Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Hersenschimmen (1987)

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 727 woorden
  • 21 oktober 2002
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 6
51 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
1. Ruimte speelt een belangrijke rol in de film. Wat is hier dan de functie van? Ruimte is erg belangrijk voor film. Ruimte kan niet zoals in een boek kort beschreven worden, zodat je er zelf een beeld bij vormt, alles moet helemaal nagemaakt worden. Vooral in deze film speelt de ruimte een belangrijke rol. Maarten herinnert zich dingen door de ruimte, zoals op zijn oude kantoor. En het dementeren vindt natuurlijk plaats in zijn vertrouwde omgeving, en daarom moet die omgeving goed weer gegeven worden. Het moet er warm zijn, een huis van oudere mensen, en alles een beetje versleten, alsof het huis al lang bewoond wordt. Dat wordt in deze film goed neer gezet. Maar als het huis er opeens heel anders uit zou zien zou de film veel minder realistisch zijn dan nu. De functie van de ruimte-invulling is de film realistische te doen overkomen en de sfeer waarom Maarten leeft over te laten komen, donkere stukken, verward en in de kou, zo is de ruimte ingedeeld, en dat is precies zo als Maarten zich voelt. 2. Welk effect heeft deze ruimte-invulling op jou gehad? De ruimte gaf mij een droevig gevoel, alles is donker, en het is winter. De ruimte kwam realistisch over en zorgde ervoor dat je mee gaat leven met de hoofdpersoon.
3. Beschrijf de weersomstandigheden en licht toe met concrete voorbeelden wat de bedoeling volgens jou is geweest. Het proces van dement worden begint als het winter is in Amerika, en er ligt dus overal om hen heen sneeuw. Wanneer het slecht gaat met Maarten is het aan het sneeuwen. De film gaat over iemand die alleen wordt achter gelaten, zo heeft hij het gevoel, niemand snapt hem meer. Hij wordt in de kou gezet. En in de winter hangt er toch altijd een ander sfeertje. Ook buiten, in de zomer spelen er vaak kinderen buiten in de buurt van hun huis. Nu is het er helemaal verlaten en wordt het vroeg donker. Een voorbeeld is wanneer Maarten kijkt naar de voorbij fietsende kinderen, en daardoor droevig wordt omdat ze niet meer in de buurt van hun huis spelen, en dat hij daar altijd zo van hield. 4. Geef kort in correct Nederlands een samenvatting van het verhaal. Let wel, niet van het boek, maar van de film! Er zijn 2 oude Nederlandse mensen Vera en Maarten Klein, die wonen al een groot deel van hun leven in Amerika. Het wordt weer winter in hun woonplaats en op een morgen ligt overal sneeuw. Maarten vindt de sneeuw helemaal niks en hoopt dat het zo snel mogelijk weer zomer wordt. Hij voelt zich niet goed en de reden daarvan is volgens hem de winter. Hij begint steeds meer dingen te vergeten. Op een bepaald moment gaat hij een stukje lopen met de hond. Dan gaat hij bij een bowlingcentrum naar binnen en laat de hond zitten op de stoep voor de deur. Hij denkt dan zijn dochter te zien en probeerd in het Nederlands met haar te praten. Een stuk later als hij weer buiten komt is de hond al weg, maar Maarten heeft niets door en gaat nog langs wat winkels. Totdat zijn vrouw Vera opeens langs komt rijden met de auto. Ze was erg ongerust omdat de hond alleen thuis was gekomen. Vanaf dat moment weet Vera het zeker. Haar man wordt dement. Ze haalt er een dokter bij die zegt dat ze het met een fotoboek moet proberen. Maar niets werkt. Maarten is een aantal jaar geleden met pensioen gegaan, maar denkt dat ie nu weer naar zijn werk moet en doet dat ook. Vera vindt het gevaarlijk worden en gaat Maarten thuis houden. Ze neemt zelfs iemand in huis om op hem te letten als ze voor even weg moet. Op een bepaald moment wordt het te moeilijk voor Vera om Maarten nog in huis te houden, hij kan niet meer voor zichzelf zorgen en als hij een foto of een spiegelbeeld van zichzelf ziet probeert hij 'die man' weg te jagen. Hij heeft zelfs alle foto's, alle herinneringen van hun hele leven, verbrand door het in de openhaard te gooien. Nu kan Vera het niet meer en stuurt hem naar een inrichting. Aan het einde van de film zit Maarten op een stoel in de inrichting en klaagt erover dat niemand hem begrijpt en dat niemand Nederlands spreekt in de inrichting.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen (1987)"