Poëzie

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Gedichtbespreking door een scholier
  • 5e klas havo | 1682 woorden
  • 5 februari 2009
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
De Dapperstraat

- Sonnet, het octaaf gaat over de natuur zelf, het sextet over het leven.
- Omarmend en verspringend rijm.
- Alliteratie bij bijvoorbeeld ‘veel voor wie niet veel verwacht’ en ‘miezerigen morgen’.
- Eindrijm en volrijm.
- Enjambement.
- Betekenis: zelfs door een klein dingetje kun je gelukkig worden.
- Overdrijving bij ‘een stukje bos ter grootte van een krant’.
- Metafoor: ‘vastgeklonken’, normaal is ijzer vastgeklonken. Waarschijnlijk wordt hier het water tegen de waterkant bedoeld.
- vergelijking zonder als: ‘een stukje bos, ter grootte van een krant’
- Mijn mening: Ik vond het een vrij lastig gedicht. Ik moest het een paar keer doorlezen voordat ik begreep wat de schrijver duidelijk wilde maken. De gedachte achter het gedicht vind ik wel mooi, maar het voorbeeld waarmee dat duidelijk gemaakt is vind ik minder leuk.

De tuinman en de dood
- Gepaard rijm en eindrijm.
- Thema: de dood.
- Dubbele bodem: je kunt de dood niet ontkomen.
- Enjambement.
- Overdrijving: ‘wit van schrik’.
- Opsomming: steeds wordt in andere woorden gezegd dat de knecht de dood had “gezien”.
- Paradox: ‘hij heeft de dood gezien’. Bedoeld wordt dat die knecht toch ooit doodgaat.
- Mijn mening: Mooi en leuk gedicht. De gedachte hierachter is heel realistisch. Veel mensen zien het niet onder ogen, maar ooit gaat iedereen dood. Hoewel de dood eigenlijk geen leuk onderwerp is, vind ik het toch leuk onder woorden gebracht.

Het kind en ik

- Hermetische poëzie, want het is zeer moeilijk te doorgronden tekst.
- Enjambement.
- Moeilijk woord: ‘schroom’, dit betekend: aarzeling.
- Gekruist rijm en eindrijm.
- Het gedicht gaat over iemand die somber is, ging vissen en in zijn gedachte in het water een kind zag staat. In dat kind zag de ikpersoon zichzelf terug, die niet in een keer kon schrijven wat hij ooit nog wilde schrijven.
- Inversie: ‘het woord onder de griffel herkende ik’.
- Vergelijking zonder als: ‘zwarte spiegelgrond’. De grond wordt met een spiegel vergeleken.
- Figuurlijk bedoeld: ‘een wak in het kroos’. De schrijver bedoeld dat de ikpersoon met zijn hand de groene dingetjes op het water uit elkaar duwt.
- Mijn mening: Het onderwerp van het gedicht spreekt me niet zo aan. Ook vind ik het te lastig onder woorden gebracht. In het begin heeft de schrijver het over het water, in het midden gaat her over het kind. Wat ik mooi vind is dat op het laatste teruggekomen wordt op het beeld wat de ikpersoon in het water zag.

Herinnering aan Holland

- Het gaat over iemand die terugdenkt aan de kenmerken van Nederland, zoals watersnood, boerderijen en rivieren. Uit de tekst maar ik op dat die persoon niet meer in Holland is.
- Enjambement is opvallend, want eigenlijk is het hele gedicht maar een lange zin. Je moet dus doorlezen na elke regel.
- Eindrijm en volrijm.
- Gepaard rijm.
- Inversie: ‘denkend aan Holland zie ik brede rivieren’.
- Veel overdrijving: ‘oneindig laagland’, ‘ondenkbaar ijle populieren’, ‘in de geweldige ruimte verzonken boerderijen’.
- Metafoor: ‘geknotte torens’, ik denk dat dit torens zij die door de diepte over elkaar lijken te vallen. Nog een metafoor is ‘grijze veelkleurige dampen’, waarschijnlijk zijn dit wolken.
- Personificatie: ‘de stem van het water’, alleen iets levends kan spreken. Dus dit is iets levends wat wordt vergeleken met iets niet levends.
- Vergelijking met als: ‘ijle populieren als hoge pluimen’.
- Mijn mening: Een beetje saai en droog gedicht. Er zit eigenlijk geen speciale, mooie gedachte achter. Alles gaat over de kenmerken van Holland. Het enige wat ik leuk vind aan dit gedicht is dat het eigenlijk maar één hele zin is.

Bommen

- Vrij vers, want niks rijmt.
- Thema: oorlog.
- Het gaat over een straat en een plein die in de oorlog gebombardeerd worden.
- Figuurlijk opvatten: ‘drie vier huizen hijsen traag hun rode vlag’. Bedoeld wordt dat die huizen verwoest werden door de bommen.
- Vergelijking met als: ‘licht is als een blok verplaatst’. Het licht wordt met een blok vergeleken.
- Metafoor: kangeroes: Ik denk dat dit mensen zijn die voor het raam zitten en naar buiten kijken.
- Personificatie: ‘de echo raapt gehaast haar stappen op’. De echo is iets niet levends, alleen iets levends kan iets oprapen.
- Mijn mening: Ik vind het een sober gedicht met vrij moeilijke tekst. Veel zinnen begrijpt ik niet en ik zie niet wat de schrijver bedoelt dus dat vind ik niet zo leuk. Het onderwerp oorlog en bommen spreekt me ook niet aan.

Reisbrief

- Thematische laag: persoon beschrijft een plaats.
- Eindrijm en volrijm.
- Gepaard rijm.
- Alliteratie: ‘huis of hok’.
- Patroon van metrum is jambe.
- Vreemde woorden: ‘beemd en gaard’, betekend vlak weiland met water en tuin.
- Ironie: ‘ontroerend drachtig’, en ‘god heeft ons klein gebouwd, maar sneed ons uit behoorlijk hout’.
- Inversie: ‘elk huis of hok met beemd en gaard verkoopt men op een ansichtkaart’ en bij ‘dit alles sta ik aan te zien’.
- Mijn mening: Ik vind het een vaag gedicht. Ik begrijp niet wat de schrijver me duidelijk wilde maken. Ik zie wel dat het een reisbrief kan zijn van iemand uit het paradijs.

Pluk de dag

- Thema: toeval.
- Vrij vers, want niks rijmt.
- Enjambement.
- Het gaat over een persoon die bij het ontbijt (dus nog niet helemaal wakker) per ongeluk de verkeerde deksel op een potje deed en vervolgens erachter kwam dat het andere dekseltje op het andere potje ook paste.
- Vreemd woord: marmite, dit is een soort jam.
- Ik denk dat de titel zo gekozen is, omdat het gaat over iets wat opeens gebeurd. Pluk de dag betekend iets van ‘neem het zoals het komt’. De ikpersoon neemt het hier zoals het plotseling toevallig gebeurd.
- Humor: Dit logische voorval wordt op zo’n droge manier verteld dat het grappig is. Eigenlijk is het best dom.
- Mijn mening: Ik vind dit echt een heel leuk gedicht. Eigenlijk had ik nog nooit zo over dit onderwerp nagedacht, maar eigenlijk is het allemaal heel logisch. De manier waarop de schrijver het schrijft vind ik ook leuk, want hij laat het echt zo overkomen alsof het allemaal heel vreemd is en dat de ikpersoon heel verbaasd is. Dit is tenminste eens een gedicht waarbij je niet zo diep hoeft na te denken over wat er staat en het is in makkelijke taal geschreven.

Jonge sla

- Thema: vergankelijkheid.
- Vrij vers, want niks rijmt.
- Enjambement.
- Eigen symbool: jonge sla, voor een kind.
- Tegenstelling, het gaat over jong en oud.
- Vreemd woord: rooien, dit betekend vergaan (letterlijk uitdoen).
- Inversie: ‘alles kan ik verdragen, daar ben ik werkelijk hard in’.
- Opsomming: ‘verdorren van bonen’, stervende bloemen’, en ‘het hoekje rooiende aardappelen’. Alles wijst op het sterven van een bejaard persoon.
- Pleonasme: ‘Jonge sla, net geplant’. Dit is dubbelzinnig, want jonge sla is altijd net geplant.
- Dubbele bodem. Er is een duidelijke dubbele bodem, want in het gedicht staat dat de ikpersoon wel tegen vergankelijkheid van oude dingen kan, maar niet tegen dat van jonge. De dubbele bodem is dus dat de ik persoon wel tegen het sterven van bejaarden kan (want dat moet nu eenmaal) maar niet tegen sterven van jonge personen.

Troostlied voor wie met kerst alleen zijn

- Thematische laag: eenzaamheid rond kerst.
- Enjambement.
- Eindrijm en volrijm.
- Gekruist rijm.
- Een beetje humor, bij ‘de dieren op de schalen en borden, die zitten meer dan jij in de puree’.
- Understatement: ‘niet meer dan achtenveertig uur’. De schrijver vertelt het minder erg als het is, want als je alleen bent zijn achtenveertig uur lang.
- Veel ironie: ‘2 dagen, niet meer dan achtenveertig uur’, ‘zing van stille nacht, want stil zal het zijn’, De witte vlokken zweven, terwijl de regen langs de pannen ruist’ en ‘de dieren op de borden zitten meer dan jij in de puree’.
- Mijn mening: een saai gedicht. Het onderwerp is eigenlijk niks speciaals en ik vind dat de situatie te zeer aangedikt wordt.

Blues on Tuesday

- Patroon van metrum is jambe.
- De tekst gaat eigenlijk over ‘niks’.
- Eindrijm en volrijm.
- Opsomming van dat er eigenlijk helemaal niets is.
- Blues on tuesday is de titel. De blues hebben is dat je ‘down’ bent. Blues op dinsdag, dus de persoon over wie t gaat is down op dinsdag. Hij heeft helemaal niks. Waarschijnlijk komt dit omdat hij maandag alles heeft uitgegeven. Dus als je maandag alles hebt uitgegeven heb je de blues op dinsdag.
- Mijn mening: Dit is een gedicht waar je weinig over kunt zeggen. Ik denk dat je het op verschillende manieren op kunt vatten. Ik vind het niet leuk, want ik begrijp de lol of de diepere gedachte er niet achter.

Sterfbed

- Thema: de dood.
- Het gaat over een persoon die naast zijn stervende vader zit. Hij voelt zich machteloos en in gebreke gebleven. Hij denkt dan dat hij zijn vader nooit heeft kunnen vertellen hoe hij hem heeft liefgehad. Later ziet hij zichzelf daar liggen en hij ziet zijn vader die naast z’n stervende opa zat.
- Enjambement.
- Patroon van metrum is jambe.
- Eindrijm en volrijm.
- Sonnet, in het octaaf ziet de ikpersoon zichzelf naast z’n stervende vader zitten en in het sextet sterft hij zelf en ziet hij z’n vader bij zijn opa zitten.
- Overdrijving: ‘de botten die door zijn hand steken’.
- Inversie: ‘voel ik de botten door zijn hand steken’ en ‘schud ik de kussens’.
- Figuurlijk opvatten: ‘waar hij met krachteloze hand in klauwt’. Je kunt namelijk niet ergens in klauwen als je gen kracht in je handen hebt.
- Mijn mening: Een heel mooi gedicht! Gewoon mooi verwoordt. Het is wel heel somber. Het allermooiste vind ik de laatste zin. Dat de schrijver weer terug komt op het machteloze gevoel wat hij in het octaaf ook al vertelde. Ik kan me goed voorstellen dat als iemand sterft je hem of haar nog veel wil vertellen. Dit gedicht vind ik het ook het mooiste van allemaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.