Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jona che visse nella balena (1993)

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 452 woorden
  • 30 oktober 2003
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
84 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting:
Hannah naait bij Jonah een jodenster op zijn jas, dat snap Jonah niet net zoals dat zijn vader niet mag werken van de Duitsers. Maar Max werk toch bij hun vriend Daniël. Op een dag komen er een paar Duitsers het gebouw met joden leeghalen en hun wonen ook in dat gebouw. Zijn vader en moeder nemen koffers met spullen mee, want ze gaan per vrachtwagen naar een dorp dat speciaal voor joden is vlak bij Amsterdam. In dat dorp wonen de mannen en vrouwen apart (kleine kinderen bij de moeder). Ineens gaat het alarm af en roepen de Duitsers dat ze naar de appelplaats moesten komen. Mensen met een identiteitsbewijs hadden en die afgeroepen werden mochten op de vrachtwagen naar Palestina toe. Jonah, Max en Hannah mochten ook naar Palestina. Ze mochten per persoon 1 koffer en 1 deken meenemen. De vrachtwagen ging niet naar Palestina maar naar een concentratiekamp. Daar werden weer de mannen van de vrouwen en de kinderen gescheiden. Het is inmiddels drie jaar geleden dat ze in dit kamp kwamen en alles is nog steeds erg. Ze werden iedere week gewogen en als je te licht was werd je ‘weggestuurd’. Jonah en de andere kinderen mochten het eten in de keuken brengen en als beloning mochten ze de pannen leegeten. Hannah had met de dokter een deal gesloten, in ruil van een paar sigaren mochten ze Max 10 minuten zien. Een paar dagen/weken later roep de dokter Jonah en geef z’n vaders schoenen aan Jonah, Jonah moet zijn moeder gaan roepen. Als ze de volgende dag bij Max aankomen is Max al op sterven na dood, Max is niet meer te redden. Jonah en Hannah worden op de trein gezet naar een ander kamp. Als ze in de trein zitten horen ze opeens gebrom van vliegtuigen, de vliegtuigen proberen de trein te bombarderen. Een bom heeft de trein geraakt de soldaten gaan hulp halen en er blijft 1 soldaat op wacht staan om contact te houden. De Russen schieten de wacht neer en bevrijden de Joden. De Joden worden goed opgevangen. Hannah is ernstig ziek en ze wil niet meer eten en drinken. Een paar dagen later loopt Jonah met Simona door het bos, Jonah wil naar zijn moeder toe maar Simona zegt dat de wegen afgesloten zijn. Hij hoort van een oude vrouw dat zijn moeder overleden is, Jonah is erg boos op Simona. Amsterdam 1945. Simona is naar een ander land gegaan, en Jonah woont nu bij Daniël en zijn vrouw in huis. Hij denk dat hij zijn vader ziet werken maar als hij naar zijn vader toe loopt verdwijnt hij, het is maar een dagdroom. Jonah wordt later een wetenschapper en woont in Amsterdam.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jona che visse nella balena (1993)"