Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Religieuze gedichten

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Gedichtbespreking door een scholier
  • 4e klas vwo | 905 woorden
  • 7 januari 2004
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Gerrit Achterberg
Reiziger 'doet' Golgotha
I
Zij hebben Hem, zonder zich af te vragen
of Hij het kon verdragen, met nagels aan een kruis geslagen. En toen Hij daar te lijden hing, - een spijker is een lelijk ding - zei Hij: Vader vergeef het hun. Zei Hij: ze weten niet wat ze doen. Het was hun er immers om te doen, om eens te zien, wat of Hij nu zou doen! Zo heeft Hij nog voor hen gebeden, en in Zijn sterven aan hen meegegeven
een alibi voor hun geweten. En ik stond in de verte quasi wat te praten
met 'n paar onnodige, onnozele soldaten. Ze deden immers tóch, wat ze niet konden laten. Maar Hij beriep zich op het allerlaatste: de handen van Zijn Vader; - nog vóór Pasen
moest ik me naar mijn schip in Jaffa haasten. II Toen heb ik - 't was op Cyprus - in de krant gelezen: J. v. N., Christus geheten, is, na voor drie dagen gekruist te wezen, zoals onze geachte lezers weten, niet in Zijn graf gevonden: het was open. Hardnekkige geruchten lopen, dat Zijn discipelen de wacht beslopen, toen deze sliep, en zo het lijk ontvreemdden. Geëxalteerde vrouwen echter meenden, dat zij Hem zagen wandelen door de beemden; Maria moet gestameld hebben: Here! Er zijn ook vissers, die beweren: Hij heeft met ons gegeten bij de meren.

Maar dit is van bevoegde zijde wedersproken. Men late zich geen knol voor een citroen verkopen. Inhoud: Vertelt over hoe iemand de kruisiging van Jezus zou hebben ervaart. Mening: Ik vind dit wel een grappig gedicht, op een leuke, beetje sarcastische manier verteld. Het is ook niet zo moeilijk om te begrijpen en is niet zo filosofisch vind ik. VREDEVORST EN ZIJN RIJK Hij is niet uit de lucht komen vallen
daar in Bethlehem
al klonk er de boodschap en het lied
van engelen
maar heeft moeten groeien
vanuit een vormeloos begin – er was alleen maar een woord
dat mocht worden geloofd
en dat zijn moeder ontvankelijk maakte
Ook de vrede
zal niet uit de lucht komen vallen
als een warm zacht kleed over ons heen
maar wil groeien
daar waar geen plaats is
vanuit een belofte
die mag worden geloofd
en die ontvankelijk maakt
tegen alle bedenkingen in – wat je niet zien kunt
nog niet zien kunt
het rijk van vrede
het groeit al
het kiest mensen: om gestalte te geven
handen en voeten
hier en nu

Uit: 'Hoor hoe ongehoord' van Inge Lievaart (1917) Inhoud: De vrede komt, net als Jezus niet zomaar uit de lucht vallen. Het moet groeien, maar het komt er wel. Mening: Ik vind dit nogal een moeilijk gedicht, je moet het wel een paar keer lezen voordat je het begrijpt. Het verband is wel goed gevonden. Bloedbroeders In vraaie geschied en donker dagen, -her en der verlicht door donderflitsen- Waar Romeinse strijdwagens door ijle lucht jagen
En gebronsd bebaarde meesters elkander ophitsen.

Noeste baarden wapperend in kille wind, behaarde billen nakend onder zware kilt: In elke strijd wordt de man een kind, dat harteloos zijn voorouders vilt.

Op een kilometer hoogte, boven klif en zee
Wapengekletter, geslepen dolk en doodskreet, Doet eenieder aan dit carnage mee.

Ledematen regenen in een zee van bloed, -het is zijn stem die mijn ziel sneed- Zie daar: het is de heer, die boete doet !

Schrijver: Onno van seggelen, 05-01-2002] Inhoud: Erge dingen gebeuren niet voot niets, het zijn de straffen van God
Mening: Dit gedicht vind ik op een leuke manier geschreven en ook deze is niet zo filosofisch, het einde vind ik ook grappig.

Schrijver: Toon Telegen
Inhoud: God doet zijn best om de mensen te helpen maar sommige zijn ondankbaar, hij doet nooit meer iets voor ze. Mening: Het is wel op een rare manier geschreven, maar je kunt het wel begrijpen, ik vind het wel een grappig gedicht, vooral het eind. Het komt een beetje sarcastisch, pestend over.

Schrijver: Toon Telegen
Inhoud: God heeft het verdriet op de aarde verspreidt, het lijkt net of iedereen er wat van wil hebben. Mening: Het is een beetje als een verhaaltje geschreven, ook niet zo moeilijk, dat vind ik wel grappig, ook vind ik de hoofdgedachte goed gevonden.

Inhoud: Hij denkt niet over God na, als je dood bent bent ben je gewoon er gewoon geweest. Mening: Het is een gemakkelijk gedicht, dat erg duidelijk is. Het is weer eens wat anders, dat hij niet gelooft, zoals in de meeste gevallen wel.

Inhoud: Een jongetje is overleden, hij vindt dat z’n moeder niet moet treuren, want hij heeft het goed in de hemel. Mening: Het eerste stuk vind ik beter als het tweede, daar worden van die rare moeilijke woorden gebruikt. Het thema vind ik wel zielig. Het gedicht rijmt ook echt, dat vind ik wel leuk. DAGSLUITING

Eigenlijk geloof ik niets, en twijfel ik aan alles, zelfs aan U. Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft, dan denk ik, dat Gij Liefde zijt, en eenzaam, en dat, in dezelfde wanhoop, Gij mij zoekt
zoals ik U.

uit: 'Nader tot u', "Geestelijke Liederen" Verzamelde Gedichten, Bezige Bij 2001
Schrijver: Gerard Reve

Inhoud: Een man gelooft soms, in slechte tijden niet in God, maar komt dan altijd weer tot inkeer. Hij denkt dat God hetzelfde is als hemzelf. Mening: Ik vind het een mooi gedichtje. Het is wel kort maar spreekt je toch echt aan, het heeft wat aangrijpends.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.