Tegen de Zomer – Remco Campert.

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Gedichtbespreking door een scholier
  • 4e klas havo | 653 woorden
  • 2 september 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
11 keer beoordeeld

Tegen de Zomer – Remco Campert.

Titelverklaring

De titel is: “Tegen de zomer”. De schrijver houdt niet van de zomer dat laat hij duidelijk merken in het gedicht. Hij heeft liever de koude winter in plaats van zo’n klamme zomer.

Inhoudsbeschrijving

De schrijver laat duidelijk merken dat hij niet van de zomer houdt. Hij vindt niets vernielender als de warmte hij heeft liever de statische, in stand houdende kou. Hij noemt de warmte een broedplaats van muggen en maden.

Thema

Het thema van dit gedicht is seizoenen en dan de zomer en winter hij vergelijkt ze met elkaar en probeert de lezer er eigenlijk van overtuigen dat de zomer maar niks is.


Vormkenmerken

Het gedicht is een verhaal. Er zijn geen verschillende strofes. Er zijn is geen duidelijk rijmschema in het verhaal te ontdekken. Het
Het enige wat duidelijk naar voren komt is dat het een enjambement is.
Het is een modern gedicht, want een traditioneel gedicht heeft meestal een eindrijm. Bij een modern gedicht hoeft het ook niet te rijmen, daarom is het een modern gedicht.

Stijlmiddelen en beeldspraak

Er zijn niet veel stijlmiddelen te vinden in het gedicht. Alleen een personificatie namelijk: “De warmte vleit, paait, beloofd, maakt stofgoud van stof, liefde van begeerte, poëzie van leugens.” De warmte wordt hier vergeleken met een persoon, want de warmte kan natuurlijk niet paaien en vleien. Daarom is het een personificatie.

Eigen mening

Jacco: Ik vind het gedicht niet zo bijzonder, het is een beetje somber, maar dat is ook de schrijfstijl van Remco Campert. Ik vind het ook jammer dat het niet rijmt, want dat vind ik wel mooi aan een gedicht. Ik houd ook meer van de zomer.

Jasper: In het begin moet ik even zeggen dat ik echt niet van gedichten houd en het dus ook niet zo’n leuke opdracht vond. Maar dit gedicht heeft wel iets het is niet een standaard gedicht dat kan ook zijn omdat het geen echt gedicht is maar dat doet er niet toe. Er zit veel waarheid en in en dat vind ik wel mooi. Maar dat betekend niet dat ik het met Remco eens ben want net als Jacco houd ik ook van de zomer.

Interpretatie en illustratie

Wat wij denken is dat hij in een sombere bui was want hij is tegen de zomer terwijl hij verteld hoe mooi de zomer alles maakt. En hij heeft zin in de winter terwijl hij eigenlijk zegt hoe emotieloos de winter is. Wat hij nu eigenlijk wil zeggen is dat hij meer van de winter houd dan van de zomer.

Informatie over de dichter

Remco Campert geboren in 1929, dichter en prozaïst. Hij is de zoon van Jan Campert en de actrice Joekie Broedelet.
Hij debuteerde in 1951 met de dichtbundel Vogels vliegen toch. Zijn poëzie wordt gekenmerkt door een directe woordkeuze en een verteltoon. Ook in zijn verhalen en romans is de beheerste, sobere taal opvallend.
Wat bij zijn proza opvalt, is een afstand nemen van dwingende regels. Dat uit zich b.v. ook in een eigen spelling, zoals aan titels als Het leven is vurrukkulluk (door ‘’Remko Kampurt’’) is te zien. In de jaren vijftig behoorde hij tot de groep Amsterdamse jongeren wier levensavonturen hij beschreef in genoemd boek Het leven is vurrukkulluk (1961). Zijn roman Het gangstermeisje (1965) werd verfilmd, net als een aantal korte verhalen onder de titel Alle dagen feest (1976). Camperts roman Liefdes schijnbewegingen werd ook een groot succes. Hij schreef verder filmscenario's, kinderboeken en columns in o.a. de Haagse Post en de Volkskrant. Van 1974 tot 1977 verzorgde hij het driemaandelijkse poëzietijdschrift Gedicht. Dat hij veel publiek strekt dankt hij niet alleen aan zijn verstaanbaarheid, maar ook aan zijn vermogen om verschillende milieus en karaktertypes treffend te beschrijven, zoals in De Harm & Miepje Kurk Story (1983) en Somber- man's actie (1985; boekenweekgeschenk). De laatste jaren schrijft hij samen met Jan Mulder een column in De Volkskrant. In 1979 werd hem de P.C. Hoofdprijs 1976 toegekend voor zijn gehele dichtwerk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.