over hoe andere mensen over hen denken. Voor mannen is het de gewoonte om een net pak met stropdas te dragen, zelfs in hun vrije tijd. Voor zakenvrouwen geldt hetzelfde. Zelfs wanneer het in de zomer bloedheet is lopen ze in pak en de vrouwen dragen dan ook nog panty’s.
De traditionele feestkleding van een vrouw is een kleurrijke zijden hanbok.
De vader is weinig thuis, hij werkt lange dagen want hij moet geld verdienen voor zijn gezin en voor de opa en oma. Het geld gaat naar de moeder voor het huishouden en de vader krijgt zakgeld.
De helft van alle Koreanen heeft de zelfde achternaam Kim, Lee of Park, ze kunnen ze uit elkaar houden omdat ze veel verschillende voornamen hebben. Ze zeggen eerst de voornaam en dan de achternaam zoals Kim Kum Ja.
Koreanen worden dikwijls de ‘Ieren van het Oosten’ genoemd. Net als de Ieren zijn ze eerlijk, hartelijk en vriendelijk. En sluiten ze vaak vriendschappen die lang duren. Maar net als sommigen Ieren kunnen sommige Koreanen erg driftig worden, en wanneer ze denken dat je ze oneerlijk behandeld, kunnen ze heel erg boos worden.
Eten
Cheju is het eiland van de beroemde duikersvrouwen. Kleine sterke dametjes, die vooral vers gevangen inktvissen op de markt aanbieden.
De Koreanen eten deze vis levend. Op het bord kronkelt het dier zich rondom de chopsticks (eetstokjes) en zuigt zich eraan vast.
De Koreanen zitten in een kring en drinken er 'soju' bij, hun aardappeljenever.
Inktvis wordt veel gegeten. Ze eten bij elke maaltijd rijst en pittige gerechten zoals kimchi. Kimchi is gemaakt van kool gemengd met kruiden, knoflook en peper. Ze hebben vaak feestmaaltijden bij verjaardagen en feestdagen. Voor rijst en soep wordt een lepel gebruikt, en voor de bijgerechten stokjes.
De ginseng-wortel is een geheimzinnig en zeer oud Koreaans geneesmiddel. In de landen zoals Japan en China vind je ook ginseng, maar de Koreaanse staat aan de top.
Gedurende de groeitijd van 6 tot 9 jaar haalt de ginseng-wortel tal van belangrijke stoffen, zoals mineralen en vitaminen, uit de bodem die goed voor lichaam en geest zijn. Je hebt witte en rode ginseng. De rode is over het algemeen van een betere kwaliteit. Van ginseng wordt ook thee gemaakt. Ginsengthee wordt veel gedronken in Korea.
Relatie met Nederland
In augustus 1653 leed een Hollandse zeekapitein, Hendrik Hamel, schipbreuk op de zuidkust van het Zuid-Koreaanse eilandje Cheju-do. Hamel was in de omgeving op zoek naar handel in opdracht van de VOC. Hij werd gevangen genomen met een aantal bemanningsleden en bleef 13 jaar op het eiland, daarna ontsnapte hij naar Japan. Doordat hij een verslag had geschreven voor de VOC, dat later als een boek is verschenen in Europa, kreeg Korea wereldwijde bekendheid. Je kunt nu zelfs nog op het eiland een monument van Hendrik Hamel vinden en het museum bezoeken die over deze stoere Nederlandse zeekapitein gaat.
Guus Hiddink heeft Zuid-Korea in 2002 in de halve finale gebracht met WK voetbal. Dit was een hele grote prestatie, de Koreanen droegen Guus Hiddink op handen. Er is zelfs een museum voor hem gemaakt. Ook het biermerk Grolsch is toen meer verkocht in Zuid-Korea.
Er worden hier ook automerken uit Zuid-Korea verkocht o.a. : Hyundai, KIA, Daewoo en SsangYong.
Er is ook nog een bekend merk (telefoons, tv’s): Samsung
Er zijn veel kinderen uit Zuid-Korea geadopteerd in Nederland, net als mijn moeder.
Taal
Als taal wordt er het Koreaans gesproken. Het is een zogenaamde geïsoleerde taal: een taal die met geen andere taal in verband kan worden gebracht.
Het Koreaanse schrift (Hangul) is alfabetisch en fonetisch (Elk symbool van het alfabet is gelijk aan één klank.).
Het Koreaans heeft een andere woordvolgorde dan bij ons, bijvoorbeeld in de zin "Hond man bijt " is de hond degene die bijt en de man degene die gebeten wordt.
Ja= Ne
Nee= A-n-jo
Dank u= Kam-sa ham-ni-da
Goededag= An-njong-ha-se-jo
Eiland= Do
mijn relatie met zuid-korea is dat mijn moeder een koreaanse is. ze komt uit Busan.
REACTIES
1 seconde geleden