Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The Vanishing (1993)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1829 woorden
  • 4 september 2008
  • 125 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
125 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Film / boek verslag

Uiterlijke kenmerken


1. Titel: the Vanishing betekent: de verdwijning en tevens de code om in de computer te komen.
Ondertitel: zonder woord, zonder spoor, zonder reden, verdween zij.
2. Die van de film: het heet The Vanishing, omdat er in de film iemand verdwijnt.
Die van het boek: Saskia en Rex hadden allebei een droom dat ze in een gouden ei door de ruimte vlogen ze konden er alleen uit als de twee eieren tegen elkaar botsten. Ze hadden claustrofobie.
3. Een verscheurde foto van Barney, en twee kleine foto’s van Jeff en Rita.


Personen/ figuren


4. hoofdpersonen: Jeff Harriman, Barney Cousins, Rita Baker, Diane Shaver.
Nee, ze hebben allemaal andere namen als in het boek.
Ja, Gabriella de dochter van Raymond Lemoire. Die komt alleen in het boek voor.
5. Ja, Helene Cousins komt in het boek niet voor.
Ze is de vrouw van Barney Cousins.
6. Ja, ze hebben dezelfde rollen behalve Helene want die komt in het boek niet voor.
7. Jeff Harriman: Donkerblond kort haar.Gemiddelde lengte. Hij heeft een normaal postuur. Als hij iets wil, gaat hij er helemaal voor bijvoorbeeld door de koffie te drinken en niet te weten wat er gaat gebeuren.
Diane Shaver: Bruin halflang haar. Ongeveer even groot als Jeff Harriman. Slank postuur. Zij is iemand die andere mensen snel vertrouwt.
Barney Cousins: Hij heeft bruin halflang haar. Een wat breder, flinker postuur. Voor zijn kinderen was hij een held. Maar omdat hij wilde weten of hij wel echt een held was, deed hij het ergste wat hij kon bedenken. Hij wilde iemand levend begraven, omdat hij zelf claustrofobisch was.
Rita Baker: rode krullen, halflang haar. Slank postuur. Niet al te groot. Ze kon er niet tegen dat Jeff alleen maar met Diane bezig was. ze wilde zijn volledige aandacht.


8. Ja, Rex en Jeff lijken niet op elkaar.Ze hebben een ander uiterlijk,en een ander karakter, Rex reageert heel rustig als hij weet wie Saskia ontvoerd heeft.Terwijl Jeff helemaal niet rustig is. Raymond Lemoire en Barney Cousins lijken met het uiterlijk niet zoveel op elkaar,maar qua innerlijk wel, alleen word in de film beter verteld wat hij van plan is, (tegen zijn vrouw) en in het boek verteld hij dit alleen tegen zichzelf, zo komt hij een beetje raar over.
9. Ik vind dat er in het boek niet zoveel over de karakters word verteld. In de film zie je hoe de personen reageren op iets, en daaraan zie je ook een beetje hoe hun karakter is. De een reageert iets “heftiger dan de ander”
10. De relaties tussen de personen zijn wel hetzelfde, alleen als in het boek, Rex een nieuwe vriendin heeft gaan ze een tijdje uit elkaar en verdwijnt Lieneke een beetje op de achtergrond. In de film gaar Rita juist opzoek naar Jeff als hij achter Diane aangaat.
11. De overeenkomsten tussen Rex en Raymond worden niet zo goed meegegeven, maar de overeenkomsten tussen Jeff en Barney wel, Jeff heeft claustrofobie en Barney heeft dit ook, Barney denkt dat het ergste dat je kunt doen is iemand leven begraven is.
Eerst begraaft hij Jeff, maar als Jeff en Rita weer vrij zijn dan begraaft Jeff Barney zelf, zo maken zij hetzelfde mee.

12. In de film zie je al gelijk het uiterlijk van een persoon, en in een boek moet dat verteld worden.
Als je bij de film niet goed kijkt zie je sommige dingen niet, zo zie je niet gelijk een karakter van iemand,maar moet je erachter komen door ernaar te kijken.In een boek word het karakter een beetje omschreven, en zo “mis” je geen stukjes.

Perspectief.


13. Ja, als Barney, Diane vraagt in de auto te stappen, zie je door haar ogen een foto in Barneys auto met zijn vrouw en kinderen erop, daardoor vertrouwd Diane hem en stapt in.
14. Omdat het de film mooier er spannender maakt.

Tijd.


15. In deze film zijn de personen wat ouder, en hebben ze anderen dingen meegemaakt. Eigenlijk zie je er niet zoveel van
16. Het verhaalt verloopt in 3jaar, Eigenlijk zag ik dit helemaal niet in de film, ik weet het alleen omdat het op het bord stond.
17. Ja, want de dagen van de week zijn op een normale volgorden en de jaren ook.

18. Ja, bijvoorbeeld bij Barney, dat hij een meisje uit het water red, dit is een flashback.
19. Ja, want de tijd werd “versneld” toen er de tijdssprong kwam van 5 jaar.

Plaats en decor.


20. In het boek speelt het grootse gedeelte zich af in Frankrijk, in de film is dit in Amerika. Dus dat is wel een groot verschil.
21. Ik vind het huisje van Barney met het landschap eromheen wel mooi voor een triller, omdat daar weinig/geen mensen komen.
22. Ik heb in de film eigenlijk niet naar de geluiden geluisterd, omdat het zo vanzelfsprekend is, Je hoort ze wel, maar luistert er niet naar.

Thema en motieven.


23. Het verhaal gaat over een vrouw die spoorloos verdwijnt,en haar vriend/man gaat haar zoeken.
24. Het getal 7 speelt een belangrijke rol in de film,en word dan ook steeds herhaalt.
25. Een armband van Barney, met een teken van oneindigheid komt veel voor in de film, om een belangrijke reden.

Genre


26. Hij krijgt spanning met, een goede spannende verhaallijn, goede geluiden in de film, en een mooi/goed/spannend decor.
27. Ik vind eigenlijk het boek spannender, omdat ik dit alleen heb gelezen, en je kan lekker fantaseren over wat je leest en hoe alles eruitziet.

En in de film is alles al bedacht. De film vond ik ook wel spannend, maar het boek was beter.

Eigen Mening.


28. Ik vind in het boek,zie vraag 27.
29. Ik vind de film geloofwaardiger,omdat daar de reacties van de personen beter/normaler waren.
30. Ik vind deze keer dat de film heel mooi is, maar niet goed bij het boek past, omdat er veel is weggelaten en veel is bij verzonnen.
31. De meeste thrillereigenschappen vond ik de film hebben, omdat daar de reacties en van de mensen geloofwaardiger zijn, maar ook vond ik dit van het boek (zie vraag 27.)

Samenvatting van het verhaal vergeleken met de film.


1. Het begin in het boek is dat Rex Hofman en Saskia Ehlvest op vakantie gaan,De film begint een huisje. Je ziet een man vloeistof op een doekje doen. Hij heeft een stopwatch in zijn andere hand en houdt dat het doekje tegen zijn gezicht aan. Als hij merkt dat hij in slaapt valt drukt hij de stopwatch in. Als hij dan weer wakker wordt kijkt hij op de stopwatch hoe lang het slaapmiddel heeft gewerkt. Even later gaat hij naar zijn auto toe. Daar doet hij net alsof hij iemand ontvoerd, om te oefenen.

2.
Raymond Lemorne hij is een nette Fransman van 49 jaar heeft twee kinderen en is scheikunde leraar.
Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen en een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos. Het enige wat telt is het experiment. Hij vindt het een ongelooflijk spannend gedachten spel.
Vooral in het laatste gedeelte van het boek kom je steeds meer over hem te weten.

Rex Hofman: Rex is 41 jaar.Hij is negen jaar ouder dan Saskia. Hij is er helemaal kapot van dat hij Saskia niet kan vinden. Rex is een pesterig type, hij houd van gedachten spelletjes. Hij heeft veel vriendinnen maar echt veel kom je niet te weten over hem in het verhaal hij vertelt het verhaal een beetje vanuit zijn ogen.

Saskia Ehlvest zij was Rex zijn vriendin ze raakte door de ontvoering op 24- jarige leeftijd spoorloos.
Ze heeft rood gespoeld ‘wriemel’ haar,zoals Diane dat in de film heeft. Ze is ijdel maar echt veel kom je over haar niet te weten omdat ze al vlug aan het begin van het verhaal verdwijnt. Ze vertrouwd gauw andere mensen anders had ze Raymond Lemorne ook niet geholpen en was ze ook niet ontvoerd.

Lieneke

Lieneke is niet zo'n belangrijk personage. Het gaat vooral om Rex.
Rex dacht eindelijk weer in staat te zijn tot een relatie met een vrouw, maar na zijn nachtmerrie blijkt dat Saskia altijd tussen hen in blijft staan.Dit vind Lieneke niet leuk, en daarom gaan ze ook een tijdje uitelkaar,


3. Bijpersonen Boek:
Caissière van het “total” tankstation.
Pomphouder, in wie zijn kantoor Rex per ongeluk binnenloopt als hij Saskia zoekt.
Politieagent die naar het verhaal van Rex komt opschrijven.
Een badminton groepje “Fare Out” waarmee Lieneke en Rex mee spelen op het strand.Bestaat uit 3 mensen, 2 mannen en een chinees vrouwtje.
Denise en Gabriella, dat zijn de kinderen van Raymond Lemoire.

Bijpersonen Film:

Caissière van het “total” tankstation.
Pomphouder, in wie zijn kantoor Jeff per ongeluk binnenloopt als hij Diane zoekt.
Politieagent die naar het verhaal van Jeff komt opschrijven.
Vriendin van Diane uit het Restaurant waar ze werkt.
Een oude, beetje vreemde buurvrouw van Rita en Jeff, waar Rita naar toe gaat om te vragen of ze Jeff gezien heeft.
De Uitgever, hij vraagt Jeff een boek te schrijven over de ontvoering van Diane.

Helene Cousins, de vrouw van Barney
Denise Cousins, de dochter van Barney, voor wie hij een held was.

4. Je merkt dat Barney Jeff en Diane levend begraaft, omdat hij claustrofobisch is, en hij vind iemand levend begraven het ergste dat je kan doen. Daarom doet hij dit waarschijnlijk ook,

5. Ik vind dat in de film de personen heel normaal reageren, bijv als Jeff Barney voor de 1e keer tegenkomt slaat hij hem helemaal in elkaar, omdat hij wil weten waar Diane is, en omdat hij boos is, dat hij het niet gelijk verteld

6. Ik vind dat in de film, Al Rex Raymond tegenkomt in het boek is Jeff heel rustig, en dat snap ik niet ik zou eerder heel boos zijn.

7. Met de problemen met zichzelf; zoals Baney (Raymond) die wil kijken wie hij zelf is, en of hij ook anders kan zijn.
Ook met de relaties tussen personen zijn er problemen.
Zoals tussen Lieneke(Rita) en Rex (Jeff)

8. De hoogtepunten uit de film vind ik moeilijk te beschrijven, omdat het eigenlijk allemaal wel hoogtepunten waren.

9, Het verhaal met Rita, dat zij achter Jeff aangaat als hij met Baney meegaat,
In het boek loopt dit heel anders.

10. Het verhaalelement dat er iemand ontvoerd word, en dat haar vriend achterblijft en haar blijft zoeken, omdat hij wil weten wat er gebeurd is.

11. Jeff heeft claustrofobie en Barney heeft dit ook, Barney denkt dat het ergste dat je kunt doen is iemand leven begraven is.

Eerst begraaft hij Jeff, maar als Jeff en Rita weer vrij zijn dan begraaft Jeff Barney zelf, zo maken zij hetzelfde mee.

12. Het loopt in de film af dat Jeff en Diane aan een tafeltje zitten, en de ober vraagt “Koffie” Jeff en Diane beginnen te lachen en zeggen dat ze geen koffie drinken.
In het boek eindigt het zo dat Rex spoorloos is verdwenen en dat daardoor Lieneke hetzelfde meemaakt wat Rex heeft meegemaakt, En Rex hetzelfde heeft meegemaakt wat Saskia heeft meegemaakt.

REACTIES

M.

M.

Is het getal 8 niet een belangrijke kenmerk voor de film en/of boek ipv de 7 ?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Vanishing (1993)"